Annonce
Egtved

Med Smuk-Beton slipper man for ukrudt mellem fliserne

Jørgen Enggaard (th.) forklarer Torben Klovborg Christiansen, medindehaver af Hotel Refborg i Billund, om strukturen i den belægning, som Smuk-Beton i 2016 lagde foran hotellet. Arkivfoto: Keld Stampe
Virksomheden Smuk-Beton oplever en stigende interesse for udendørs belægning med specialbeton, som ifølge virksomhedens indehaver giver en lang række fordele i forhold til almindelige fliser.

Gravens: De fleste husejere kender alt for godt til det med at luge ukrudt mellem fliserne i indkørslen eller rundt om huset. Eller fliser, der er blevet grimme af flisepest og triste at se på. Eller fliser, der bliver undermineret af myrer og muldvarper.

Den slags gener og en række flere kan man undgå ved at støbe sin belægning i beton. Men det er ikke ensbetydende med store, grå, kedelige betonflader. Nej, betonen kan støbes, så det ligner rigtige fliser i både forskellige størrelser, farver og mønstre.

Det ved man alt om hos virksomheden Smuk-Beton i Gravens, som netop har specialiseret sig i belægning med specialbeton.

Annonce

- Det er en teknik, der stammer fra USA, og det er en type belægning, man bruger meget i udlandet blandt andet i Spanien, England og USA, men det er meget lidt udbredt her i Danmark, fortæller ejer og administrerende direktør Jørgen Enggaard.


Jeg er sikker på, at det nok skal blive stort i Danmark også, når flere får kendskab til det og alle de fordele, der er ved at støbe i stedet for at lægge fliser.

Jørgen Enggaard, indehaver af Smuk-Beton


- Helt konkret så erstatter man de traditionelle fliser med et helstøbt lag beton, som indfarves og påføres et mønster helt efter kundens ønske. Vi kan få det til at ligne alt fra herregårdssten til skifferfliser eller noget helt tredje. Det er kun fantasien, der sætter grænsen, forklarer han.

Kræver meget knowhow

Selv stødte han på belægning i specialbeton på en rejse til Spanien.

- Jeg var ikke i tvivl om, at det er noget, der er lige i danskernes ånd. Det er fuldstændig vedligeholdelsesfrit, og det kan holde stort set for evigt, hvis det blot får en coating, forklarer Jørgen Enggaard.

Efter rejsen til Spanien tog han sammen med en af sine sønner på kursus i England, hvor metoden er meget udbredt, for at blive klogere på, hvordan arbejdet foregår.

- Vi tænkte, at det var noget, vi let kunne lære, men vi opdagede hurtigt, at det ikke er så ligetil. Det kræver enormt meget knowhow og teknik, fortæller han.

I stedet endte Jørgen Enggaard med at ansætte instruktøren på kurset, som havde over 20 års erfaring, så han kunne være med til at bygge Smuk-Beton op fra bunden.

Jørgen Enggaard tog på kursus for at lære, hvordan man arbejder med specialbeton-belægning. Her endte han med at ansætte instruktøren Dumitru Basut, der har over 20 års erfaring, til at være med til at starte virksomheden i Danmark. Arkivfoto: Keld Stampe

- Vi er de eneste i Danmark, der lige nu arbejder med det her. Det er ikke en virksomhed, man bare lige starter, da det kræver store startomkostninger. Blandt andet har vi vores egen betonbil, da man til det her formål har brug for en helt bestemt blanding, som vi selv skal lave, da kvaliteten fra betonfirmaerne varierer for meget, og det er helt specielle ingredienser, betonen skal indeholde, som de ikke er i stand til. Det er nemlig vigtigt, at vi selv seks timer efter betonen er lagt, stadig kan arbejde med den og skabe det udtryk, kunden ønsker, forklarer han.

Annonce

Bliver stort i Danmark

Kendskabet til belægning i specialbeton er endnu ikke så udbredt i Danmark, men Smuk-Beton har oplevet en stødt stigning i interessen i de fire år, virksomheden har eksisteret.

- Jeg er sikker på, at det nok skal blive stort i Danmark også, når flere får kendskab til det og alle de fordele, der er ved at støbe i stedet for at lægge fliser, siger indehaveren.

Det giver et flot finish med belægning støbt med specialbeton, og samtidig er det vedligeholdelsesfrit og holder sig pænt i mange år. PR-foto: Smuk-Beton

For at øge kendskabet tager Jørgen Enggaard gerne rundt på messer med en show-trailer for at vise frem. På traileren ser man store udsnit af forskellige udtryk, som belægningen kan have.

- Da det stadig er relativt nyt i Danmark, er det ikke nok at have billeder med. Folk har brug for at kunne mærke det og se det tæt på for rigtig at kunne fornemme, hvad det er for noget, forklarer han og forsætter:

- Folk plejer at være meget begejstrede. Jeg har indtil nu mødt under en håndfuld mennesker, der ikke syntes, det var noget for dem. Det eneste, der afskrækker nogle lidt, er prisen, siger han.

Hvad laver I egentlig her?

Der findes masser af små og store virksomheder rundt om i den tidligere Egtved kommune.

I en serie besøger avisen nogle af de virksomheder, man måske ikke lige kender og giver et indblik i, hvad de beskæftiger sig med og er dygtige til.

Forslag til spændende virksomheder, der er et besøg værd, modtages gerne på mail til viox@jfmedier.dk.

Det er nemlig lidt dyrere at få støbt udendørsbelægning end at lægge fliser, men på den lange bane kan det godt betale sig, mener han.

- Det er samtidig en meget grøn løsning, da man ikke bruger en masse energi og ressourcer på at lave nyt efter nogle år, når de gamle fliser skal skiftes ud. Samtidig kræver det ikke utallige behandlinger mod ukrudt i form af sprøjtemidler, som jo er forbudt, og ukrudtsbrændning og skum, der er meget ineffektivt og stadig udleder meget CO2, siger han.

Annonce

Stigende interesse hos kommuner

Kundegruppen hos Smuk-Beton spænder vidt fra almindelige villaejere til store virksomheder og kommuner.

- Lige nu er det mest private, vi sælger til, men vi mærker en stigende interesse hos virksomheder og kommuner, forklarer han.

Til virksomheder, der ønsker noget særligt, tilbyder Smuk-Beton at støbe eksempelvis virksomhedens logo ned i belægningen. Smuk-Beton har nemlig patent på 3D-print i beton, oplyser han.

- Det kunne også være, der var nogle kommuner, der synes, det kunne være flot at støbe kommunens våbenskjold eller et vartegn for byen ned i eksempelvis et helleanlæg. Her i Vejle kunne det måske være, man støbte et billede af Bølgen i et helleanlæg. Der er utallige muligheder, fortæller Jørgen Enggaard.

Smuk-Beton kan blandt andet støbe helleanlæg med specialbeton, så kommunerne slipper for at skulle luge for ukrudt og vedligeholde anlæggene. Det er begyndt at vække interesse i flere kommuner. PR-foto: Smuk-Beton

Smuk-Beton oplever en stigende interesse hos kommunerne i øjeblikket.

- Jeg tror på, at kommuner efterhånden bliver et stort marked for os. Kommunerne kan godt se, at selvom anlægsudgifterne er lidt højere, så opvejes det af fordelene ved mindre vedligehold og længere levetid, forklarer han.

Blandt andet er Smuk-Beton begyndt at støbe helleanlæg i flere kommuner.

- Kommunerne slipper for at skulle sende en mand ud for at fjerne ukrudt eller sprøjte mod ukrudt. Så selvom anlægsudgiften er lidt højere, så er pengene på sigt sparet hjem, mener Jørgen Enggaard.

Og så slipper kommunerne - ligesom haveejerne - for at se på ukrudt mellem fliserne, indtil man får taget sig sammen til eller tid til at fjerne det.

Smuk-Beton har patent på 3D-print i betonbelægning. Den mulighed har blandt andet Hotel Refborg i Billund valgt at benytte sig af. Arkivfoto: Keld Stampe
Annonce
Erhverv For abonnenter

Føler sig urimeligt behandlet af kommunen: Boligselskab lagde billet ind på stor byggegrund for 15 måneder siden - nu bliver det pludselig overhalet indenom

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Forslag om ny, grøn uddannelse møder opbakning i byrådet: - Der kan næppe være to meninger om, at det er en god idé

Erhverv For abonnenter

Fyret efter 15 år: Lokal el-virksomhed tilkendt erstatning fra AAB Vejle

Sport

Give har det ene ben i Final Four om DM

Billund

Annie og Flemming holdt privat loppemarked: Så meget kan de sende videre til børn i coronaramt land

Børkop For abonnenter

I et amerikansk hjørne af Børkop renoverer Benny en speciel del af bilen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Vejle For abonnenter

Kunne de da ikke vente: Kommunen lukker populær turistmagnet midt i højsæsonen

Vejle

Vejle-firma giver naturen en chance: Græsslåmaskinen køres i garage, så rådyr, harer, fasaner og vilde planter får plads

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Erhverv

Flytter fra Vejle til Fredericia: - Det er den rette beliggenhed

Jelling For abonnenter

Kan du spotte dem? Derfor er nyt kameralignende udstyr placeret i to befærdede områder

Alarm 112

Skovbrand i gang ved Egtved: Brandfolk fra fire stationer er sat ind

Annonce