Annonce
Vejle

Men hils og sig tak ...

Exif_JPEG_PICTURE
Annonce
Den 4. februar 1945 blev bogholder Børge Thorlacius fra Nykøbing Falster passet op i Orla Lehmannsgade af nogle frihedskæmpere, der ud for Grand Hotel skød og sårede ham livsfarligt. Falck blev tilkaldt og kørte den sårede Thorlacius til sygehuset. Børge Thorlacius var nu ikke nogen almindelig bogholder. Han var tilknyttet en gruppe, der arbejdede på Vandel Flyveplads, hvor man opsporede personer, som udøvede sabotageaktioner mod den tyske flyveplads. Han var således stikker og arbejdede for Gestapo. Modstandsbevægelsen var imidlertid indstillet på at gøre arbejdet færdigt. På sygehuset nægtede overlægerne Paul Fjeldborg og Johannes Buchholtz at behandle Thorlacius, så længe der var tyske vagtposter omkring ham. Vagterne blev fjernet, og ved 21-tiden 19. februar trængte modstandsfolk ind på sygehuset, hvor de holdt læge og sygeplejersker op, mens et par af gruppen gik ind til Thorlacius og affyrede en dræbende maskinpistolsalve.
Annonce

Gengældelsen

På det tidspunkt under besættelsen havde tyskerne indført begrebet "clearingmord", hvorefter én likvidering af en af deres folk blev modsvaret med mord på to danskere. Dagen efter, at modstandsbevægelsen havde gjort det af med Thorlacius, bestemte man i tyske kredse i København, at det skulle være de to vejlensiske overlæger, som skulle undgælde for Thorlacius' skæbne. I modstandskredse var man klar over, at overlægerne var i fare, og om aftenen 25. marts opsøgte den kendte modstandsmand boghandler Jørgen Munch-Christensen overlæge Fjeldborg for at advare ham og få de to læger til at gå under jorden. Fjeldborg, som lå til sengs med influenza, afviste at følge Munch-Christensens råd og advarsel. "Men hils og sig tak," sagde overlægen til boghandleren. Tidligt næste morgen parkerede en vogn ud for overlæge Buchholtz' hjem på Jellingvej 4. Det var folk fra den berygtede "Peter-gruppe", der nu skulle hævne Børge Thorlacius. I bilen var tyskeren Poul Lensing med danskeren Kaj Henning Bothildsen Nielsen som næstkommanderende. Desuden var der en tysk SS-mand og yderligere en dansker i bilen. Lensing og Bothildsen trængte ind i huset, hvor Fjeldborg kom dem i møde, vækket af larmen. Overlægen gik hurtigt ind i et værelse, men Lensing fulgte efter og henrettede Buchholtz med nogle pistolskud.
Annonce

Generalstrejke

Så kørte bilen videre til overlægeboligen på Lille Grundet Hulvej, hvor overlæge Fjeldborg boede. Igen brasede Lensing og Bothildsen ind og fandt overlægeparret på førstesalen. Brutalt blev de kommanderet ud af sengen med den begrundelse, at huset skulle bombesprænges. Fjeldborg var stadig syg, så han nægtede at rejse sig, men derefter blev han trukket ud på gangen, hvor Lensing skød ham. Fjeldborg faldt om, men da han stadig rørte på sig, affyrede Bothildsen et par pistolskud, som dræbte overlægen. De to mord sendte en chokbølge gennem Vejle. Folk forlod arbejdet, gik hjem og en spontan generalstrejke gik over byen uagtet, at det kunne udløse dødsstraf. Men tyskerne foretog sig klogeligt ikke noget. Skærtorsdag 29. marts blev de to overlæger begravet. Præsterne Harald Gottlieb og Jørgen Rasmussen fra Vor Frelsers Kirke stod for den smukke sørgehøjtidelighed på sygehuset, hvor de to kister stod på plænen svøbt i Dannebrog, mens sygeplejersker og sygeplejerelever stod æresvagt. En meget stor mængde vejlensere trodsede udgangsforbud med tilhørende sanktioner og tog del i højtideligheden. Det fortælles, at da Børge Thorlacius' kiste blev kørt fra sygehuset til banegården, bestod følget af én person. Afdødes fader. Det siger vist alt. Overlægerne blev hædret og mindet med en smuk mindesten, der blev afsløret i 1946, og som nu står ved hovedindgangen på Vejle Sygehus. Kilder: Vejles Historie. 2. 1998. Vejle Stadsarkiv. Vejle Amts Folkeblad 1946, 1995, 2005. Vejle Social Demokrat 1945. Ugeavisen 1984.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

Annonce