Annonce
Vejle

Medarbejder skal for retten - og indtil da afviser Vejles politikere at grave videre i Sofie-sagen

Sofie Frydensbjerg Nielsen blev 20 år. Hun ligger begravet ganske tæt ved fødegården Vintengård. Foto: Mette Mørk
Byrådspolitikerne afviser på det nuværende grundlag at rejse en uvildig undersøgelse af, hvorvidt Vejle Kommune bærer en del af ansvaret for den 20-årige Sofie Frydensbjerg Nielsens død på et kommunalt bosted.

Vejle: Sofie Frydensbjerg Nielsens forældre er ikke et sekund i tvivl: Bostedet Bifrost og dermed Vejle Kommune bærer en del af skylden for, at deres 20-årige datter døde i sommeren 2019.

Men Karin Frydensbjerg og Henrik Nielsen ved endnu ikke, om de selv har ressourcerne til at sætte gang i et civilt søgsmål.

Som det står nu, vil kommunen ikke undersøge sin egen rolle i sagen. Og da slet ikke før udfaldet af den retssag, der nu tegner sig.

Annonce

Det understreger flere politikere i Vejle Byråds børne- og familieudvalg, efter at det i denne uge kom frem, at den medarbejder, der efterlod Sofie i et skoldhedt badekar uden opsyn på det kommunale bosted, er tiltalt for uagtsomt manddrab.

Medarbejderen er ikke længere ansat ved Vejle Kommune.

Sagen må gå sin gang

Dan Skjerning (S) siger, at han kan ændre holdning, men lige nu synes han ikke, at det er på sin plads med en uvildig advokatundersøgelse. En sådan vil i givet fald kunne pege på fejl begået af bostedet og kommunen.

Sagen kort

  1. 20-årige Sofie Frydensbjerg Nielsen blev 19. juni 2019 fundet livløs i et badekar på det kommunale bosted Bifrost, afdeling Bygden, på Søndermarken i Vejle.
  2. Sofies forældre badede hende aldrig uden opsyn, fordi hun på grund af sit handicap hverken kunne kalde på hjælp eller selv komme ud af et badekar.
  3. Hun døde efter at have siddet i badekarret i 20-25 minutter og uden opsyn i 10-15 minutter. Hun blev ifølge obduktionsrapporten fundet med andengradsforbrændinger flere steder på kroppen.
  4. Sydøstjyllands Politi har valgt at rejse tiltale mod en tidligere medarbejder. Tiltalen går på uagtsomt manddrab.

- Det er en ulykkelig sag på alle måder. Den har ingen vindere - og jeg er ked af, at det har taget så lang tid at nå bare hertil, siger han.

Sofie Frydensbjerg Nielsen døde om aftenen 19. juni 2019, og familien og sagens øvrige partere har indtil videre ventet halvandet år på afklaring.

Dødsfaldet har været til vurdering i Retslægerådet i månedsvis, da retsmedicinerne ifølge obduktionsrapporten var i tvivl om, hvorvidt den unge kvinde, der blev fundet med andengradsforbrændinger, døde på grund af det varme vand.


Jeg kan ikke afvise, at der kan komme ting frem, hvor vi bliver nødt til at sige: Hov, det skal vi have undersøgt. Men lige nu må sagen gå sin gang. Jeg ser ingen anden mulighed.

Dan Skjerning (S)


I samme rapport kom det desuden frem, at termostaten til medarbejdernes kendskab var skruet forkert på, uden at man kunne se det. Vandet, der kom ud af vandhanen, havde den højeste temperatur.

- Via retssagen bliver vi formentlig klogere på, hvorvidt der var tale om fejl begået af en enkeltperson eller ikke. Jeg kan ikke afvise, at der kan komme ting frem, hvor vi bliver nødt til at sige: "Hov, det skal vi have undersøgt." Men lige nu må sagen gå sin gang. Jeg ser ingen anden mulighed, fortæller Dan Skjerning.

Annonce

Kommunen er ikke tiltalt

Formanden for børne- og familieudvalget, Torben Elsig-Pedersen (R), mener også, at man skal afvente retssagen.

- Hvis vi skulle sætte gang i en undersøgelse, så skulle det være for at afdække mere end politiets efterforskning. Det har jeg ingen forudsætning for at udtale mig om. Vi ved, at politiet ikke har fundet grundlag til at rejse tiltale mod Vejle Kommune. Jeg kan ikke udelukke, at der i sagen åbnes nogle spor, der giver anledning til yderligere granskning i kommunen, siger Torben Elsig-Pedersen.

Peder Hummelmose (V) er enig og påpeger også, at Sydøstjyllands Politi har valgt at tiltale medarbejderen og ingen andre.

- Bostedet og kommunen er ikke tiltalt. Jeg synes også, at det er vigtigt at understrege, at sagen er gransket internt, og at vi har lært af den og taget de nødvendige forholdsregler. Lignende må aldrig nogensinde ske igen. Derfor har kommunen ændret på flere procedurer - for eksempel indført badetermometer på alle botilbud, forklarer Peder Hummelmose.

Sagen skal nu berammes ved Retten i Kolding, hvor domsforhandlingen skal finde sted.

Bøde eller fængsel

  • Uagtsomt manddrab straffes med bøde eller fængsel indtil fire måneder.
  • Under særligt skærpende omstændigheder kan vedkommende straffes med fængsel op til otte år, fremgår det af straffeloven.
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Egtved For abonnenter

Thyra, Kasper og rigtigt mange andre risikerer at skulle vinke farvel til noget af det, som de holder meget af - meget snart

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Alternativt bingo: Håbefuldt parti benytter sine få valgplakater som spilleplader - det er ikke specielt grønt at spille med

Vejle Boldklub For abonnenter

Live: VB spiller pokal-bold i Horsens, og der er en kvartfinaleplads på spil

Hedensted

Live valgdebat: Hvordan får vi bedre offentlig transport, hvor skal solcelleparkerne ligge, og hvilke byer skal have byggegrunde?

Alarm 112

De afslørede sig selv: Butikstyve kom i slagsmål uden for forretningen

Alarm 112

Han kørte videre fra påkørsel: Vaks trafikant fulgte efter ham

Billund For abonnenter

Niårige Magnus har en kræfttumor i hjernen og har fået 81 gange kemo: - Vi nyder ham, mens vi har ham

Alarm 112

Efterlysning af 17-årig: Fundet i god behold

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Lene Langelund lukker sin ellers velkørende butik i Hedensted: Har sidste åbningsdag 27. november

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Vejle For abonnenter

Dømt for sygehus-svindel, de lokale lejere bor billigere, gågaden lukket for valgplakater, Vejle kåret som årets transportkommune og lokal forening ramt af global varekrise: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Billund For abonnenter

Kirkbi har købt endnu en bygning i Billunds bymidte: Prisen var 18 millioner kroner

GAMLE DAGE

En vaskeægte iværksætter: Manden, der satte Vejle på søkortet, havde et heftigt og lidenskabeligt temperament

Annonce