Annonce
Ikast-Brande

Masser af muuuh blandt lyngen: Studeflok har indtaget hede

Jim Nørgaard gør klar til at slippe de fem Galloway-stude ud i deres nye omgivelser på Brandlund Hede. Foto: Mikael Lund
Fem Galloway-stude fra Nørre Snede skal være med til at bevare Brandlund Hede.

Brande/Nr. Snede: Det er efterhånden ved at være nogle år siden, der sidst gik kvæg på Brandlund Hede, men det blev der lavet om på i mandags.

Dengang var der tale om skotsk højlandskvæg, som hjalp med afgræsningen, nu er det i stedet fem stude af racen Galloway, der skal fungere som ”plæneklippere” i den ene af de tre indhegninger.

For en måneds tid siden satte Anne-Marie Kragsig Pedersen otte Walliser-geder ud i den indhegning, der ligger længst mod vest, og mandag fik de så fem "kolleger", som er flyttet ind i indhegningen, der omkranser Brandlund Mose nærmest kolonihaverne.

Annonce
I modsætning til det skotske højlandskvæg, som for år tilbage afgræssede Brandlund Hede, har Galloway-studene ingen horn, og de skulle heller ikke være specielt opsøgende i forhold til mennesker. Foto: Mikael Lund

Inden de blev sluppet fri, havde de fem Galloway-stude været ude på en længere køretur fra Nr. Snede, så der var ikke noget at sige til, at humøret var højt, da de blev sluppet fri og straks gav sig til at undersøge og indtage de nye omgivelser.

Der gik heller ikke mange minutter, før de stødte på den første flok mennesker, og efter at have set hinanden lidt an, fortsatte studene – præcis som tiltænkt – deres videre færd ud i de nye omgivelser.

Fem bliver snart til syv

Bag rattet i traktoren, der havde fragtet de fem stude fra Nr. Snede til Brande, sad Jim Nørgaard, der driver Nørgaards Naturpleje. Indtil videre som en bibeskæftigelse, men på sigt håber han at gøre naturpleje til sin levevej.

I forvejen står Nørgaard Naturpleje for plejen af cirka 400 hektar natur, blandt andet i området omkring Gudenåens udspring, Torup Sø og den sydøstlige del af Ikast-Brande Kommune. Det foregår dog næsten udelukkende med Hereford-kvæg, mens erfaringen med Galloway-racen er mere begrænset.

Med de fem stude på Brandlund Hede er Nørgaard Naturpleje oppe på 167 stykker kvæg – og her er der ikke noget med cirka foran. Der er 100 procent styr på bestanden, som bliver tilset flere gange om ugen og i øvrigt står foran en snarlig udvidelse: Dels er der i skrivende stund en kalv på vej, dels skal de fem stude på Brandlund Hede i løbet af de kommende uger have selskab af yderligere to stude, som skal lukkes ud i den sidste af de tre – indtil videre ubeboede - indhegninger.

Annonce

Så længe der er mad nok

Hvor længe, de skal blive boende på heden, og om de eventuelt skal hjem på jule- eller vinterferie, afhænger ifølge Heidi Birkmose fra Ikast-Brande Kommune af, hvor længe der er mad til dem.

I modsætning til får, som i mange år har været anvendt til afgræsning, er kvæg og geder mere velegnede til afgræsning, forklarer hun videre – kvæget holder sig til græsset og lader det meste andet stå, hvilket er til gavn for biodiversiteten.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ødelagt pullert gav fri adgang for ulovlig trafik, og Gunhild følte, at hendes seng stod på en motorvej: Derfor tog det månedsvis at få det fikset

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Tirsdagens uhyggeligt høje smittetal er overgået: Smitten stiger med raketfart i flere vejlensiske sogne - og ét stort sogn står for hver 10. smittede

Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Billund

20-årige Chris bygger rækkehuse sammen med sin far: De er i gang med at bygge 34 nye i Billund

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

Ikast-Brande

Grøn revolution: "Vilde" rundkørsler, frodige mikro-skove og byttecentraler spirer frem

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Vejle Boldklub For abonnenter

Status efter VB's skuffende efterår: De middelmådige og dårlige præstationer var i klart overtal

Alarm 112

Sydøstjyllands Politi udpeger nattelivszoner i Vejle: Her må dømte ikke opholde sig i nattetimerne

Annonce