Annonce
Egtved

Melson: Det er på tide at indrømme, at fredning af Vejle Ådal er en fejl

Runkenbjergs kuperede landskab er omfattet af det fredningsforslag, som Fredningsnævnet i øjeblikket er ved at behandle. I sidste uge forlængede nævnet tidsfristen for afsigelse af endelig kendelse med op til to år. Arkivfoto: Mette Mørk

Venstre-politikeren Christoffer Melson er frustreret over, at Fredningsnævnet har forlænget behandlingen af forslaget om at frede store dele af Vejle Ådal med op til to år. Naturgenopretningsprojekter bliver sat i stå, og lodsejerne ved ikke, om de er købt eller solgt, lyder kritikken.

Vejle Ådal: I sidste uge meddelte Fredningsnævnet, at det har valgt at udsætte fristen for, hvornår der skal falde en endelig kendelse i sagen om fredning af knap 850 hektar af Vejle Ådal. Fristen er blevet forlænget med op til to år, og den endelige kendelse vil altså først falde senest 23. marts 2021.

Den fristforlængelse er blandt andre gruppeformand for Venstre i Vejle Kommune Christoffer Melson meget træt af.

- Siden Danmarks Naturfredningsforening (DN) 23. marts 2017 rejste fredningssagen, er alt gået i stå i Vejle Ådal. Borgerne må ikke ændre på deres ejendom, så længe forslaget om fredning bliver behandlet, og de er reelt stavnsbundne, da det er meget svært at sælge en ejendom, hvor ingen kender de fremtidige restriktioner. For Vejle Kommune betyder det, at planlagte naturgenopretningsprojekter i Vejle Ådal er sat på standby og nu vil blive udsat i op til yderligere to år, siger han.

Annonce

Siden Danmarks Naturfredningsforening (DN) 23. marts 2017 rejste fredningssagen, er alt gået i stå i Vejle Ådal.

Christoffer Melson, gruppeformand for Venstre i Vejle Byråd
- Vi begynder altså at snakke om seks-syv år, fra fredningsforslaget blev stillet, til der ligger en endelig afklaring. Det er godt nok lang tid, at alt kommer til at stå stille, siger Christoffer Melson (V). Arkivfoto

Lang tids stilstand

Men de to års usikkerhed vil formentlig blive til væsentlig mere. Hvis Fredningsnævnet ender med at træffe endelig beslutning om at frede området, hvilket nævnet i november 2018 meddelte, at det agter at gøre, så skal sagen derefter behandles af Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Det sker nemlig helt automatisk, hvis erstatning til berørte lodsejere løber op over 500.000 kroner. DN har beregnet, at de samlede erstatninger vil beløbe sig til 3,7 millioner kroner, mens Vejle Kommune og lodsejerne mener, at beløbet vil være markant større. Uanset hvad vil erstatningsbeløbet nå over den halve million kroner.

- Det betyder, at de berørte parter kan se frem til yderligere års ventetid. I Miljø- og Fødevareklagenævnet ligger der lige nu andre fredningssager, som Fredningsnævnet besluttede at frede i maj 2017, som endnu ikke er blevet behandlet. Det vil sige, at man skal være meget optimistisk for at tro, at en fredning af Vejle Ådal kan blive behandlet på under to år, lyder det fra gruppeformanden.

Dertil kommer selve den tid, det tager at behandle sagen, hvilket måske kan tage et år eller to.

- Så begynder vi altså at snakke om seks-syv år, fra fredningsforslaget blev stillet, til der ligger en endelig afklaring. Det er godt nok lang tid, at alt kommer til at stå stille, siger Christoffer Melson.

DN bør trække forslag tilbage

Den lange ventetid bliver Christoffer Melson kun værre af, at han og flertallet af medlemmerne af byrådet i Vejle ikke forstår, hvorfor DN mener, en fredning overhovedet er nødvendig.

- Det mest problematiske er, at ingen har kunnet forklare, hvorfor det er nødvendigt at sætte borgerne og naturgenopretningen af Vejle Ådal i denne urimelige situation. Danmarks Naturfredningsforening har selv rost vores arbejde med at genoprette naturen i Vejle Ådal. Naturen er i forvejen beskyttet, og ingen kan pege på nogen aktuel trussel mod den, som ellers normalt er en forudsætning for at frede.

I stedet mener Christoffer Melson, at DN bør tage ønsket om fredning op til genovervejelse.

- Det er på tide, at de hos DN indrømmer, at de har begået en fejl i Vejle Ådal og trækker deres forslag tilbage, så de mange berørte lodsejere kan komme videre med deres liv og i fællesskab med Vejle Kommune kan komme videre med naturgenopretningen, mener han.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smæk for skillingerne: Bokselandskamp i Vejle

Annonce