Annonce
Vejle

Mary's forvandling: Nu tager Paladspassagen form

Forvandlingen fra shoppingcenter til åben passage er sat i gang og vil fortsætte et godt stykke ind i 2019. Forventningen er, at ombygningen er færdig ved juletid næste år. Foto: Mette Mørk

Håndværkerne er gået i gang med at forvandle shoppingcentret Mary's til Paladspassagen og Paladstorvet. Taget ryger til maj.

Annonce

Vejle: Murere og malere er i fuld gang med en forvandling i Vejles snart hedengangne shoppingcenter Mary's.

Med murerske og spartel i hænderne har håndværkerne sat arbejdet i gang med at genoplive Paladspassagen, som forsvandt, da Mary's blev opført og åbnede 2. februar 2008.

I løbet af 2019 forsvinder centret, som vi har kendt det de seneste godt 10 år. For to uger siden blev ombygningen sat i gang, og håndværkerne er ved at mure de nye butiksfacader, som trækkes helt ud til centerets bærende stolper.

- Vi gør denne side færdig forneden. Først ned mod torvet og siden på den anden side af bageren, for ikke at genere ham. Når den side er færdig, vil trapperne hen mod Nørregade og mod Restaurant Neptun i den anden ende blive sløjfet. I denne uge bliver der sat vinduer og døre i de facader, der nu er trukket ud, fortæller forretningsudvikler Ditte Voersaa fra Mary's ApS, der er ejet af Boax Ejendomme i Aarhus.

Vi begynder med at skabe en glasfacade ned mod restauranterne, så vi får lukket af her. De skal kunne holde varmen, når vi fjerner glasset i den anden ende af bygningen.

Ditte Voersaa, forretningsudvikler hos Mary's ApS, der er ejet af Boax Ejendomme

Paladspassagen får tre dele

Når Paladspassagen genopstår i 2019, har Boax Ejendomme valgt at dele handelsgaden op i tre afdelinger, der tilsammen rummer omkring 25 butiks- og restaurationslejemål.


  • Det Hvide Palads: Hjørnebygningen midt i passagen, der tidligere havde Telia som lejer, får genskabt sit runde tårn med spir, og her indrettes fire butikslejemål, der er tænkt til eksklusive butikker med modetøj og sko på hylderne.
  • Paladspassagen: Selve passagen, der forbinder gågaden med torvet og Tønnesgade, kommer til at rumme 12 butikslejemål i stueetagen udover de to lejemål, som H&M og Vejle Asian Food optager i dag. Tallet af butikker kan dog variere, alt efter lejernes ønsker.
  • Paladstorvet: Torvet med Bygningen, Restaurant Neptun og pasta- og pizzarestauranten Marcello's. Det ledige lejemål, som Frøs Sparekasse tidligere sad på, forventes udlejet til to andre spisesteder, så det overdækkede torv bliver ét stort restaurationsområde.
Ditte Voersaa var tidligere centerchef i Marys, men hun er nu forretningsudvikler og har blandt andet til opgave at føre lejerne sikkert gennem ombygningen. De første flytter ned i nye lejemål i stueetagen allerede i næste måned. Foto: Mette Mørk
Annonce

Spis på Paladstorvet

Hos frisøren "Hos Peter", der er en af de få tilbageværende lejere på centrets førstesal, annoncerer et skilt på disken, at salonen flytter i stueetagen 15. januar. Det er den første flytning, som ombygningen resulterer i, mens Smoke-it i stueetagen flytter efterfølgende.

- Midt i januar flytter frisøren ned i det lokale, hvor der senest var fiskehandler. Derfor har dette lokale førsteprioritet i øjeblikket. Den anden frisør på førstesalen, "Kunstklipperiet", lever sit eget liv. De kan selv bestemme, om de vil blive liggende, men vælger de at flytte ud, kan vi overveje at åbne lejemålet for et restaurationsmiljø, så alt under tag bliver spisesteder, fortæller Ditte Voersaa.

Boax Ejendomme har besluttet at bevare glastaget over torvet, hvor spillestedet og kulturhuset Bygningen samt restauranterne Neptun og Marcello's har hjemme.

Her optog Frøs Sparekasse indtil tidligere i år det store lejemål på modsatte side, men her satser udlejeren på at kunne tiltrække endnu en restaurant, en café, vinbar, kaffebar eller måske endnu en burgerbar. Formålet er at skabe et mekka af spisesteder i det område, der bliver omdøbt til "Paladstorvet".

Sådan kommer venstre side af den nye passage ind til det fortsat overdækkede torv til at se ud, når arbejdet er færdigt næste år. Det mørke felt rummer den del af passagen, som rummer H&M's store lejemål, der ikke er påvirket af ombygningen. Illustration: Boax Ejendomme
Annonce

Laver ny glasfacade mod torv

Ditte Voersaa forventer, at de to brede trapper op til centrets førstesal er fjernet i januar eller senest februar, hvorefter håndværkerne begynder at pille glasfacaden ud mod gågaden ned.

- Men vi begynder med at skabe en glasfacade ned mod restauranterne, så vi får lukket af her. De skal kunne holde varmen, når vi fjerner glasset i den anden ende af bygningen, og så glæder jeg mig til, at vi får fjernet dørkarrusellen ud mod parkeringshuset. Her laver vi en glasdør med en vindfang, som der også kommer ud mod passagen, fortæller den nu tidligere centerchef.

Det store tag over passagen bliver pillet ned til maj, med mindre der dukker uforudsete forhindringer op.

- Det er dumt at fjerne taget her i vintermånederne, så det venter vi med. Når man piller i eksisterende bygninger og blander det med nybyggeri, kan der dukke mange uforudsete ting op, siger Ditte Voersaa.

Sådan så Paladspassagen ud i 1992, da gaden havde fået sit glastag. Her er billedet taget fra torvet foran Bygningen, og det torv er i dag overdækket med glas, hvilket det skal blive ved med, når passagens tag pilles ned. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Annonce

Kan ikke fjerne stolperne

Flere ting ligger dog fast. Facaden langs det store H&M-lejemål skal der ikke pilles ved, for her kan facaden ikke rykkes længere ud.

Håndværkerne kommer heller ikke til at pille ved de runde metalstolper, som nu står helt op ad de nymurede facader.

De kan ikke fjernes, selvom taget forsvinder. Det skyldes, at de også har en bærende funktion i forhold til de eksisterende etagedæk, til 1. og 2. salen, hvor der i alt bliver indrettet omkring 50 lejligheder, der skal lejes ud. Oplysningsforbundet FOF bevarer dog sine undervisningslokaler på 2. og 3. sal i bygningen.

- Jeg tænker, at efeu kan gøre meget ved de stolper, der ikke kan fjernes. Samtidig skal vi også i gang med de lejligheder, der skal indrettes på første sal på den modsatte side, hvor H&M ikke har lejet hele etagen. Her er der plads til et antal lejligheder, fortæller Ditte Voersaa.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce