Annonce
Vejle

Mettes røde valgkampsbus rykkede ind i Vejle: Martin Sikær fik et boost i jagten på borgmesterkæden

Intet besøg uden billeder, og selvfølgelig skulle der tages et billeder af statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes vejlensiske borgmesterhåb, Martin Sikær. Foto: Mette Mørk
Trafik, asylcentre, mink, ældrepleje, atomkraft og dugfriske meningsmålinger. Emnerne var vidt forskellige, da statsminister Mette Frederiksen (S) besøgte Vejle Amts Folkeblad til et læsermøde onsdag aften.

Vejle: På dagen, hvor en ny meningsmåling viste en tilbagegang til Socialdemokratiet i Vejle Kommune, var det måske lige, hvad spidskandidat Martin Sikær havde brug for: Et besøg af hans øverste chef, Mette Frederiksen.

Hun gæstede onsdag aften konferencesalen i Vejle Amts Folkeblads mediehus på Bugattivej 8. Først og fremmest for at tale om både kommunal- og landspolitik, men også med en dagsorden om give partifællen Martin Sikær et skulderklap i kampen om borgmesterposten i Vejle Kommune.

For det er ingen hemmelighed, at statsministeren ikke er tilpas med, at Vejle er den største kommune i Danmark med en borgmester, der ikke er socialdemokrat.

Annonce
Mette Frederiksen til spørgetime på Vejle Amts Folkeblad, hvor politisk journalist Kaare Johansen stod for spørgsmålene den første halve time, inden tilhørerne fik lov. Foto: Mette Mørk

Men hvor Socialdemokratiet i Vejle i en tidligere meningsmåling har draget nytte af den landspolitiske medvind, ser tingene anderledes ud i dag.

Under coronakrisen havde partiet på landsplan en opbakning på op mod 36 procent. I dag viser den seneste Megafon-måling, at regeringspartiet står til 24,8 procent på landsplan.

Det plejer nu at gå Socialdemokratiet bedre til kommunalvalget, end målingerne tilsiger. Og det håber jeg selvfølgelig også, at det gør i Vejle.

Mette Frederiksen

Udadtil er Mette Frederiksen dog ikke bekymret.

- Det er rigtigt, at vi nåede op på 35-36 pct under corona, men ingen troede på, at det ville holde. Mange danskere støttede op. Det var ikke let, og der skulle træffes mange svære beslutninger. Nu er vi tilbage til normalen igen, men det plejer nu at gå Socialdemokratiet bedre til kommunalvalget, end målingerne tilsiger. Og det håber jeg selvfølgelig også, at det gør i Vejle, lød det fra Mette Frederiksen, hvorefter hun gentog en række ord, vi efterhånden har hørt en del gange:

- Jeg sagde fra starten af corona, at selvfølgelig ville vi komme til at begå fejl i det, der skulle vise sig at være den værste krise siden anden verdenskrig. Jeg tror simpelthen ikke på, at man kan gå igennem sådan en situation uden at begå fejl. Når man så opdager dem, må man beklage dem og få rettet op på dem. Og det har vi også gjort.

Glæder sig over myldretid

Politisk journalist Kaare Johansen stod for spørgsmålene i den første halve time.

I oplægget til spørgsmålet om Vejles trafikproblemer kunne han ikke dy sig for at nævne, at Mette Frederiksen var ankommet fem minutter for sent til mødet.

Spørgelysten var stor til læsermødet med Mette Frederiksen. Foto: Mette Mørk

- Der er et øje på Vejle. Det sander til, og jeg har også selv oplevet at sidde fast på broen. Men som en del af den store infrastrukturplan, vi lavede for kort tid siden, ligger der en aftale om en forundersøgelse i forhold til kapacitetsudvidelse på Vejlefjordbroen. Og den kommer selvfølgelig i den erkendelse af, at Vejle ligger midt i det hele, og der er pres på vejene og gang i væksten, sagde Mette Frederiksen.

- Jeg er stadig der, hvor jeg glæder mig over myldretid. Det gjorde jeg ikke før corona. Men jeg kan stadig glæde mig over at holde i kø, for det er for mig et tegn på, at vi er tilbage, folk er på arbejde, Danmark er åben, og der er ingen restriktioner. Det er ikke så klimavenligt, men det er bedre end et Danmark, der er lukket ned, tilføjede hun.

Annonce

For lidt yatzy i ældreplejen

Da de fremmødte fik mulighed for at stille spørgsmål, blev der spurgt til lidt af hvert - for at sige det mildt. Blandt andet brugte Mette Frederiksen god tid på ældreplejen.Jeg er stadig der, hvor jeg glæder mig over myldretid. Det gjorde jeg ikke før corona.

