Annonce
Børkop

Markant opbakning til diger: Skal forhindre oversvømmelse i sommerhusområde

Diger eller ej? Det spørgsmål trak mange grundejere fra Høll-området til stormøde i Bygningen i Vejle. Foto: Jørgen Flindt
Cirka 200 sommerhusejere og helårsbeboere fra Høll-området deltog ved stormøde, hvor der var fokus på, om der skal bygges diger eller ej. Og opbakningen til digerne var markant.

Høll: Per Andersen fik aftenens største bifald, da han fik mikrofonen og sagde:

- Vi snakker peanuts. Lad os komme igang med at bygge de diger, og lad os hellere få det lavet i dag end i morgen.

Og den melding var der tydeligvis opbakning til. Grundejerne i Høll er klar til at få bygget diger, der skal afhjælpe et problem, der er blevet mere og mere hyppigt: Oversvømmelse.

Dialogen for og imod diger har eksisteret i Høll-området i mange år, men der har ikke været enighed. Men hvis man skal tage efter tilbagemeldingerne ved mødet, er grundejerne nu klar til at få bygget diger.

Ved mødet var der ingen, som sagde, at de var imod. Til gengæld var der bred opbakning fra alle, der bad om ordet.

En af dem var Lone Østergaard, der bor i et sommerhus med 100 år på bagen. Hun har i sin tid i sommerhuset oplevet mange oversvømmelser, og selvom huset engang blev hævet på soklen, så der ikke længere kommer vand i huset, er hun træt af det uønskede vand.

- Jeg er kæmpe tilhænger af digerne, så jeg er for, og det har jeg været hele tiden, sagde hun.

Tallene viser sit tydelig sprog. Siden 2013 har der otte gange været så høj vandstand i fjorden, at det har givet problemer i Høll. Senest to gange i januar, hvor der var tale om såkaldte fem-års hændelser med en vandstand på 130 centimeter over normal vande.

- Det kalder man fem-års hændelser ud fra et statistisk synspunkt, men jeg kan frygte, at efterhånden er det en et-års hændelse, sagde Finn Thoft Jensen, der er leder på digeprojektet hos Vejle Kommune.

Ikke kun diger skal afhjælpe

Digerne ved Høll skal afhjælpe de situationer, hvor især en kraftig østenvind får vandstanden i fjorden til at stige.

Men det er ikke det eneste sted, hvorfra der kan komme for meget vand og oversvømme dele af Høll-området.

Bagvandet er også en udfordring. Det vil sige regnvand og grundvand, der presser sig på inde fra land. Det betyder, at det skal der også laves ekstra tiltag for at forhindre. Vejle Kommune har forskellige løsningsforslag til, hvad der skal ske på det område, men tingene er ikke faldet på plads, hvad angår bagvandet.

Der var en stor frustration hos dele af de fremmødte ved mødet i Bygningen. Noget skal til at ske på det område, lød opfordringen.

Knaster nedbrydes

En af de store knaster i debatten omkring digerne, har hele tiden været finansieringen. Det vil koste omkring 2,5 til 3 millioner kroner at få bygget digerne.

Det er grundejerne selv, der skal betale størsteparten, men beregninger viser, at det vil koste hver enkelt grundejer mellem 400 kroner til 8000 kroner som et engangsbeløb. Der skal betales ud fra en formel, der siger, at den der får størst fordel af diget, skal betale mest.

På mødet virkede det til, at de beløb kunne grundejerne godt bakke op om.

Højden på digerne har også været med til at skille vandene for og imod, for digerne kan tage udsigten. Men der er tale om, at for de fleste vil diget på deres grund blive meget mindre, for deres grund ligger i forvejen hævet over havoverfladen. På mødet blev der fra nogle grundejerne omvendt givet udtryk for, at digerne, der skal være to meter over havniveau, måske var for små, når nu beregninger viser, at der vil komme flere og flere hændelser med forhøjet vandstand.

Men, som det blev pointeret fra kommunens side, vil digerne få en højde, der bør kunne stå i 30-50 år, før de måske skal hæves. At bygge højere for at være klar til om 30 år, vil være for en høj en pris at betale nu.

Formand for Grundejerforeningen i Hvidbjerg, Høll og Mørkholt, Egon Sørensen, bakkede også op om projektet, som er i høring frem til 26. september. Digerne kan tidligst stå klar i 2022.

Så slemt kan det i værste fald gå uden diger i Høll, hvis havvandstanden er over 199 centimeter. Det er dog ikke sket siden 1870, men kan forventes at ske i fremtiden. Illustration: Vejle Kommune
Salen var fyldt op, da der var stormøde i Bygningen med diger i Høll-området på dagsordenen. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce