Annonce
Egtved

Med ømme vabler og godt fællesskab: 150 vandrere kom i mål

For andet år i træk er Ny Nørup med på Hærvejsvandringen 2019, hvor deltagerne overnatter på Firehøjskolen. Foto: Aske Visser Ottosen
Igen i år var Ny Nørup et af ankomststederne for 150 vandrere, der er en del af Hærvejsvandringen 2019

Ny Nørup: De bilister, som onsdag eftermiddag var ude at køre syd for Ny Nørup og omkring Randbøldal, undrede sig måske over det store antal mennesker, der kom gående i grøftekanten.

Der var dog hverken tale om landevejsriddere eller blaffere, men derimod blot entusiastiske vandrere, som deltager i Vandreforeningen Fodslaws årlige Hærvejsvandring op gennem Jyllands højderyg.

- I løbet af eftermiddagen når deltagerne kommer ind, så er de trætte, og der bliver drukket meget vand, lyder det fra vandringsleder Knud Overgaard Andersen, der hver dag sammen med mange de hjælpere står ved ankomststedet og tager imod de udmattede vandrere.

Annonce
De fleste kan gå videre på vabler, det er der mange, der gør.

Knud Overgaard Andersen, vandringsleder.

Hærvejen før Caminoen

Hærvejsvandringen er en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor omkring 150 vandrere i løbet af otte dage går fra Slesvig til Viborg via en rute, der det meste af tiden inkluderer Hærvejen.

Deltagerne har kunne vælge mellem at gå 200 eller 300 kilometer i alt. 30 har valgt den første mens 122 har valgt den lange udgave. Hver dag bliver der gået henholdsvis 30 og 45 kilometer alt afhængig af, hvilken af de to ruter, man tager.

Tirsdag eftermiddag var ankomststedet Firehøjeskolens afdeling i Ny Nørup efter at startskuddet var gået i Skodborg klokken otte om morgenen.

Lidt over seks timer efter startskuddet kom de første i mål på dagens rute, mens de sidste forventedes at ramme ankomststedet mellem 20 og 21 om aftenen. Nogle af de første i mål denne dag var søstrene Tine Sopat og Birte Maaløe fra Næstved og København. De har valgt at gå 200-kilometer udgaven, hvor man bliver kørt de sidste 15 kilometer. De er med for første gang og mener, at man ikke behøver at rejse til udlandet for at finde en god og lang gårute.

- Det der med at fare verden rundt og tage til caminoen og kom mig her og kom mig der. Vi går først her på gode gamle Hærvejen, siger Birte Maaløe bestemt mens hun er ved at pumpe luft i den madras, hun skal sove på i Firehøjeskolens gymnastiksal.

Vabler og kufferthjul

Når 150 mennesker går mellem 30 og 45 kilometer hver dag, kan det næsten ikke undgåes at nogen kommer til skade, og i år er den første deltager også allerede udgået af vandringen efter de første tre dage. Der er dog i dette tilfælde ikke tale om en af de gængse vandringsskader.

- Der er en, der brækkede en tå ved at støde den ind i et kufferthjul i går, så den strittede langt ud til den forkerte side. Så hun var på skadestuen og få den rettet ind, beretter vandringsleder, Knud Overgaard Andersen.

Hvert år udgår mellem 6 og 10 deltagere - for det meste grundet mere typiske overbelastningsskader.

- Når de går ud kan det være knæskader, muskelskader, skindebensbetændelse eller vabler. Men de fleste kan gå videre på vabler, det er der mange, der gør, siger han.

Nationaliteter på Hærvejsvandringen 2019

I år deltager 22 belgiere, 15 tyskere, 8 hollændere, mens der er 5 fra både Luxembourg og Storbritannien. 2 fra Norge har fundet vej, mens der også er plads til en enkelt fra både Italien og Frankrig. Det er dog Danmark, der har flest deltagere med i form af 93 deltagere.

En stor familie

I år deltager ni forskellige nationaliteter i Hærvejsvandringen, hvor særligt belgierne, tyskerne og hollænderne er talrigt repræsenteret ud over danskerne. Selvom der er mange forskellige nationaliteter, så har de alle passionen for vandring til fælles, og det kan tydeligt ses i løbet af ugen.

- Noget af det væsentlige er, at de har et fantastisk sammenhold. De går den samme strækning, de spiser det samme og kommer til at sidde sammen med forskellige hver gang. De bliver til en stor familie, fortæller Knud Overgaard Andersen.

Han mener også at vandrerne vælger at være med i Hærvejsvandringen på grund af det sociale aspekt.

- Hvis det bare var at gå, ville de jo tage turen uden selskab. For så kunne de gå som pilgrimme og bo på herbergene, siger han.

De to søstre Birte Maaløe (t.v.) og Tine Sopat fra Sjælland var med på vandringen for første gang og var indtil videre meget vilde med det. Foto: Aske Visser Ottosen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Spøgelse fra fortiden dukker op igen: Omstridt vej er med i ny trafikundersøgelse

Billund

Længe ventet rapport er landet: Motorvej øst om Billund giver bedst aflastning for E45

Vejle

Han sad i Folketinget i 27 år: En mand med både rødt og grønt hjerte skal føre an i Vejles klimakamp

Annonce