Annonce
Debat

Messe C-chefen tager fat på vores alkoholkultur: Skuldrene falder lidt længere ned, og det hele bliver lidt lettere...

"Bliver det til mere end et glas, så er det jo - ifølge sundhedsmyndighedernes råd - faktisk misbrug, i hvert fald for os kvinder," skriver ugens lørdagsbandit. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Annonce

Kære læser, så står vi lige på tærsklen til november - den kolde, regn- og stormfulde måned, som bare er femdobbelt træls ifølge Henrik Nordbrandts berømte digt ”Året har 16 måneder”.

Danmark – ja, Europa - er mere eller mindre ved at lukke ned igen, og vi ser sandsynligvis ind i en lang, mørk coronavinter. Det er da ikke så underligt, hvis man får lyst til en lille gibbernakker sådan en dag, vel?

Apropos: Den fantastiske film Druk. Filmen om de fire fastgroede gymnasielærere, som eksperimenterer med at vedligeholde en bestemt promille, har i den grad tændt et lys i coronamørket med omkring 600.000 solgte billetter indtil videre. Jo, Druk - det er virkelig noget, vi danskere kan forholde os til…

Dyb respekt for Thomas Vinterberg, som har lavet så stor en film, og det endda på trods af hans egen personlige katastrofe, som ramte ham, da hans 19-årige datter omkom i en trafikulykke få dage efter starten på filmprojektet.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), tidl. minister Flemming Hansen (K), Messe C-direktør Grete Højgaard, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Han forstår på flotteste vis i filmen at bevæge sig imellem den lethed, flirt og kærlighed, som alkoholen kan medføre, når den er bedst, og den endelige deroute, den kan medføre, når misbruget tager overhånd og sætter sig fast. Og man går fra filmen med en speciel følelse af at have været vidne til både noget af det bedste og det værste, så man får trang til at dykke lidt længere ned i det univers.

I denne uge kunne man læse, at i snit er der dagligt fem unge mellem 15 og 24 år, der kommer på hospitalet på grund af overdrevet druk. Men seniorerne er ikke så meget bedre; vi drikker alt for meget vin (og for lidt vand), viser undersøgelser - og de andre midt imellem er også godt med. Jo, vi kølige nordboere elsker åbenbart den varme i kinderne og den lille buzz, som procenterne giver.

Jeg hørte forleden TV 2-korrespondent Ulla Terkildsen fortælle lidt om forskellen på alkoholkulturen i Danmark og i Sydfrankrig, hvor hun bor. Dernede drikker de vin til maden og tager måske en aperitif, men man ser ikke - ifølge Terkelsen - fulde mennesker tumle rundt i gadebilledet, som man kan opleve det i Danmark, især op til jul.

”Det er, som om danskerne tager alle alkoholtraditioner ind fra hele verden,” mente den garvede journalist, som slog et slag for at nyde alkohol i stedet for kampdruk.

Selv om jeg forbander coronaen på 100 forskellige måder, så kan de mange begrænsninger og restriktioner måske få den sidegevinst, at nogle napper en pause med de mere vilde alkohol-excesser og nøjes med nydelsen. Det kunne måske også reducere strømmen af Metoo-sager…

I mine mange år i hotel- og restaurationsbranchen har jeg også ofte set den dualitet, der ligger i alkoholen, og som filmen Druk også skildrer så stærkt. Som vært er det dejligt at opleve et selskab (hvor alle måske ikke lige kender hinanden) løsne op, sænke skuldrene og få tungen på gled, og for nogle er det givetvis velkomstdrikken og lidt vin, der hjælper snakken og latteren lidt på vej.

Omvendt har man jo også set faldgruberne og de triste skæbner, både hos (stam)gæster og i branchen.

Hvordan man end vender det, så ER drikkevarerne en integreret del af kulturen i rigtig mange sammenhænge. På P1 hørte jeg om en kvinde i 40’rne, som ville prøve at ”reformere” den venindegruppe, hun havde set siden teenageårene.

De mødtes et par gange om året, og det var enormt sjovt, men det indebar også altid store mængder vin. Hun følte ikke, de egentlig så eller hørte hinanden for alvor - de kørte bare videre i de fastlåste roller fra ungdommen, og de blev altid ”stang Bacardi”.


Vi elsker at møde hinanden efter job over et glas vin og lige drøfte, hvordan dagen er gået på godt og ondt. Og indrømmet, det sker da måske også, at det glas får følgeskab af lidt mere til maden.


Men hendes forslag til veninderne om at mødes uden alkohol som omdrejningspunkt blev meget dårligt modtaget. Det havde de faktisk ikke rigtig lyst til. Så selv om alkohol er et opløsningsmiddel, så viste det sig paradoksalt nok at være limen i gruppens venindeforhold. Det var spændende og tankevækkende radio.

Det gjorde selvfølgelig også, at vi drøftede det derhjemme, og talte om, hvordan vi omgås alkohol både i hverdagen, og når vi ser venner og familie. Vi elsker at møde hinanden efter job over et glas vin og lige drøfte, hvordan dagen er gået på godt og ondt. Og indrømmet, det sker da måske også, at det glas får følgeskab af lidt mere til maden. Præcis som vi så i filmen Druk, så falder skuldrene automatisk lidt længere ned, og det hele bliver lidt lettere.

Når vi er sammen med gode mennesker, vi kender og holder af, og vi er kommet hen sidst på eftermiddagen, ja, så byder vi automatisk på et glas vin i stedet for en kop kaffe eller te. Bliver det til mere end et glas, så er det jo - ifølge sundhedsmyndighedernes råd - faktisk misbrug, i hvert fald for os kvinder.

Har man de mere positive briller på, så bliver det også til mange gode grin sammen, og måske et lidt mere fortroligt rum, end det ellers var blevet til. Ikke fordi jeg skal tage overforbrug i forsvar, men nærheden i det fortrolige rum og de mange gode grin er vel også værd at samle på…

Førnævnte Ulla Terkelsen var i øvrigt på vej til USA for at dække præsidentvalget på tirsdag. Når resultatet står klart, så vil min elskede og jeg med sikkerhed dele et glas - om det bliver en sejrs champagne eller gravøl, det må tiden vise…

Rigtig god weekend med mundbind og det hele, men husk nu at tage mundbindet af, inden I nyder et velfortjent glas og kysser hinanden god weekend.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Jesper hænger syv kilometer julebelysning op hvert år: Han giver et stjernegodt råd til vejlenserne

Billund

Stemmerne er talt op: Stephanie er valgt

Annonce