Annonce
Vejle

Martins opslag fik mavebluse-lavinen til at rulle: - Jeg havde ikke drømt om, at det ville blive så vildt

Martin Fogh Skovlyst har den seneste uge deltaget i interviews på stribe, efter hans opslag om det nye crop top-forbud på Firehøjeskolen i Vejle. - Jeg havde godt nok ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det ville tage så meget fart og blive debatteret så heftigt, siger han. Arkivfoto: Mette Mørk
Mandag aften slog Martin Fogh Skovlyst et opslag op på sin Facebook-side, hvor han undrede sig over, at Firehøjeskolen i Vejle besluttede at forbyde crop tops. Det satte gang i en heftig debat, der gav genlyd i hele Danmark. Men det har også været et kæmpe dilemma for ham at tage så stor del i debatten. Fredag droppede skolebestyrelsen forbuddet. Avisen Danmark ser tilbage på en hektisk debatuge om tøjvalg.

Tøjvalg: Telefonen har ikke fået mange sekunders ro de seneste dage hos Martin Fogh Skovlyst. Her er hundredvis af sms'er og opkald tikket ind fra journalister landet over, der gerne vil have ham i tale. Radioholdet fra DR har kun lige forladt matriklen, før næste interview venter på telefonen. Denne gang med Avisen Danmark.

- Det har godt nok været en vild uge! Det havde jeg slet ikke set komme, siger han.

Den seneste uge har de populære mavekorte bluser kaldet crop tops fyldt usandsynlig meget i de danske medier, og på de sociale medier har tusindvis af danskere debatteret emnet.

Annonce

Anledningen er, at Firehøjeskolen vest for Vejle mandag informerede eleverne i udskolingen om, at man fremover ikke må møde i skole iført crop tops.

"Vi har i udskolingsteamet, inklusiv ledelsen, besluttet, at eleverne ikke må have bar mave i skoletiden. Bar mave med videre hører til hjemme i haven, på stranden og ude i sommerlandet", lyder det blandt andet i den udmelding, der senere samme dag blev sendt ud til forældre via skoleportalen Aula.

Opslag på Facebook

Et forbud, Martin Fogh Skovlyst var lodret uenig i. Han er far til 14-årige Tilde, der er elev på Firehøjeskolen.

Da han mandag henter hende på skolen, fortæller hun og nogle af hendes veninder om det nye forbud.

Sagen ajour

Fredag vedtog en enig skolebestyrelse på Firehøjeskolen i Vejle at droppe forbuddet mod mavebluser, de såkaldte crop tops. Det sker efter flere dages debat.

"Skolebestyrelsen har nu diskuteret sagen, og vi er enige om, at der ikke skal være regler for, hvordan eleverne skal gå klædt i skoletiden", skriver de i en pressemeddelelse.

- Samme eftermiddag ringer jeg til skolen flere gange, fordi jeg gerne vil høre mere om det her forbud. Hvad er det for problemer, skolen har oplevet, som har ført til det her forbud? Hvad vil skolen gøre, hvis min datter alligevel møder op i crop top? Men jeg kommer ikke igennem, fortæller han.

Kort efter læser han opslaget på Aula. Det grubler han en del over, inden han klokken 17.40 beslutter sig for at lave et opslag på sin Facebook-side.

"Velkommen til Vejle Kommunes folkeskole i 2021", skriver han efterfulgt af meddelelsen fra Firehøjeskolens udskolingsteam.

Han kunne godt tænke sig en lokal debat om emnet, men han er på det tidspunkt fuldstændig uvidende om den mediestorm, ja nærmest tsunami, hans oplæg starter.

Annonce

Beskeder vælter ind

Tirsdag morgen ringer BT for at at få et interview. Kort efter ringer DR.

- Kort efter står både Tilde og jeg og bliver interviewet til P4 og får at vide, at flere andre DR-redaktioner også vil bruge interviewet. TV Avisen vil også gerne have et interview sammen med Bjarne (Kyneb, skoleleder på Firehøjeskolen, red.), forklarer han.

Efter interviewet med DR, tager Martin Fogh Skovlyst, der er IT-manager i en virksomhed i Vejle, hjem til huset i landsbyen Åst, hvor han denne dag arbejder hjemmefra.

- Jeg sætter telefonen på "forstyr" ikke. Da jeg tænder den igen om eftermiddagen, ligger der nærmest hundredvis af sms'er og opkald fra redaktører og journalister fra forskellige medier, som gerne vil have interview. Det var ret overvældende, fortæller han.

Aftenen går også med interviews til forskellige medier. Han vurderer hurtigt, at han ikke orker at blive interviewet i samtlige medier, og vælger derfor dem, han vurderer vigtigst.

Annonce

Vigtig debat

Martin Fogh Skovlyst, der er far til tre, er glad for, at forbuddet er kommet til debat. For det handler ikke bare om en mavebluse for ham. Det handler om noget meget mere principielt.

- Det er for mig at se et helt unødvendigt indgreb i den personlige frihed, og det er dét, der trigger mig. Jeg vil gerne være med til at forhindre, at andre skoler måske får samme idé, for det er ikke fair overfor pigerne, mener Martin Fogh Skovlyst, der generelt tillægger den personlige frihed stor værdi og blandt andet derfor i 2017 stillede op som byrådskandidat i Vejle for Liberal Alliance.

- Og så er det et forbud, der for mig at se er helt ude af trit med tiden.

Selv har han ikke noget imod, at hans datter tager i skole med bart maveskind.

Annonce

Dilemmafyldt valg

Men selvom han synes, debatten er vigtig og principiel, så har hans medvirken i debatten ikke været uden mange overvejelser og dilemmaer.

- Det har været et kæmpe dilemma. For jeg synes, debatten er rigtig vigtig, men jeg er samtidig virkelig ærgerlig over det blæsevejr, skolen er kommet i. For det er en fantastisk skole, som gør det rigtig godt og har et fantastisk team af lærere, siger Martin Fogh Skovlyst.


Det har været et kæmpe dilemma. For jeg synes, debatten er rigtig vigtig, men jeg er samtidig virkelig ærgerlig over det blæsevejr, skolen er kommet i.

Martin Fogh Skovlyst


I en årrække var han formand for skolebestyrelsen på Firehøjeskolen og kender derfor skole og ledelse enormt godt.

- Man kunne måske godt komme til at tro ud fra den her debat, at jeg er sur på skolen eller ledelsen. Det er jeg bestemt ikke. Men jeg synes, det her er en skævert af rang, siger han.

- Og det er så ulig det, der normalt kendetegner Firehøjeskolen, hvor der er tradition for en enormt god dialog om tingene. Derfor undrer det mig så meget, at skolen i det her tilfælde indfører en så vidtgående beslutning helt uden forudgående debat med hverken elever eller skolebestyrelse.

Annonce

Forstår ærgrelsen

I lokalområdet er der også stor ærgrelse over, at Firehøjeskolen er kommet på alles læber i sådan en sammenhæng.

- Jeg har fået mange beskeder fra lokale, som absolut ikke er enige i, at det er en debat, der bør tages så offentligt, og som er kede af al den blæst, vores skole er havnet i. Det kan jeg faktisk virkelig godt forstå. Jeg er også flere gange stoppet op for lige at trække vejret en ekstra gang, men jeg har også besluttet, at den her debat bare er vigtigere end at lægge låg på. Og det står jeg gerne på mål for, siger han.

Men han ærgrer sig over, at tonen i debatten nogle steder bliver for grov.

- Jeg har set kommentarer på nettet, hvor nogle skyder urimelig hårdt på skolen, på lærerne og på Bjarne (Kyneb, red.). Dem er jeg virkelig ked af, for her går folk efter manden og ikke bolden.

Annonce

Ikke flere interviews nu

Efter de seneste dage med så stor mediebevågenhed, har Martin Fogh Skovlyst nu besluttet at takke nej til flere interviews.

- Jeg har sagt, hvad der skal siges nu. Der er ingen grund til at blive ved med at gentage min holdning - den er fortalt mange gange allerede, siger han.

Det samme har datteren Tilde besluttet. Det har også været overvældende for hende med den store medieinteresse.

- Det var mig, der startede med at være i BT, ja, men historien tog virkelig fart, da Tilde på bare 14 år stod frem og var så sej til at argumentere for sin holdning og fortælle, hvad det her betød for hende, mener den stolte far.

Det er trøjer som denne, der skulle forbydes på Firehøjskolen, men den beslutning har skolebestyrelsen omstødt fredag. Foto: Carina Heckscher

- Men jeg havde godt nok ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det ville tage så meget fart og blive debatteret så heftigt, siger Martin Fogh Skovlyst og afslutter:

- Jeg kommer ikke til at sige til min datter, at hun ikke må gå i skole med crop top. For jeg mener ikke, der er noget forkert i, at piger går i den slags bluser. Jeg mener heller ikke, det er noget, en skole skal blande sig i - og slet ikke uden en lang, forudgående dialog.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle For abonnenter

Er det smart eller plat? I Nordsjælland går de på arbejde i pyjamas - og det kan også komme på tale i Vejle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Se videoanalysen: Endelig vandt VB - fredag aften blev det til en fortjent sejr over FC Nordsjælland

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Navne

Når røgkanonen fyres af ved et uheld, kan Lotte nulstille systemerne

Vejle

Trods vejlukning i aftentimer: Derfor er indfaldsvej først færdigasfalteret en uge senere end planlagt

Vejle

Afstemning: Hvilken af disse byer giver det mest mening at få en bybusrute til - hvis du skulle bestemme

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Vejle Boldklub For abonnenter

Minut for minut: Jubel på hjemmebane - endelig en sejr til VB

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Egtved

Provokerende udsagn om bybusser og folk i millionvillaer har vakt opsigt: Det her er langt under lavmålet, mener Vejles viceborgmester

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Billund

Borgmesterkandidat kom hjem til indbrud: - Alt er hældt ud af alle skabe og skuffer

Sydjylland For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Kultur

Kød-fri festival deler vandene: 'Hold fingrene fra vores kød'

Annonce