Annonce
Vejle

Mesteren kommer ud af skatkammeret

Kunstmuseet inviterer påskedag til et arrangement om Rembrandt.
Midtbyen - Det er en lejlighed af de sjældne, der byder sig påskesøndag, når VejleMuseernes inspektør Trine Grøne tager nogle af de mest værdifulde og sjældne af Kunstmuseets værker frem: De 50 grafiske tryk af mesteren Rembrandt van Rijn. Værkerne er knap 400 år gamle og er sjældent udstillet.

Rembrandt er nok bedst kendt som maler, og han var en af 1600-tallets største hollandske kunstnere. Grafiske tryk har aldrig været anset for at være lige så værdifulde som malerier, men Rembrandt udforskede og fornyede trykkekunsten på en måde, der stadig inspirerer kunstnere i dag. Til forskel fra maleri er de grafiske trykteknikker præget af linjens frie udtryk, som Rembrandt udfoldede til den yderste grænse. Han kombinerede forskellige teknikker, for eksempel ætsning og gravering, i sine tryk. Rembrandt var i stand til at skabe de fineste nuancer af mørke og lys og dermed fremhæve karaktertræk i et ansigt eller understrege stemninger.

Rembrandts tryk solgte godt og var meget populære i hans levetid. De blev dog også efter hans død hyppigt genoptrykt. Men nogle af de tryk, Kunstmuseet i Vejle ejer, er dateret til Rembrandt egen levetid, trykt mens hans selv gik rundt i gaderne i Amsterdam.

Det nære liv

Som ung kunstner vandt Rembrandt både berømmelse og en kone fra en velhavende familie. Han førte et sorgløst liv med et driftigt og velfungerende værksted i mange år. Men flere tragedier, personlige og økonomiske, ramte Rembrandt, hvilket også satte spor i hans kunst.

Mange af Rembrandts malerier er baseret på religiøse fortællinger fra bibelen eller viser portrætter af rige borgere. Religiøse motiver og portrætter findes også i Rembrandts mange tryk, men ofte er hans grafiske portrætter fra den nære omgangskreds (Rembrandt selv, hans kone, familien og venner) eller folkelivet, i Amsterdams gader. Rembrandt var ikke en kunstner, der berejste Europa på jagt efter inspiration, han fandt sine motiver lige uden for døren: Den blinde tigger, den ildesete, men uundværlige rottefænger og den trætte kone, grebet i en komisk positur, da hun faldt i søvn i døråbningen. Disse ydmyge motiver, der ofte fanger mennesket på kanten af samfundet, skildres med vid og varme. Rembrandts sympati for de skæve eksistenser var livslang. En række af disse skæve eksistenser fra Amsterdam i 1600-tallet kan man møde ved selvsyn påskesøndag.
Rembrandt har faktisk også tegnet en ung, dansk pige, Else. Hun søgte et bedre liv i Amsterdam, men blev hængt for at slå sin husværtinde ihjel under et skænderi. Tegningen tilhører desværre ikke kunstmuseet i Vejle, men Metropolitan Museum of Art i New York. Alligevel fortæller vi også historien om Else, fordi den fortæller om Rembrandt og hans sympati for de svage og udstødte.

Det koster 50 kroner at deltage i arrangementet.
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle Boldklub For abonnenter

John Sivebæk fylder 60 år: Det var mere vilje end talent, der skabte en fodboldkarriere helt udover det sædvanlige

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Christian kalder det skandaløst: Han må ikke hænge på Vejles mest travle gader - ingen kan rigtig huske, hvornår beslutningen er truffet

Navne For abonnenter

Vi snakker med den døde, holder ham eller hende i hånden og spiser snacks og drikker kaffe hele aftenen: Mød Maria i serien 'Mennesker'

Livsstil

Ingen adgang for mænd: Singlekvinder nyder friheden - men vil spise brunch sammen i ny klub

Billund

Sidste løb nogensinde på Billund Trav: - Det er vanvittigt trist

Alarm 112

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

Vejle Boldklub For abonnenter

Så kom den, sæsonens første VB-sejr: Derfor lykkedes det endelig at vinde en kamp

Debat

'Goddag, det er manden fra banken, må jeg bede om din kode?' Der er heldigvis godt nyt i kampen mod netbanksvindel

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur

'Der skulle ikke meget til at imponere en flok jyske tranlamper som os': Sådan startede Pretty Maids - læs uddrag af den nye bog

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Billund

Så er valgkampen officielt i gang: Plakaterne er kommet op i lygtepælene

Vejle Boldklub For abonnenter

VB's bedste spillede godt: En enkelt overstrålede de øvrige, da sæsonens første sejr kom i hus

Kultur

Stort halbyggeri mangler stadig millioner for til at nå i mål: Kommer med et sidste opråb om økonomisk hjælp

Annonce