Annonce
Børkop

En kæmpe trold skal bo et sted mellem møllerne: Det præcise sted er hemmeligt

Her er det kæmpetrolden i en skov ved Odense. Nu skal der bygges en ved Børkop, men den kommer ikke til sådan ud som på billedet her. Hver trold er unik. Arkivfoto: Aida Jahic
Vejle Kommune har officielt nikket ja til, at der kan opstilles en flere meter høj trætrold mellem de to vandmøller i Børkop. Nu skal trolden snart bygges.

Børkop: En trold har taget endnu et kæmpe trolde-skridt nærmere sit nye hjem mellem Børkop Vandmølle og Brøndsted Mølle.

Her skal en kunstner bygge en cirka 3,5 meter høj trold i genbrugstræ, og den har nu fået alle de nødvendige trolde-tilladelser, deriblandt en godkendelse af planloven og fredningsloven.

Naboerne havde heller ikke nogen bemærkninger, og nu er der selvfølgelig også tale om en meget fredelig trold, der ikke tramper på nogen.

Annonce


Nu kan trolden snart flytte ind, og der bliver tale om en trold, der passer godt på sit område.

Vibeke Hegelund, troldemor


- Nu kan trolden snart flytte ind, og der bliver tale om en trold, der passer godt på sit område. Trolden kommer til at give noget tilbage til sin by, siger Vibeke Hegelund, der er, ud over at være formand for kunstforeningen Kunstskabet, også er en slags lokal troldemor på projektet.

Hun forklarer, at der forskellige sponsorer bag trolde-projektet, og det betyder, at trolden kan byde på oplevelser undervejs for både store som små.

- De penge skal selvfølgelig også bruges til at skifte et bræt, hvis det er påkrævet. Vi skal holde liv i trolden så længe som muligt. Men han vil også komme til at holde fødselsdag en gang om året, hvor nogle af byens små "trolde" kan komme hen og fejre ham. Det kan også være at trolden måske giver en buket blomster til et plejecenter. Du ved, den slags små dejlige trolde-ting, siger Vibeke Hegelund.

Frivillige er fundet

Det er kunstneren Thomas Dambo, der skal lave trolden, og den bliver den 11. trold, som er at finde rundt i landet. Desuden findes hans trolde rundt om i verden, deriblandt Tyskland og USA.

Arbejdet med trolden skal efter planen påbegyndes midt på sommeren, men den endelig dato er ikke på plads endnu.

- Vi mangler lige at få de sidste detaljer på plads, men vi ved, at kunstneren og hans team skal bruge en uges tid på projektet. Og at vi skal stille med en gruppe frivillige, der har hænderne skruet helt rigtigt på. Alt det er på plads, forklarer hun.

Placeringen af trolden er fundet, men tanken er, at den skal holdes hemmelig, så vidt det nu trods alt lader sig gøre. For trolden skal "gemme sig" i krattet eller mellem træerne eller hvor den nu finder sit hjem.

Den bliver bygget i genbrugstræ, og da det ikke er behandlet på nogen måde, er trolden forgængelig. Også trolde kan blive blege og trætte af at være ude dag og nat, og derfor bliver trolden på ingen måde som gammel, som den slags nu ellers i eventyrerne kan blive.

Måske han kun bliver fem år. Måske kortere. Måske længere.

Men så længe trolden holder vagt over Børkop, ja så længe kan han jo opleves. Derinde i krattet mellem vandmøllerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Fik et års fængsel for knivstik og indbrud: 31-årig nægtede næsten alt - og blev dømt for næsten det hele

Annonce