Annonce
Kultur

Mere kunst og kultur skal gøre børn og voksnes hverdag bedre

En lille del af de børnehavebørn fra Karla Grøn, der har været med til at male de fire, store billeder, der nu pynter børnehavens udearealer. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Vuggestue- og børnehavebørn fra Karla Grøn i Karlskov har de seneste måneder været en del af et landsdækkende kulturprojekt, der undersøger, hvordan det påvirker børn, når de bliver inddraget mere i kunst- og kulturprojekter.

Karlskov: Hvilken betydning har det for børns daglige trivsel, når kunst og kultur bliver en integreret del af deres hverdag?

Det spørgsmål sætter et kunst- og forskningsprojekt nu fokus på. Konceptet handler om, at kunstnere, pædagoger og børnene i fællesskab med hjælp fra kunstprojekter, musik og bevægelse skal få et bedre indblik i, hvad kunst og kultur er. Desuden er målet at undersøge, hvordan aktiviteterne kan forbedre børns leg.

Det forsøg bakker de op om hos Karla Grøn i Karlskov mellem Give og Billund. Her har 12 vuggestuebørn og omkring 30 børnehavebørn de seneste måneder været en del af konceptet. I børnehaven har børn og personale fået hjælp af kunstner Anne-Mette Tange Veien. I fællesskab har de dekoreret børnehavens udearealer med fire store billeder, et eventyrslot og blade i form af kartoffeltryk på murværket.

Annonce

- Man kan stadig se mærkerne efter de gamle billeder. De hang lidt tilfældigt rundt omkring, og de var ærlig talt ikke særligt kønne mere. Da vi fik dem ned, fandt vi ud af, at de er malet for 30 år siden af de børn, der gik i skole her på det tidspunkt, fortæller daglig leder Jette Risager.

Musiker Connie Pilgaard-Nielsen har flere gange været forbi vuggestuebørnene for at spille musik og inddrage børnene i musikkens verden. Foto: Karla Grøn

Også en læring for personalet

Børnene hjalp herefter med at male de fire billeder over med grundmaling, så de store plader kunne genbruges.

- Vi har sammen med børnene malet fire billeder med de fire elementer i form af jord, ild, vand og luft. Det er det, de fire, store billeder symboliserer. Det er samtidig en udsmykning på de lidt kedelige, røde mure, fortæller Anne-Mette Tange Veien.

Børn skal præsenteres for kunst

  • Kulturinitiativerne hos Karla Grøn er en del af et landsdækkende forløb kaldet Legekunst. Legekunst ledes af Kulturprinsen, som er et nationalt udviklingscenter for børne- og ungekultur.
  • Målsætningen er at inddrage børn i alderen fra nul til seks år i kulturen samt bygge bro mellem blandt andet børn, pædagoger, forskere og kunstnere.
  • - Gennem nye, tætte fællesskaber skabes et forskningsbaseret erfaringsgrundlag for, hvordan vi på tværs af professioner kan arbejde sammen om at skabe den højest mulige kvalitet og inddragelse, når børn lokalt møder kunstnere, kulturinstitutioner og kulturformidlere i dagtilbud, står der på Legekunsts hjemmeside.

Kilde: Legekunst.nu

Udover at give børnene en forståelse for kunstneriske processer, styrke deres samarbejde og koncentration, har deres arbejde samtidig haft et mere praktisk formål.

- Et af formålene var, at vi gerne ville have fornyet vores uderum. Corona har jo gjort, at vi er udenfor stort set hele tiden. Vi var ved at være trætte af at kigge på de gamle billeder. Da vi så fandt ud af, at vi kunne byde ind på Legekunst og få en ekspert tilknyttet, var det bare med at slå til, fortæller Jette Risager.

Ifølge den daglige leder har forløbet været meget positivt for bøde børn og personale.

- Som voksne var vi også usikre på, hvor det ville ende. Derfor har det samtidig været en læring for os, hvordan vi skal agere, når vi laver kunst med børnene, siger hun.


Vi har virkelig lært, hvordan musikken virkelig er et fælles sprog.

Rikke Nielsen, pædagog Karla Grøn


I vuggestuen fik børnene også mulighed for at spille på et par simple instrumenter. Foto: Karla Grøn
Annonce

Kunsten får lov at fortsætte

Samme positive erfaringer har man i vuggestuen.

Her har de 12 vuggestuebørn samt medarbejderne samarbejdet med musiker Connie Pilgaard-Nielsen, der har været forbi flere gange for at give børnene et bedre indblik i musikkens verden. Også bevægelse og leg har været en del af sessionerne.

- Vi har virkelig lært, hvordan musikken er et fælles sprog. Samtidig er det blevet gjort på en måde, så vi også har kunnet tage det med udenfor, fortæller Rikke Nielsen.

- Børnene har virkelig været fænget af det. De er virkelig klar, når vi finder instrumenterne frem, og nogle af de store piger begynder af sig selv at synge de sange, de har lært, siger Majken Søndergaard.

Både vuggestue- og børnehavebørn kan forvente at blive inddraget i flere kunstneriske projekter efter sommerferien. I vuggestuen bliver fokus på bevægelse og sanser, mens børnehavebørnene skal præsenteres for musikalske lege og projekter.

Kunstner Anne-Mette Tange Veien og daglig leder Jette Risager med et af børnehavebørnenes kreationer i baggrunden. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen


Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Derfor er det vigtigt, at VB fik sit første point

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Stopper i politik: Den squaredansende tømrer takker af

Erhverv For abonnenter

Efter deltagelse i Løvens Hule: Mutebox trodser 2020-rutchebanetur og runder millionen

Erhverv

Bank undrer sig: Flere kontanter er i omløb selv om færre hæver penge

Vejle Boldklub

VB-træneren tilfreds med uafgjort mod mestrene: Fremgangen fortsætter

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: VB's brasilianske troldmand var den bedste mod Brøndby - flere gjorde det godt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

De brølende 70'ere: Ny VB'er på landsholdet, vokseværk i lufthavn og fodgængere på ny asfalt

Vejle Boldklub

Se højdepunkterne: VB overkom chokstart og hentede fortjent point mod mestrene i vild kamp

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Danmark

Boligjagten er gået ind: Det skal du huske, når du skal flytte nærmere dit studie

Hedensted For abonnenter

To haveejere går hver sin vej til biodiversitet: Det værste er haver kun med græs

Billund

23-årige Mathias har optimeret sine vaner og soverutiner: - Jeg kan mere som selvstændig, når jeg har det godt

Annonce