Annonce
Vejle

Mere end at kramme træer: Makkerpar bruger naturen som våben mod stress og jag

Urter som grøn mynte plukkes i haven til at koge te over bålet. Det er Ulla Karmanns (til højre) søn, der har designet siddepladsen kaldet "Viften". Den er bygget efter naturterapiens principper. Psykolog Sheila Naja Kragelund (til venstre) er med i projektet. Foto: Michelle Madsen
Ulla Karmann og Sheila Naja Kragelund bruger naturen som terapi. På Naturens Dag giver de en forsmag på, hvad det vil sige.
Annonce

Ågård: Ilden knitrer i brændet. Det lugter af våd skovbund, og teen med friske, grønne urter fra haven luner godt i maven.

I sin baghave i Ågård har Ulla Karmann indrettet sin egen terapihave, og hun og psykolog Sheila Naja Kragelund fra "Naturlig Væren" i Brejning har slået sig sammen om at tilbyde naturterapi.

Det drejer sig om at sætte sanserne i spil og jage stressende tanker væk.

- I hverdagen er vores hjerne hele tiden i gang. Vi skal huske at smøre madpakker og hente børn, møder og opgaver. Der er fuld fart på. Der er forventninger og krav. Mange giver sig sjældent ro til at fordøje tankemyldret. Det giver naturen rum til, siger Sheila Naja Kragelund.

Annonce

Andet end at kramme træer

Flere studier viser, at ophold i grønne områder er signifikant koblet til lavere stressniveauer og højere velbefindende på tværs af køn og skel i samfundet. Under Københavns Universitet findes terapihaven Nacadia, hvor man udfører forskningsbaseret behandling af stressramte.

Det er ud fra forskning og forsøg med terapihaver, at Sheila Naja og Ulla udfører deres naturterapi. Det er målrettet til demente, deprimerede, stressramte og andre med behov for en pause.

Ved Naturens Dag på søndag kan alle få en forsmag på, hvad naturterapi er.

- Der er mange, som tror, at naturterapi handler om at kramme træer. Det gør vi også. Men der er så mange andre værktøjer end lige dét, som vi bruger til at komme tættere på naturen og os selv, fortæller Sheila Naja Kragelund, der har arbejdet med natur i behandling både som selvstændig og for Vejle Kommune.

- Naturterapi handler om at aktivere alle sanser. Du skal smage, føle, se, lugte og høre. Det skønne er, at naturen stiller ingen krav. Vi oplever klart, at folk har lettere ved at åbne op, fordi de føler sig mere trygge, når de er i naturen, siger Ulla Karmann.

Annonce

Et bad i skoven

Typisk begynder besøgende med "skovbadning":

Selvom ordet leder tankerne hen på at smide tøjet og løbe nøgen ned mod en skovsø, så er det ikke det, det går ud på.

Nej, "skovbadning" handler om at være nærværende og sanse, fortæller Ulla Karmann.

Hun tager kursisterne med ud til en lysning i sin private skov, hvor hun har indrettet en bålplads.

Her guider Sheila Naja Kragelund én til at trække vejret dybt ned i maven og lytte til skovens lyde.

- Prøv at leg med idéen om, at du har rødder. De strækker sig langt ned i jorden og ud til siden, snor sig ind imellem de andre træer, siger Shelia Naja Kragelund med en rolig stemme.

Skovbadning er bare et element i naturterapien. I terapihaven findes blandt andet pilefletshuler, shelter, bålplads, sø og bænkepladser. Ulla Karmann har indrettet haven efter principperne fra terapihaven Nacadia. Der skal blandt andet være mulighed for at søge ly, læ og opleve åbne arealer.

Derudover har Ulla Karmann sin egen skovhave, der året rundt bugner af mad. Skovhaven bruges også til at aktivere deltagerne. De smager på spiselige blomster og plukker urter til te og grøntsager til måltider.

På Naturens Dag vil Sheila Naja Kragelund og Ulla Karmann fortælle mere om naturens virkning på helbredet i skov- og terapihaven på Kærvej 5 i Ågård klokken 19-20. Der er få pladser tilbage. Tilmelding skal ske til naturligvaeren@gmail.com.


Naturterapi handler om at aktivere alle sanser. Du skal smage, føle, se, lugte og høre.

Ulla Karmann, ejer af Kærvejen Terapihave


Ulla Karmann er tidligere sygeplejerske, men er i dag selvstændig. Hun har taget en masteruddannelse på Københavns Universitet om naturbaseret terapi og sundhedsfremme. Hun har indrettet terapihaven efter det, hun lærte på studiet. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Det kan du opleve på Naturens Dag

Søndag 13. september er Naturens Dag. Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet står bag dagen, der bliver holdt for 17. år i træk.

I Vejle Kommune kan du deltage i en række aktiviteter - her er et udpluk.

  • Bliv klogere på bierne  og smag honning på Skibetvej 1 klokken 10.
  • Naturens dag i Ågård Naturlaug. Åbning af madpakkehus og aktivitetsbro med taler og fejring klokken 14-15 på Silkevænget 1A i Egtved.
  • Grundet Lokalråd inviterer alle til en naturvandring og indvielse af blomstereng-områderne klokken 14.30 med start fra Nørremarkshallen.
  • Bliv klogere på sommerfugle og workshop for børn og voksne klokken 12-14 på Vestbanevej 115 i Vejle.
  • Spil naturbingo og byg din egen plantepresse med KFUM-Spejderne og Jem & Fix fra kl. 10-14 på Hastrupvej 36 i Give.
  • Lær om giftfri og insektvenlig skovhave på Kærvej 5 i Ågård. Kræver tilmelding.

-

Du finder alle arrangementer og oplysning om eventuel tilmelding på hjemmesiden www.naturens-dag.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

Annonce