Mette Frederiksen- For nylig besøgte jeg et plejehjem, hvor social- og sundhedsassistenterne fortalte mig, at de i løbet af deres arbejdstid bruger en tredjedel af tiden ved computerne. Det er mange timer, hvor man ikke spiller yatzy, er nærværende eller giver den pleje og omsorg, der er brug for. Det går desværre den forkerte vej, og i løbet af årene er der skubbet alt for mange mellemled ind, sagde hun.

Omkring 100 deltagere havde meldt sig til læsermødet, der blev holdt hos Vejle Amts Folkeblad på Bugattivej. Foto: Mette Mørk

- Men er det ikke, fordi der er så høje dokumentationskrav? lød det opfølgende spørgsmål fra Kaare Johansen.

- Vi skal droppe al den dokumentation, svarede statsministeren efterfulgt af applaus fra salen.

Annonce

Atomkraft - ja eller nej tak

Undervejs var der også et par spørgsmål om, hvad statsministeren vil stille op med de stigende priser på blandt andet el og brændstof.

- Verden har stået i dvale efter corona, og nu skal det hele i gang på samme tid. Det er ikke godt, og lige nu står vi i en dybere forsyningskrise, der medfører stigende priser. Vi har for eksempel stadig en afhængighed af gas fra blandt andre Rusland, og den afhængighed skal vi frigøre os fra, for Rusland vil ikke Europa det godt, lød det fra Mette Frederiksen, som også skulle forholde sig til, om atomkraft kunne være en løsning på energiproblemerne.

Selv om læsermødet var arrangeret i forbindelse med det kommende kommunalvalg, var der mange spørgsmål, som havde med meget andet at gøre. Foto: Mette Mørk

- Jeg kan godt mærke, at diskussionen om atomkraft er kommet tilbage på dagsordenen. Jeg vil hellere være afhængig af vedvarende energi, og atomkraft er ikke vedvarende energi, sagde hun.

Annonce

Det uundgåelige emne

Fra salen var der - overraskende nok - ingen spørgsmål om den aktuelle sygeplejerske-tvist, hvor Mette Frederiksen er kommet i modvind.

På det seneste pressemøde om coronasituationen sagde hun, at "vi har brug for, at I gør en ekstra indsats igen". Og det har skabt harme blandt sygeplejerskerne, der som bekendt ikke fik noget ud af den 10 uger lange strejke tidligere på året.

Spørgelysten var stor til læsermødet med Mette Frederiksen. Foto: Mette Mørk

Til gengæld var der et andet emne, "vi er nødt til at tale om", som en af tilhørerne formulerede det. Emnet var ... mink! For kan det virkelig passe, at selv om myndighederne sørgede for, at alle mink var døde i løbet af blot to måneder, så må mange minkavlerne nu vente op til fem år, før de kan få deres kompensation fra staten?

- En del minkavlere har fået deres erstatning. Som det ligger i aftalen, skal der være en individuel vurdering af hvert enkelt minkfarm, og det er klart, at det tager noget tid. Men selvfølgelig skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at der ikke går for lang tid. Aftalen er så omfangsrig, fordi minkavlernes individuelle vilkår var mere forskellige, end man måske umiddelbart skulle tro. Det skal kompensationerne tage højde for, og det skal selvfølgelig foregå så hurtigt, det overhovedet kan lade sig gøre, svarede Mette Frederiksen.

Efter en skarp time var læsermødet slut. Og om Mette Frederiksens opbakning til Martin Sikær giver bonus i slutspurten om at få Vejle Kommune på socialdemokratiske hænder - det finder vi ud af på tirsdag 16. november, når vi skal i stemmeboksen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Se video: Oversergenten Johan giver de unge IT-folk og direktøren sved på panden: 'De skal ikke have diabetes, når de har rundet 30 år'

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nu pilles dødsdømte ejendomme ned: De må vige pladsen for 110 spritnye lejligheder i midtbyen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Erhverv

Superbrugsen lukker på grund af skadedyr: Det er ikke første gang, det er sket

Alarm 112

Han slingrede gennem landsbyen: Nu vil politiet tage hans bil

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Hedensted For abonnenter

Jeannie kan ikke komme forbi med sin ladcykel: -Stop med at parkere på cykelstien

Vejle Boldklub For abonnenter

VB står til at miste en helt central brik: Midtbanespillers exit gør kun gavn ét sted

Give

Han troede ikke sine egne øjne: Mand i pensionsalderen bliver pludselig millionær

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Vejle For abonnenter

Sælger tjener over en million på boligsalg: Her er ugens bolighandler i Vejle

Billund For abonnenter

Maskinfabrik vokser: Snart breder virksomheden sig over 2000 kvadratmeter

Alarm 112

Kraftig blæst på Vejlefjordbroen: Passer ikke med vindfølsomme køretøjer

Annonce