Annonce
Give

Med længslen malet i det blanke ansigt

"Hun længes" hedder skulpturen af Helle Bang, der står for an Diagonalkroen. Hun er, med et moderne udtryk "hel blank", men det er fordi kunstneren vil lade betragteren spejle sig i skulpturen. Foto: Børge Larsen
Helle Bangs skulpturer har intet ansigt. Hun ønsker beskueren skal kunne spejle sine egne længsler og følelser i hendes tre skulpturer.

Give: Entydige fortolkninger og klare, præcise svar er en sjældenhed i kunstens verden. Faktisk findes de ikke.

Et værk træder altid først ind i virkelighedens verden i et samspil mellem betragteren og værket selv. Hvad ser betragteren? Hvilke tanker og værdier lægger vedkommende ind i værket? Og ændrer det sig, hvis værket bliver set på fra en anden vinkel eller i en anden belysning? Og for især granitskulpturerne er der forskel på, om de er tørre eller våde. Giver det andre betydninger?

Sandsynligvis. Derfor er det på sin vis forståeligt, at kunstneren Helle Bang har givet langt hovedparten af sine skulpturer helt glatte ansigter. Og det er ligegyldigt om det er en mandlig fodboldspiller eller, hvad der er hendes foretrukne skulpturmodeller, kvinder: De er helt blanke i ansigtet, hvis skulpturen er i bronze og helt glatte, hvis materialet er fiberbeton.

Annonce

Begge dele er det muligt at se i dette års udgave af Skulpturby.dk, der er landets største galleri i det fri. Her har Helle Bang to værker med. Der er dels "Hun længes" i bronze, placeret på Torvet foran Diagonalkroen og dels "Yellow Sistsers" i fiberbeton på plænen ved "Under bøgen".

Samtale om længsel

"Hun længes" har i årets katalog over de udstillede værker fået bemærkningen "Hvor er prinsen på den hvide hest" med sig. Måske længes hun efter, og venter på, prinsen på den hvide hest.

Men går man ind på Helle Bangs hjemmeside og bladrer gennem hendes skulpturer, finder man værket i en anden sammenhæng, nemlig som den ene del af et værk med titlen "Samtale". Heri indgår to kvindefigurer, begge med blanke ansigter. Men de kan jo sagtens samtale om netop prinsen på den hvide hest.

Værket "Yellow Sisters" på Bøgetorvet vækker opsigt. Alene på grund af deres netop meget gule, nærmest skriggule farve.  Dertil kan så lægges, at de er placeret sammen med fire små bronzeskulpturer, så de skiller sig på alle måder ud.

"Yellow Sisters" af Helle Bang vækker opsigt på plænen ved pølsevognen "Under bøgen". Ikke alene er de meget gule, men de to fiberbetonsøstre er også meget højere end de fire små bronzeskulpturer, der er placeret på plænen. Foto: Skulpturby

Der er tale om to søstre, hvis man holder sig til titlen "Yellow Sisters". Men er der nu også det? I givet fald er der tale om en lillesøster og en storesøster, for højden på dem er meget forskellig.

Men det er faktisk også den eneste forskel. De to søstre er ellers helt ens. Der er ingen forskel i den modningsproces, der ændrer "pige" til "kvinde". Kun højden er forskellig.

Annonce

Skulpturvandring

Så hvad er det egentlig, der adskiller dem? Ønsker? Drømme? Er det en fulgt fra fortiden eller, som tyskerne siger med et uoversætteligt udtryk "Ein Flucht Nach Vorn" .

Heldigvis har de to søstre også blanke ansigter, så man kan spejle sine egne motiver og fortolkninger ind i værket.


Heri indgår to kvindefigurer, begge med blanke ansigter. Men de kan jo sagtens samtale om netop prinsen på den hvide hest.


Vil man gerne have lidt hjælp til at tolke de to søstre og nogle af de mange andre værker i årets udstilling er der hjælp at hente på onsdag 15. juli. Her afvikles den anden af årets tre gratis guidede skulpturvandringer.

Den starter som sædvanligt fra "Huset" klokken 18.30. Ikke alene får man en gratis tur med bud på tolkninger af værket og andre gode baggrundsoplysninger.

Der er også et gratis katalog over årets skulpturby og der er malerbøger til børnene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Vejle Madfest kom godt fra start: Men der var nærmest for mange smagsprøver

Vejle

Glæd dig: Nu kan du alligevel se EM på storskærm i en af Vejles parker

Annonce