Annonce
Jelling

Midt i rodet: Vil de unge efterlade en ren teltplads søndag morgen?

Der er så meget snak om klima og miljø - og de unge mennesker er i fokus som frontkæmpere for et renere miljø. Men er de også miljøbevidste, når de er på festival? Foto: Yilmaz Polat
Mens tusinder af unge demonstrerer over alt i verden for at gøre opmærksom på klimaudfordringerne, er tusinder af unge også samlet på Jelling Musikfestival, hvor affaldssortering, genanvendelse af telte og generel oprydning ikke har førsteprioritet. Men helt glemt bliver det nu ikke.

Jelling: Klimaforandringer. Vi hører hele tiden om dem, og vi hører mere og mere om dem fra den unge generation, der demonstrerer og ønsker en markant øget indsats på området. Svenske Greta Thunberg er lige nu det skinnende eksempel på de unges kamp.

På en mark i Jelling holder tusinder af unge mennesker til i disse dage, og her er der rig mulighed for at tænke på klima og miljø - men endnu rigere mulighed for at lade være.

De tomme øldåser hober sig op - og de ender ofte på græsset frem for i en skraldespand. Teltene bliver mere og mere beskidte - og lysten til at pakke det ned og tage med hjem bliver ikke større. Og generelt bliver der stille og roligt mere og mere rodet.

Derfor er avisen taget et smut ud blandt de unge mennesker for at høre, hvordan deres teltplads kommer til at se ud på søndag, når festivalen er slut, og det er tid til at vende hjem.

1 Efterlader kina-teltet

Kirstine Pilgaard på 18 år og et år yngre Cecilie Bank tager hånd om hinanden - måske lidt mere, end de tager hånd om klimaet. Deres kina-telt får i hvert fald lov til at blive stående, når festivalen slutter. Foto: Yilmaz Polat

Vi lander først ved en venindeflok, der sidder i rundkreds og hygger sig. Bag dem er deres telte, og rundt omkring dem er der faktisk relativt rent. Det skyldes ifølge 18-årige Michelle Holm, at de har en "Stine-mor" fra nabocampen, der er så sød at rydde op i deres område også.

Michelle Holm fortæller også, at hendes telt skal med hjem igen, for det skal have en tur igen til Smukfest senere på året. Sådan går det dog ikke med alle teltene i campen:

- Vi efterlader vores telt. Normalt genbruger vi det, indtil det går i stykker, men det, vi har med her, er et billigt telt i Kina, der har vist sig ikke at være vandtæt. Næste gang køber vi noget ordenligt, siger Kirstine Pilgaard på 18 år.

Et år yngre Cecilie Bank tilføjer, at de faktisk går op i klima og miljø.

- Jeg synes, vi tænker meget over det. Vi genbruger vores telte, og vores plastikkopper bliver også genbrugt, siger hun.

2 Efterlader nok et værre rod

17-årige Sidse Kanstrup har tidligere været med til at tjene penge til klassekassen ved at rydde op på campområdet, når det er blevet affolket. Foto: Yilmaz Polat

I den næste camp sidder der også en flok piger, som er i gang med en omgang ølbowling. Et spil, hvor en del af reglerne er at kaste med tomme øldåser.

17-årige Sidse Kanstrup fra Vejle indrømmer da også, at de nok efterlader noget værre rod.

- Teltene tager vi med hjem. Der er ingen grund til, at de bliver stående. Vi gør rent efter os selv, men vi kommer også til at efterlade noget, siger hun.

Og det er der faktisk en bagtanke med.

- Der kommer der nogle skoleelever og tjener penge til ture eller lignende ved at rydde op, så vi sørger for eksempel bare for, at der ikke ligger knuste flasker eller andre ting, der er svære at samle op, siger Sidse Kanstrup, der selv var med til at rydde op sidste år.

3 Efterlader det, som det er

Rod er der nok af, men det tager Cecilie Christiansen, Jonas Lundbjerg Ojczyk og Søren Schroll nu ikke så tungt. Foto: Yilmaz Polat

Hvad sker der så, når man skifter to pigecamps ud med en for drenge? Nu skal det ikke være for fordomsfuldt, men den tredje camp, vi besøger, er den mest rodede, og den tilhører en flok unge mænd.

- Vi efterlader det sådan her, lyder den ærlige melding fra Jonas Lundbjerg Ojczyk på 21 år.

Sidemakkeren, jævnaldrende Søren Schroll, tilføjer, at de kører en omgang oprydning hver morgen, når de står op. Man skal dog ikke forvente en ren plet hos dem, når de har forladt pladsen efter festivalens sidste sang.

- Selvfølgelig ved jeg, det ikke er godt, men selv hvis vi rydder det hele op her, så er der 700 andre steder, hvor det ikke bliver gjort. Det skal komme fra lovgivningen, hvis vi mennesker skal ændre os, siger Søren Schroll.

Det gælder blandt andet på de mange øldåser, som ligger og flyder i deres camp. Dåser, der er købt i Tyskland.

- Havde der været pant på, så havde vi samlet det hele ind, siger Jonas Lundbjerg Ojczyk.

4 Efterlader affaldet sorteret

Frederik Hygebjerg (t.h.) er ret skarp til at få smækket dåsen i mini-containeren. Foto: Yilmaz Polat

På vej tilbage til festivalpladsen møder vi en flok drenge, der har fået en på papiret ret så trist tjans på festivalen.

Selvfølgelig er det kun seks timers arbejde, og så er billetten sikret, men opgaven er at sortere affald fra skraldespandene rundt på campområdet og sørge for, at publikum får sorteret det, de smider fra sig, inden de går ind på selve festivalpladsen, hvor drikkevarer blandt andet ikke må medbringes.

De holder nu humøret højt.

- Det er en helt fin opgave, og vi prøver bare at gøre det til en fest, siger 18-årige Jakob Lyngsø, mens et år yngre Frederik Hygebjerg står og slår øldåser i skraldecontaineren, som var han baseball-spiller.

- Vi står og hygger med det, fordi vi skal skabe god stemning omkring det, siger han.

- Og folk er faktisk okay til at sortere. De tager det i hvert fald seriøst her, tilføjer Malte Madsen på 17 år.

Vi siger farvel til de unge knægte, der sorterer videre. Det lyder faktisk til, at klima og miljø fylder i de unge menneskers bevidsthed. Men måske er sagen en anden, når det bliver søndag middag, og campområdet er tømt for mennesker. Det er sandsynligvis ikke tømt for rod.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce