Annonce
Give

Med længslen malet i det blanke ansigt

"Hun længes" hedder skulpturen af Helle Bang, der står for an Diagonalkroen. Hun er, med et moderne udtryk "hel blank", men det er fordi kunstneren vil lade betragteren spejle sig i skulpturen. Foto: Børge Larsen
Helle Bangs skulpturer har intet ansigt. Hun ønsker beskueren skal kunne spejle sine egne længsler og følelser i hendes tre skulpturer.

Give: Entydige fortolkninger og klare, præcise svar er en sjældenhed i kunstens verden. Faktisk findes de ikke.

Et værk træder altid først ind i virkelighedens verden i et samspil mellem betragteren og værket selv. Hvad ser betragteren? Hvilke tanker og værdier lægger vedkommende ind i værket? Og ændrer det sig, hvis værket bliver set på fra en anden vinkel eller i en anden belysning? Og for især granitskulpturerne er der forskel på, om de er tørre eller våde. Giver det andre betydninger?

Sandsynligvis. Derfor er det på sin vis forståeligt, at kunstneren Helle Bang har givet langt hovedparten af sine skulpturer helt glatte ansigter. Og det er ligegyldigt om det er en mandlig fodboldspiller eller, hvad der er hendes foretrukne skulpturmodeller, kvinder: De er helt blanke i ansigtet, hvis skulpturen er i bronze og helt glatte, hvis materialet er fiberbeton.

Annonce

Begge dele er det muligt at se i dette års udgave af Skulpturby.dk, der er landets største galleri i det fri. Her har Helle Bang to værker med. Der er dels "Hun længes" i bronze, placeret på Torvet foran Diagonalkroen og dels "Yellow Sistsers" i fiberbeton på plænen ved "Under bøgen".

Samtale om længsel

"Hun længes" har i årets katalog over de udstillede værker fået bemærkningen "Hvor er prinsen på den hvide hest" med sig. Måske længes hun efter, og venter på, prinsen på den hvide hest.

Men går man ind på Helle Bangs hjemmeside og bladrer gennem hendes skulpturer, finder man værket i en anden sammenhæng, nemlig som den ene del af et værk med titlen "Samtale". Heri indgår to kvindefigurer, begge med blanke ansigter. Men de kan jo sagtens samtale om netop prinsen på den hvide hest.

Værket "Yellow Sisters" på Bøgetorvet vækker opsigt. Alene på grund af deres netop meget gule, nærmest skriggule farve.  Dertil kan så lægges, at de er placeret sammen med fire små bronzeskulpturer, så de skiller sig på alle måder ud.

"Yellow Sisters" af Helle Bang vækker opsigt på plænen ved pølsevognen "Under bøgen". Ikke alene er de meget gule, men de to fiberbetonsøstre er også meget højere end de fire små bronzeskulpturer, der er placeret på plænen. Foto: Skulpturby

Der er tale om to søstre, hvis man holder sig til titlen "Yellow Sisters". Men er der nu også det? I givet fald er der tale om en lillesøster og en storesøster, for højden på dem er meget forskellig.

Men det er faktisk også den eneste forskel. De to søstre er ellers helt ens. Der er ingen forskel i den modningsproces, der ændrer "pige" til "kvinde". Kun højden er forskellig.

Annonce

Skulpturvandring

Så hvad er det egentlig, der adskiller dem? Ønsker? Drømme? Er det en fulgt fra fortiden eller, som tyskerne siger med et uoversætteligt udtryk "Ein Flucht Nach Vorn" .

Heldigvis har de to søstre også blanke ansigter, så man kan spejle sine egne motiver og fortolkninger ind i værket.


Heri indgår to kvindefigurer, begge med blanke ansigter. Men de kan jo sagtens samtale om netop prinsen på den hvide hest.


Vil man gerne have lidt hjælp til at tolke de to søstre og nogle af de mange andre værker i årets udstilling er der hjælp at hente på onsdag 15. juli. Her afvikles den anden af årets tre gratis guidede skulpturvandringer.

Den starter som sædvanligt fra "Huset" klokken 18.30. Ikke alene får man en gratis tur med bud på tolkninger af værket og andre gode baggrundsoplysninger.

Der er også et gratis katalog over årets skulpturby og der er malerbøger til børnene.

Annonce
Vejle For abonnenter

Stor midtby-ejendom renoveres for mange millioner: Derfor presser beboernes hunde prisen i vejret

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Fitnesscentrene over hele landet styrtbløder: Et center klarer sig ekstra godt, og det ligger i Vejle

Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Vejle

Sådan sparer Laila 18.000 kroner om året: Nu er der plus på kontoen, selvtilliden er vokset, og vejlenseren har øget chancen for et liv uden skranteår

Vejle

Charlotte kastede sig ind i betændt debat på Facebook: Det er vigtigt at tale med dem, vi er uenige med

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

LEDER For abonnenter

Du tog fejl, Martin: Selvfølgelig kommer en fagforeningsboss' privatliv medlemmerne ved. Det hedder demokrati, kammerater!

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Billund

Forskere ønsker tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted: Fortæl om symptomer og bekymringer på sygehuset

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Gamle dage

Maja og Reinholdt skabte et fantastisk sted: De gamle diske kom ned fra loftet, og i Skibet fandt de den helt rigtige kaffemølle

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Egtved

Smitten er steget eksplosivt i lille bysamfund: Gader ligger nærmest øde hen

Annonce