Annonce
Kultur

Mette fra Vejle udgiver endnu en roman: Stadig kriller i maven

Mette Østergaard Filsø åbner kassen, der indeholder den nye fantasyroman "Andrails tjenere". Den udkommer 6. november. Foto: Lars Saugbjerg
Mette Østergaard Filsø fra Vejle er på trapperne med sin fantasyroman nummer to i serien "Himmelkrystallens Børn".
Annonce

Vejle: Mette Østergaard Filsø fra Vejle tager fat i den tunge papkasse, der står placeret på stuebordet. Den er netop ankommet  og har været ventet med længsel. Kassen indeholder nemlig hendes nye roman.

- Det var en stor forløsning at åbne pakken, smiler forfatteren.

Endelig kan hun holde det færdige resultat i sine hænder. 288 sider i fantasy-genren.

6. november er romanen officielt på gaden. "Andrails tjenere", hedder bogen, der er nummer to i serien "Himmelkrystallens Børn". Etteren, "Mordet i elverskoven", udkom sidste år.

Annonce

Kæmpe sejr

Mette Østergaard Filsø har altid haft en drøm om at udgive en bog. Den drøm gik i opfyldelse allerede for for 10 år siden, hvor hun sendte fantasyromanen "Dragebjergenes hemmelighed" på gaden. Drømmen handlede også om at kunne finde sin egen bog på biblioteket.

- Biblioteket var et "tempel" for mig, hvor jeg brugte en del af min ungdom. At kunne bidrage til biblioteket var en stor drøm, lød det fra forfatteren, da avisen talte med hende i forbindelse med udgivelsen af "Mordet i elverskoven".

Ikke alle bøger havner på bibliotekets hylder.

- Det kræver, at man får en lektørudtalelse, som er en faglig vurdering fra DBC, Dansk BiblioteksCenter. Der udkommer så mange bøger, at kun cirka hver fjerde får en udtalelse. Man skal igennem et nåleøje, fortæller Mette Østergaard Filsø.

"Mordet i elverskoven" klarede skærene.

- Og udtalelsen var rigtig god, så det betyder, at bogen er blevet købt bredt ind på de fleste biblioteker. Det var en kæmpe sejr.

Annonce

Kriller i maven

Den lokale forfatter er naturligvis spændt på, hvordan efterfølgeren "Andrails tjenere" bliver modtaget.


Det har taget et år at skrive den, og nu sidder jeg så med følelsen: Blev jeg færdig, var det godt nok?

Mette Østergaard Filsø


- Min nye bog er jo en del af en serie, så jeg håber da, at bibliotekerne også vil have toeren. Der går nogle måneder, før jeg får besked, fortæller Mette Østergaard Filsø.

Det tog lang tid at skrive den første bog i serien, flere år, men skriveprocessen har i denne omgang været helt anderledes.

- Der må jo helst ikke gå for lang tid mellem bøgerne i en serie, så jeg har haft travlt. Det har taget et år at skrive den, og nu sidder jeg så med følelsen: Blev jeg færdig, var det godt nok? Men på et tidspunkt er man nødt til at acceptere, at 99 procent er ok, siger forfatteren.

- Jeg er tilfreds, men der er da stadig kriller i maven.

Annonce

Terapeutisk

Med to fuldtidsjob - som mor og kemiker - kan det være svært at finde tid til skriverierne.

- På en god dag har jeg en time inden sengetid. Det kan være lidt hårdt, men samtidig er det også megafedt, ellers kunne jeg jo ikke trække mig op til det. Det er fedt, fordi man kommer ind i en anden verden, sætter hverdagen på pause og dykker ned i noget andet, siger Mette Østergaard Filsø.

Mette Østergaard Filsø tegner også og har selv lavet en kort-illustration til sin nye bog. Foto: Lars Saugbjerg

- Samtidig har jeg et behov for skriveriet, så jeg kan få historierne ud af hovedet. Jeg tegner også en del, og processen med at få ting ned på papir er på en måde ret terapeutisk, tilføjer hun.

Annonce

Træk fra virkelighedens verden

Målgruppen er de 12-15-årige.

Fantasy kan noget særligt. Det uvirkelig og overnaturlige fascinerer Mette Østergaard Filsø, der dog ikke lader hokus pokus styre fortællingerne i mål.

- I fantasy har vi det gode mod det onde, hvor det er let at definere ondskaben og opleve de onde blive overvundet. I mine bøger skyldes det ikke trylleri og magi, når de gode klarer sig bedst - nej, det skyldes personernes karakter; helt basale, personlige træk. Måske en type, der aldrig giver op. Sejren kan også skyldes andre begreber fra virkelighedens verden, for eksempel fællesskaber eller kærlighed. Egenskaber, som læseren kan genkende eller spejle sig i, siger Mette Østergaard Filsø.

"Andrails tjenere", skrevet af Mette Østergaard Filsø. Foto: Lars Saugbjerg

Man behøver ikke at have læst "Mordet i elverskoven" før man kaster sig over den nye roman. Men det giver bedst mening at læse dem samlet.

- Der er nogle løser ender, jeg følger op på i "Andrails tjenere", siger hun og tilføjer:

- Og tredje bog er i tankerne. Så må vi se, om det bliver den sidste i serien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Jesper hænger syv kilometer julebelysning op hvert år: Han giver et stjernegodt råd til vejlenserne

Annonce