Annonce
Alarm 112

Middelfart-sag for Højesteret: Må man spænde en mand fast til en seng i 10 måneder?

Højesteret behandler mandag ankesagen fra en mand, som fra 2014 til 2015 var bæltefikseret til sin seng på Psykiatrisk Afdeling i Middelfart i 10 måneder. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.
I 308 dage var en mand fra Odense fikseret med bælte under en anbringelse på Psykiatrisk Afdeling i Middelfart. Mandag behandler Højesteret mandens sag mod Region Syddanmark.
Annonce

København/Middelfart: Mandag 25. januar skrives endnu et kapitel i en årelang sag, når Højesteret behandler klagen fra en mand fra Odense, som fra 2014 til 2015 blev holdt fastspændt til en seng på Psykiatrisk Afdeling i Middelfart i 10 måneder.

Manden, som i dag er 32 år, blev efter opholdet i Middelfart anbragt på den særlige sikringsafdeling i Slagelse, hvor han stadig er. Her skulle han have været anbragt allerede i 2014 efter en dom for vold, men på grund af pladsmangel blev han midlertidigt anbragt i Middelfart. Og det var efter et overfald på en sygeplejerske i Middelfart, at han i december 2014 blev bæltefikseret.

De følgende 10 måneder blev han ifølge sin advokat, Claus Bonnez, kun løsnet fra bæltet to gange. Han var fastspændt, når han blev vasket, og toiletbesøg foregik med et bækken. Først i oktober 2015 blev spænderne løsnet permanent - da var mandens muskler så svækkede, at han ikke kunne gå.


Det siger sig selv, at vi ikke gør noget, der er ulovligt.

Anders Meinert, lægefaglig direktør i psykiatrien, Region Syddanmark


Både byretten i Odense og Østre Landsret har afgjort, at Region Syddanmark ikke overtrådte loven ved at holde manden bæltefikseret i 10 måneder, men i december 2019 gav Procesbevillingsnævnet tilladelse til, at sagen kan føres for Højesteret. Manden har krævet, at fikseringen bliver kendt ulovlig, og han har krævet en godtgørelse på en halv million kroner.

Annonce

Region Syddanmark dømt i anden sag

- Det siger sig selv, at vi ikke gør noget, der er ulovligt. Det mener vi heller ikke, der er sket i denne sag, selv om den er usædvanlig i sin længde, sagde Anders Meinert, lægefaglig direktør i psykiatrien, da sagen i 2018 blev behandlet af Retten i Odense.

I oktober i år blev Region Syddanmark imidlertid dømt i Østre Landsret til at betale 50.000 kroner i erstatning til en 25-årig mand, som i 2016 var indlagt på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg med paranoid skizofreni. Her blev han bæltefikseret i 11 dage efter at have overfaldet personalet med en gaffel.

I september dømte Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg Danmark til at betale en erstatning på 10.000 euro, cirka 74.400 kroner, til en patient fra Aarhus. Han havde også diagnosen paranoid skizofreni og blev under en indlæggelse bæltefikseret i 23 timer.

Selvom domstolen i Strasbourg ikke fandt selve fastspændningen ulovlig, blev den danske stat dømt, fordi fikseringen fortsatte, selvom en læge havde vurderet, at manden var faldet til ro.

Claus Bonnez varslede allerede sidste år, at sagen fra Middelfart vil blive indbragt for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvis hans klient ikke får medhold ved de danske domstole.

Der ventes at gå yderligere nogle uger, før Højesteret er klar med en dom i sagen fra Middelfart.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce