Annonce
Ikast-Brande

Midnats-valggyser fik en afslutning: Erfarne folk røg ud, nye kom ind, og borgmesteren fortsætter

Efter flere timers intense forhandlinger kunne Ib Lauritsen fra Venstre forkynde, at han fortsætter som borgmester, og at der nu er indgået en bred konstitueringsaftale om fordelingen af pladser i byrådet. Foto: Peter Hald
Ib Lauritsen fra Venstre kan fortsætte som borgmester for Ikast-Brande Kommune. Socialdemokraten Kasper Pauli Pedersen bliver viceborgmester.

Ikast/Brande: Ib Lauritsen fra Venstre fortsætter som Ikast-Brande Kommunes borgmester. Det stod klart sent på valgnatten, da partierne efter lange og intense forhandlinger endelig fik kabalen til at gå op.

Valget bød på flere overraskelser, og det var åbenbart ikke helt let at få konstitueringen til at gå op. Men det lykkedes at få en bred aftale i hus. Det mest bemærkelsesværdige er, at politikerne blev enige om en helt ny udvalgsstruktur.

Venstre gik tilbage med to mandater - fra ni til syv. Socialdemokraterne bevarede seks mandater, konservative gik frem fra tre til fem mandater, Dansk Folkeparti mistede et mandat, Fælleslisten bevarede to mandater, og så blev Nye Borgerlige for første gang repræsenteret med et mandat.

Annonce

Med den fordeling gik man i gang med at få strukturen på plads, og selv om Venstre var gået tilbage, så bevarede partiet altså borgmesterposten og fik også flere formandsposter.

Udvalgene vil se således ud:

Økonomi- og planudvalget får borgmester Ib Lauritsen som formand. Han blev i øvrigt valgets topscorer med 1625 personlige stemmer.

Der kommer et helt nyt udvalg kaldet udvalget for klima, natur og bæredygtighed med en socialdemokrat som formand - nemlig socialdemokraternes spidskandidat Kasper Pauli Pedersen, som også får posten som viceborgmester. Kasper Pauli Pedersen fik 743 personlige stemmer.

En af valgets vindere var socialdemokraten Kasper Pauli Pedersen, der blev viceborgmester. Han opnåede 743 personlige stemmer. Han fik mere ud af udvalgs-kabalen end de konservatives topscorer Annette Mosegaard, der fik 1444 personlige stemmer. Foto: Peter Hald

Et andet nyt udvalg bliver et udviklings- og erhvervsudvalg, der får DF'eren Simon Vanggaard som formand. Simon Vanggaard fik et godt personligt valg med 508 stemmer.

En tredje nyskabelse bliver børne- fritid og kulturudvalget, der får en konservativ som formand - nemlig Annette Mosegaard. Hun opnåede i øvrigt valgets næsthøjeste personlige stemmetal på 1444.

Så bliver der et psykiatri- handicap og arbejdsmarkedsudvalg, der får en socialdemokrat som formand, og det blev Birthe Sørensen.

Der kommer et ældre- sundheds og omsorgsudvalg med en Venstre-mand som formand, og det bliver Henrik Engedahl  - den tidligere formand for teknik- og miljøudvalget.

Desuden bliver der et børne-unge udvalg, der får Lars Lyhne fra Venstre som formand.

Kirsten Hoffmann måtte stoppe

Blandt de 23 byrådsmedlemmer er der mange "gamle kendinge", men man måtte også sige farvel til flere erfarne byrødder.

En række kandidater fra de mindre byer blev ikke valgt, og på den måde kan nogle af landsbyerne risikere at stå svækket i forhold til de store byer. Således fik Nørre Snede slet ikke nogen kandidater ind, og det samme gælder Gludsted, Hampen og Klovborg.

Socialdemokraten Kirsten Hoffmann (t.v.) blev ikke valgt ind. Det var hendes kollega Helle Mathiasen fra Venstre faktisk ikke glad for. Helle Mathiasen blev genvalgt, men mener, at landsbyerne blev svækket. Foto: Peter Hald

En af de store overraskelser var, at det længstsiddende byrådsmedlem, socialdemokraten Kirsten Hoffmann fra Gludsted, ikke blev genvalgt, selv om hun var tæt på med 357 personlige stemmer.

- Så røg den gamle ud! Det havde jeg ikke regnet med. Jeg havde fået god opbakning fra Gludsted, Ejstrupholm og Nørre Snede - men vi var oppe mod de store byer, og jeg tror, at den lave stemmeprocent også har været afgørende, lød det fra Kirsten Hoffmann.

Annonce

Sidste forsøg

Hanne Bang Pedersen fra Klovborg blev heller ikke valgt ind. Hun havde været ude af politik i fire år og var denne gang stillet op for de konservative mod tidligere Fælleslisten, og selv om de konservative fik fremgang - også i Klovborg - rakte det ikke til en byrådsplads til Hanne Bang Pedersen. Hun fik 219 personlige stemmer.

- Jeg er ked af, at der ikke kom så mange fra gamle Nørre Snede kommune ind - det er noget skidt. Det handler ikke så meget om mig. Det er trist, at der ikke er byrådsmedlemmer fra Klovborg, Nørre Snede og Gludsted, siger Hanne Bang Pedersen.

Med sine 67 år agter hun ikke at prøve lykken ved næste kommunalvalg.

I Ejstrupholm kan man glæde sig over, at tre af de valgte kommer fra byen - nemlig Helle Mathiasen fra Venstre, Annette Øgaard fra de konservative og Bruno Ostenfeldt Jensen fra Nye Borgerlige.

Men der er bitterhed i glæden:

- Jeg er dybt bekymret. Landsbyerne står svækket, siger Helle Mathiasen.

- Nu håber jeg, at vi andre kan løfte opgaven, men det bliver svært. Personligt synes jeg, at det er brandærgerligt, at Kirsten Hoffmann ikke kom ind. Vi har tit kørt parløb, tilføjede hun. Helle Mathiasen fik 427 personlige stemmer.

Annette Øgaard, ligeledes fra Ejstrupholm, blev valgt ind med 272 personlige stemmer, og hun var opsat på at kæmpe for de små byer:

- Vi skal have mere bosætning i landsbyerne - vi har alt for få udstykninger i de små samfund. Og vi skal bevare skolerne og skolernes overbygninger, understregede hun.


Det nye byråd

Byrådet i Ikast-Brande Kommune kommer til at bestå af følgende:

Tallene er de personlige stemmetal.

Ib Lauritsen (Venstre) 1625

Annette Mosegaard (konservative) 1444

Kasper Pauli Pedersen (Socialdemokratiet) 743

Palle Høj (Venstre) 581

Henrik Overgaard (konservative) 467

H. C. Jørgensen (Socialdemokratiet) 500

Simon Vanggaard (Dansk Folkeparti) 508

Lars Lyhne (Venstre) 561

Lotte Stoltenborg (Fælleslisten) 644

Birthe Sørensen (Socialdemokratiet) 475

Thomas Østergaard (Venstre) 518

Kirsten York Helms (konservative) 342

Søs Philipsen (Socialdemokratiet) 456

Mikael Würtz (Dansk Folkeparti) 326

Henrik Engedahl (Venstre) 461

Dina Raabjerg (konservative) 313

Inge Dinis (Socialdemokratiet) 419

Helle Mathiasen (Venstre) 427

Annette Øgaard (konservative) 272

Andreas Würtz (Venstre) 413

Mustafa Arslan (Socialdemokratiet) 360

Bruno Ostenfeldt Jensen (Nye Borgerlige) 196

Rune Lyager (Fælleslisten) 186

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ødelagt pullert gav fri adgang for ulovlig trafik, og Gunhild følte, at hendes seng stod på en motorvej: Derfor tog det månedsvis at få det fikset

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Stephanie frygter, at hendes morfar sidder fast eller glider i pløret: Nu er der kommet nyt grus på den udskældte plads ved testcentret

Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Billund

20-årige Chris bygger rækkehuse sammen med sin far: De er i gang med at bygge 34 nye i Billund

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Ikast-Brande

Grøn revolution: "Vilde" rundkørsler, frodige mikro-skove og byttecentraler spirer frem

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

Skoleelever hjemsendes fra og med 15. december

Vejle

Tirsdagens uhyggeligt høje smittetal er overgået: Smitten stiger med raketfart i flere vejlensiske sogne - og ét stort sogn står for hver 10. smittede

Vejle Boldklub For abonnenter

Status efter VB's skuffende efterår: De middelmådige og dårlige præstationer var i klart overtal

Alarm 112

Sydøstjyllands Politi udpeger nattelivszoner i Vejle: Her må dømte ikke opholde sig i nattetimerne

Annonce