Annonce
Jelling

Mette sagde 'arbejd hjemmefra' - så det gør vi

Ejendomsmæglere, undervisere, sælgere, bibliotekarer og mange andre erhverv må foretages hjemmefra foran arbejdscomputeren. Screenshots: Anders Kynde
Coronakrisen tvinger tusindvis af danskere til at arbejde hjemmefra. Det gør noget ved effektiviteten, men får os også til at tænke i nye baner, mener de fem personer, vi har interviewet over Skype.
Annonce

Jelling: Alle ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, skal så vidt muligt arbejde hjemmefra.

Sådan var budskabet fra statsminister Mette Frederiksen i sidste uge, da hun præsenterede endnu et tiltag i kampen om at inddæmme smitten fra coronavirus.

Danskerne tog beskeden alvorligt. Nu sidder flere tusinder i hjemmet og udfører deres job foran arbejds-pc’en. Kollegerne må de kommunikere med via mail, telefon og arbejdsprogrammer. For manges vedkommende er der også børn, der skal passes og aktiveres samtidig. Dermed er det et anderledes arbejdsflow, som alt andet lige påvirker effektiviteten på det danske arbejdsmarked.

Også på redaktionen er der naturligvis nye forholdsregler. Nogle arbejder hjemmefra hver dag, mens andre på skift er på redaktionen, så vi er færrest muligt på arbejdspladsen ad gangen. Og vores interviews skal så vidt muligt foretages gennem telefonen.

Vi har lavet interviews – over Skype - med fem lokale borgere, som skulle have været helt andre steder end i hjemmet i denne uge.

Carsten Martin Volder, Hørup, 46 år, selvstændig

Det er svært at sælge produkter til frisører og skønhedssaloner i øjeblikket, forklarer Carsten Martin Volder. Screenshot: Anders Kynde

Hvis ikke du havde arbejdet hjemmefra i dag, hvad havde du så lavet?

- Sammen med en anden har jeg firmaet Pure Elements, der har distributionsrettighederne på flere skønhedsprodukter. På en normal arbejdsdag ville jeg have været inde og ude af butikker hele dagen og haft møder med vores kunder, som er frisører, kosmetologer og livsstilsbutikker. I stedet må jeg klare disse besøg og møder gennem telefonen, Skype, Messenger, WhatsApp og alle mulige andre fantastiske platforme, som kan bruges lige nu.

Hvordan påvirker det din produktivitet, at du må arbejde på denne måde?

- Den bliver helt klart påvirket negativt. Jeg får ikke besøgt nye kunder, og det er svært at følge op over telefonen. Mange af vores kunder er også bekymrede for situationen - ikke bare økonomisk, men bestemt også sundhedsmæssigt, fordi de står meget tæt på deres egne kunder.

Er der andet i din hverdag, som du må aflyse eller udskyde på grund af coronavirussen?

- Jeg skulle have været til min stedfars 75-års fødselsdag i lørdags. Den valgte vi i familien at melde afbud til, hvilket gør rigtig ondt, da han er syg med kræft, og det nok desværre bliver hans sidste fødselsdag. Vi kan selvfølgelig stadig snakke sammen, men det er ikke det samme. I familien har vi også en planlagt ferie i slutningen af april til Rom-området, men den bliver nok ikke til noget.

Heidi Brandt Leth, Jelling, 44 år, underviser

Som underviser er Heidi Brandt Leth nødt til at nytænke flere elementer af undervisningen, når den foregår over nettet. Screenshot: Anders Kynde

Hvis ikke du havde arbejdet hjemmefra i dag, hvad havde du så lavet?

- Jeg er underviser på Syddansk Erhvervsskole i Vejle. Mandagen skulle være startet med et morgenmøde med kollegerne, inden jeg skulle have været støttelærer for nogle elever, der er ordblinde eller har andre udfordringer. Senere skal jeg undervise i dansk, men det må jeg gøre i form af videoundervisning over nettet. Det har jeg faktisk ikke prøvet før, men det er meget aktuelt for mig, fordi jeg går på et modul i diplomuddannelsen, som hedder "Digitale teknologier", hvor vi øver os i det her.

Hvordan påvirker det din produktivitet, at du må arbejde på denne måde?

- Jeg skulle lige lande i det, da vi fik beskeden i sidste uge. Jeg havde selvfølgelig idéer til, hvordan arbejdet skulle gribes an, men jeg blev da lidt handlingslammet, må jeg indrømme. I mit erhverv er det dog til at se sig ud af modsat mange andre erhverv, hvor man er væsentligt mere presset. Allerede kort tid efter fik jeg og kollegerne mere mod på situationen, og vi ser det bare som en ny måde at lære på. Der er en stor iver for, at det hele nok skal gå godt. Samtidig er man nødt til at nytænke noget af undervisningen, fordi den skal formidles på en anden måde.

Er der andet i din hverdag, som du må aflyse eller udskyde på grund af coronavirussen?

