Annonce
Vejle

Mette hepper på Martin - men hun vil ikke her og nu hjælpe ham med at indfri vigtigt løfte

Tre gange M. Navnesøstrene Mette og Mette - henholdsvis Ejby og Frederiksen - og lidt i baggrunden Martin med efternnavnet Sikær. Alle samlet på Rådhustorvet, da statsministeren lørdag kom til Vejle for at heppe på de lokale kandidater før byrådsvalget 16. november. Foto: Michael Svenningsen
Statsminister Mette Frederiksen (S) brugte en time i landets femtestørste kommune - den største af de 98 kommuner, hvor der ikke sidder en socialdemokrat i borgmesterstolen.

Vejle: "Det er jeg ikke klar til at slippe fri her og nu."

Statsminister Mette Frederiksen (S) er venlig, men bestemt, da hun svarer på Vejle Amts Folkeblads spørgsmål lørdag eftermiddag på Rådhustorvet.

Hvad det er, statsministeren ikke er klar til at slippe fri, selvom det er et stort ønske hos den lokale borgmesterkandidat Martin Sikær, må vente et øjeblik.

Annonce

Først er det nødvendigt at forklare, hvorfor Danmarks ledende socialdemokrat lørdag vælger at bruge en time på Rådhustorvet i Vejle.

Som formand for Socialdemokratiet er hun i Vejle og en række andre jyske byer af to grunde. Partiet fylder 150 i disse dage. Men endnu vigtigere er det, at om tre måneder skal vejlenserne og alle andre danskere til stemmeurnerne.

16. november skal de med et kryds markere, hvilket parti og hvilken kandidat de støtter i valgene til byråd og regionsråd. Og i den valgkamp vil Mette Frederiksen gerne støtte den lokale borgmesterkandidat i Vejle, Martin Sikær.

Vejle Kommune har vokset sig til landets femtestørste. Dermed er kommunen den største, der ikke ledes af en socialdemokrat. Både København, Aarhus, Odense og Aalborg har partifæller til Mette Frederiksen i spidsen.

- Og det betyder da noget for os at få Vejle med, siger statsministeren.

I 2017 var valgsejr ikke nok

Allerede for fire år siden kunne hun som formand notere en markant sejr, da Socialdemokratiet blev topscorer på landsplan. 32,4 procent af vælgerne satte kryds ved en kandidat fra liste A, mens den evige konkurrent om borgmesterposterne, Venstre, måtte nøjes med 23,6 procent af stemmerne.

I Vejle blev Socialdemokratiet også det største parti. Men valgsejren var ikke nok til at vriste borgmesterkæden fra venstrepolitikeren Jens Ejner Christensen.

De seneste par år har det stået klart, at det er Martin Sikær, der skal forsøge at skubbe Jens Ejner Christensen ud af borgmesterkontoret. Og i den sammenhæng har han gang på gang bebrejdet sin modstander, at han ikke er klar til at tage et opgør med statens stramme styring af kommunernes økonomi.

"Tak for Arne-pensionen." Enhver spindoktors våde drøm gik i opfyldelse, da 61-årige Keld Jensen fra Aalborg efter eget udsagn helt tilfældigt var i Vejle og på Rådhustorvet og dermed fik lejlighed til at takke statsministeren for Arne-pensionen, som han netop har søgt. Mødet med en taknemmelig vælger fik statsministeren til at tromme i metalbordet af begejstring.  Foto: Michael Svenningsen

Vejle har en bugnende kommunekasse og en knap så prangende kommunal service. Blandt andet på ældreområdet konstaterede en netop gennemført undersøgelse, at Vejle bruger færrest penge per ældre sammenlignet med en række tilsvarende kommuner.

Men Vejle kan ikke bare bruge løs af kommunekassen. Staten holder kommunerne i tæt snor, når det gælder økonomi.

Og nu er vi så ved spørgsmålet til statsministeren. Er hun klar til at løsne den statslige styring, så Martin Sikær vil få lettere ved at opfylde sit løfte om bedre service?

Annonce

Svær balance

Det er Mette Frederiksen ikke - som det fremgår af svaret til avisen.

Selvom hun - som hun selv siger det - går ind for et stærkt kommunalt selvstyre, har hun også en national økonomi at tage hensyn til:

- Og her fylder kommuner og regioner så meget, at vi ikke bare kan slippe det fri. Men det er en løbende debat, hvor vi skal finde en balance, lyder det fra statsministeren denne eftermiddag foran Vejles rådhus.

Statsminister Mette Frederiksen fik minsandten også lejlighed til at hilse på dagens hund - Niki. Ejer Kirsten Eland kunne fortælle, at hun går en lang tur med Niki hver lørdag - og hvis der er for mange mennesker, kommer den syv-årige blandingspuddel op i vognen for ikke at blive trådt på. Foto: Michael Svenningsen

Med andre ord. Mette Frederiksen er klar til at heppe på Martin Sikær og det, hun betegner som et stærkt socialdemokratisk hold til byrådsvalget. Men frie økonomiske tøjler skal den måske kommende borgmester ikke regne med at få.


Både ja og nej. Kommunalvalget har sit eget liv - men selvfølgelig er der en sammenhæng med det nationale. Og vi skal gerne fortsat være det største borgmesterparti efter valget.

.Mette Frederiksen på spørgsmålet om, hvorvidt hun ser kommunalvalget som en test på regeringens første to år ved magten


Selv er Martin Sikær godt tilfreds alene med det faktum, at statsministeren har valgt at lægge vejen forbi Vejle:

- Det betyder da noget. Hvis vi havde stået her alene, var du eller de mange mennesker nok ikke kommet til Rådhustorvet en lørdag eftermiddag, som han siger.

Annonce
Vejle For abonnenter

Vores madanmelder besøger en institution i byen: Vi kan lige så godt afsløre hemmeligheden bag Conrads' allerstørste sællert - og det er ikke bollen

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Tidligere konkurrenter slår sig sammen: Nu flytter stor forretning fra midtbyen

Navne For abonnenter

Dronning Margrethes fætter bor midt i et af de værste smitteområder: Sådan går det med grev Ingolf

Alarm 112

Mistænksomme betjente jagtede 25-årig: Han kørte galt i kendt rundkørsel

Billund

13-årig truede personalet med kniv på specialskole

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Erhverv

Endnu en af Vejles kendte pølsevogne er lukket: Her er langet ristede og hotdogs over disken i mere end 40 år

Vejle Boldklub For abonnenter

VB forstærker offensiven: Derfor ramte VB på mange parametre rigtigt

Fem gode råd til SMV'er: Sådan tager du hul på den grønne omstilling

Vejle

Skolelederlukningstruet skole trækker sig efter krisemøde: Går på pension tidligere end beregnet

Dansk atomaffald skal begraves: Sådan finder vi ud af hvor

Alarm 112

Kaffekup kiksede: To fedladne mænd jages: - Det kunne være far og søn

Alarm 112 For abonnenter

Lokalt Bonnie og Clyde-par, anholdt på Uhrhøj, slap billigt: Seks kriminelle forhold endte med at være gratis

Kultur

Peter skal skaffe over 1200 frivillige til Tour de France: Sådan kan du være med på holdet

Annonce