- I min familie har vi ikke været ramt af at skulle aflyse en hel masse endnu, men vi skal ikke kigge meget længere frem, før jeg kan se, at vi er inviteret til konfirmation. Og så tænker vi selvfølgelig en del på Jelling Musikfestival (afholdes sidste weekend i maj, red.), hvor vi plejer at være frivillige og have huset fuld af gæster. Det ser lidt trist ud, når man tænker på, om det mon bliver til noget.

Britta Bitsch, 63 år, og Jim Højbjerg, 66 år, Jelling, pensionerede bibliotekarer

At arbejde på et biblioteksprojekt i Ghana er lidt af en udfordring for Jim Højbjerg og Britta Bitsch, når de som nu er nødt til at gøre det gennem videoopkald og mails. Screenshot: Anders Kynde

Hvis ikke I havde arbejdet hjemmefra i dag, hvad havde I så lavet?

- Lige nu ville vi have lettet fra lufthavnen i Bruxelles på vej mod Accra (Ghanas hovedstad, red.). Vi havde fået Danida-midler til vores projekt i Nordghana, hvor vi har etableret et bibliotek. Der var planlagt flere møder, men dem bliver vi i stedet nødt til at foretage over Skype. Vi havde også fået en bevilling fra Jelling Musikfestival til at købe nye bøger til biblioteket, men det må vente til næste gang.

- Nu planlægger vi at tage afsted i juli, men alt er uvist i disse tider. Ghana har lige lukket grænserne i søndags. Vores kæmpestore bekymring er coronavirussens påvirkning i Ghana, for der er allerede flere, der er smittet, og de har jo helt andre forhold, end vi har i Danmark. Det er så forfærdeligt at tænke på, hvor mange der vil komme til at dø i Ghana.

Hvordan påvirker det jeres produktivitet, at I må arbejde på denne måde?

- Det er meget anderledes, og der er stor forskel på at sidde fire partnere rundt om et bord til et møde, end at afholde det som gruppemøde over Skype. På andre måder bliver man mere produktiv. For eksempel sad vi her til morgen og lavede en plan over økonomien for projektet, og der var ingen forstyrrelser eller transporttid, vi skulle forholde os til.

Er der andet i jeres hverdag, som I må aflyse eller udskyde på grund af coronavirussen?

- Vi bor på Ravnshøj (andelsbofællesskab, red.) med 14 boliger. Vi plejer at spise sammen hver aften, men har nu besluttet, at vi ikke spiser sammen før påske, så smitten ikke bliver spredt fra hus til hus.

- Derudover har begge vores døtre været i udlandet. Den ene kom hjem fra Berlin i lørdags, og den anden er på Cuba, og vi ved endnu ikke, hvornår hun kommer hjem. Og så har vi begge mødre på plejehjem, hvor vi ikke må komme.

Henrik Grønkjær, 35 år, Vinding, ejendomsmægler i Jelling og Vejle

Normalt er kundekontakt en stor del af hverdagen for ejendomsmægleren Henrik Grønkjær. Det er den også stadig, men lige for tiden må han nøjes med at tage dialogen gennem telefonsamtaler og mails. Screenshot: Anders Kynde

Hvis ikke du havde arbejdet hjemmefra i dag, hvad havde du så lavet?

- Jeg ville have startet med et morgenmøde i virksomheden (Realmæglerne, red.). Det har vi gjort med et videoopkald i stedet for. Senere skulle jeg have været ude på aftaler og fremvisninger, men nu er jeg selv i karantæne, fordi min bedre halvdel er i faregruppen på grund af kemobehandling. Hjemmefra kan jeg fortsat være i dialog med kunderne gennem mails og telefonsamtaler, ligesom jeg eksempelvis kan lave papirarbejde til købsaftaler.

Hvordan påvirker det din produktivitet, at du må arbejde på denne måde?

- Selvfølgelig er det anderledes, at jeg ikke er ude at møde kunderne fysisk. Men som udgangspunkt går det godt. Udfordringen er nok mere, at ungerne også er hjemme, så det kan være forstyrrende til tider. Men det hele er stadig så nyt, at man lige skal vænne sig til, at man ikke har den samme hurtige sparring med kollegerne i et åbent kontormiljø. Hjemmefra skal man selv holde sig mere i gang, men der er stadig nok at se til, så vi keder os ikke.

Er der andet i din hverdag, som du må aflyse eller udskyde på grund af coronavirussen?

- Private arrangementer som fødselsdage er blevet aflyst for at tage hensyn til den situation, vi er i. Helt generelt holder vi os mere på egen matrikel for at mindske risikoen at tage smitten med hjem.

Vi ser det bare som en ny måde at lære på. Der er en stor iver for, at det hele nok skal gå godt. Samtidig er man nødt til at nytænke noget af undervisningen, fordi den skal formidles på en anden måde.

Heidi Brandt Leth, underviser på Syddansk Erhvervsskole

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce