Annonce
Vejle

Mikkel overtog et psykiatrisygehus i krise: - Jeg har aldrig været bange for en udfordring

Mikkel Rune Vossen Rasmussen er et fremtrædende ansigt i psykiatrien. Op til regionsvalget i 2017 var han med til at stifte partiet Psykiatrilisten i Region Midtjylland og blev valgt ind i regionsrådet. Et arbejde, han har orlov fra og nok forlader ved årsskiftet. Foto: Mette Mørk
Mikkel Rune Vossen Rasmussen er ny ledende overlæge på psykiatrisygehuset i Vejle. Et sted, der har været ramt af dårligt arbejdsmiljø og personaleflugt. - Her er så meget potentiale, siger han om, hvorfor han alligevel havde mod til at sige ja til jobbet.

Flere havde svært ved at forstå Mikkel Rune Vossen Rasmussens valg. De havde læst mediernes overskrifter, som beskrev Vejles psykiatrisygehus i krise.

Så hvorfor havde han dog sagt ja til stillingen som ledende overlæge?

- Min omgangskreds og flere kollegaer syntes, at det var lige spændende nok, indrømmer han og smågriner ved tanken.

Annonce

- Men altså... jeg har aldrig været bange for en udfordring. Ellers havde jeg heller aldrig søgt stillingen.

For et halvt år siden kom det frem, at det få år gamle hus på Nordbanen 5 ved siden af Vejle Sygehus var presset til det yderste. Arbejdsmiljøet haltede, og personalet flygtede. Manglen på læger blev mere og mere udtalt og fik sidste år afdelingsledelsen til at frabede sig unge læger under deres kliniske basisuddannelse (KBU), fordi de studerende ikke kunne få nok sparring.

I december sagde den daværende ledende overlæge op og satte to streger under krisen.

Ild i øjnene

Politikerne gik ind i sagen for at vende skuden, og netop det betød, at Mikkel Rune Vossen Rasmussen havde mod på opgaven.

- Psykiatrien er presset alle steder. Vi havde den samme situation på det daværende psykiatriske hospital, hvor jeg kommer fra. Så på den måde er der desværre ikke tale om en unik historie i Vejle. Men jeg så, hvordan der var en vilje til at ændre på det. At der var en kampgejst fra politisk side, og det er vigtigt i og med, at vores sundhedsvæsen og dermed psykiatrien er styret af politikere, påpeger han.


Det er et faktum, at folk med psykisk sygdom lever 15-20 år kortere end andre, og det skal vi gøre noget ved. Det skriger jo til himlen.

Mikkel Rune Vossen Rasmussen, ledende overlæge


Han fortæller, at psykiatrien i Region Syddanmark er længere fremme på flere områder end i det midtjyske:

- Bare det at man allerede har udformet en psykiatriplan. Derudover arbejder man endnu mere her med "peer to peer", hvor tidligere patienter hjælper nuværende patienter, og hele recovery-tanken, der i bund og grund handler om ikke at se mennesket som værende psykisk syg for altid, men som et individ, der kan nå ud på den anden side. Det kan jeg virkelig godt lide.

Mikkel Rune Vossen Rasmussen blev også kun positivt overrasket, da han havde sin første arbejdsdag i maj.

- Her er så meget potentiale. Medarbejderne brænder for deres arbejde. De har ild i øjnene. Så jeg er positiv, og allerede før jeg begyndte, var der også sket forbedringer, siger Mikkel Rune Vossen Rasmussen.

Annonce

En god udvikling

Da det var værst kunne psykiatrisygehuset kun mønstre én overlæge udover den ledende overlæge. Nu er der fem. De blev ansat som vikarer, men én har sagt ja til en fastansættelse.

- Vi ønsker os flere fastansatte, fordi det skaber kontinuitet og tryghed, men det er svært. Så vejen er at gøre stedet så attraktivt som muligt for at tiltrække. I forhold til arbejdsmiljøet er det ingen hemmelighed, at det lyste rødt i rapporterne. Det er grønt igen. Vi er inde i en god udvikling, mener den nyansatte.

Med ansættelsen er Mikkel Rune Vossen Rasmussen blevet chef for 350 medarbejdere.

Han har været speciallæge i seks år og har prøvet lidt af hvert. Han har haft en afstikker til almen praksis i Norge, er uddannet akutlæge og har undervist læger fra andre specialer i psykiatri. Blandt andet.

- Men jeg har aldrig været ledende overlæge, og jeg vil da godt indrømme, at jeg stadig er famlende, og at læringskurven er stejl. Heldigvis sidder Peter ved sit skrivebord lige overfor mig, så jeg altid kan bede om hjælp, siger han og får et opmuntrende smil fra Peter Jezek, der har været ansat som oversygeplejerske siden 2015.

Sammen udgør de stedets nærmeste ledelse.

Flere ændringer er på vej på psykiatrisygehuset i Vejle. Samtidig gør den ledende overlæge Mikkel Rune Vossen Rasmussen sig mange tanker om at bringe psykiatrien et nyt og bedre sted hen. Foto: Mette Mørk

Søger man på Mikkel Rune Vossen Rasmussens navn, finder man hurtigt ud af, at han op til regionsvalget i 2017 var med til at stifte Psykiatrilisten, blev valgt ind i regionsrådet i Region Midtjylland og aldrig har været bleg for at agere psykiatriens vagthund. Så godt som muligt med et mandat på hånden. Han stiftede samtidig den landsdækkende græsrodsbevægelse under hashtagget #VærdigPsykiatriForAlle for at samle alle organisationer og interessenter på psykiatriområdet for at gå i fælles front og påvirke valget og regeringen for at styrke psykiatrien.

Sammen med patienter, pårørende og fagprofessionelle gennemførte gruppen tre happenings foran Christiansborg med musik og taler. Facebook-gruppen har stadig 6400 medlemmer. Det seneste nye er, at Mikkel Rune Vossen Rasmussen er blevet næstformand i Dansk Psykiatrisk Selskab.

Annonce

Hånet af Bent Hansen

Hvorfor gik du ind i politik?

- Dengang arbejdede jeg som overlæge i Risskov og oplevede, hvordan fem af mine kollegaer i løbet af ganske kort tid sagde op på grund af pres, og i samme periode begik dobbelt så mange patienter selvmord. Psykiatrien var presset til sit yderste, og når jeg gik til Bent Hansen (daværende regionsrådsformand for Socialdemokratiet, red.) og stod der som lillebitte overlæge, så følte jeg, at han hånede mig. For hvor skulle pengene dog komme fra?

- Det var jeg sådan set ret ligeglad med, for jeg kunne se, at en psykiatri i knæ havde kæmpestore konsekvenser. Så jeg gik ind i politik for at ændre noget for mennesker med psykisk sygdom.

Seks favoritter

Hvilken bog læser du for tiden?

Stephen King - The Tommyknockers.

Hvilken musik lytter du til?

Alt afhængig af stemningen kan det være elektronisk, dance, pop og rock. Rammstein er altid et hit.

Hvad er din livret?

Min kærestes hjemmelavede spinach rice og ellers et ordentligt stykke grillet kød.

Hvilken app har du senest downloadet?

Min Læge.

Hvilket sted vil du vise nye gæster i området?

Sundhedsskoven.

Hvilken kendt person vil du gerne spise middag med?

Dalai Lama.

Selvom psykiatrien kom på dagsordenen, har Mikkel Rune Vossen Rasmussen sommetider været frustreret over, at arbejdet er så langsommeligt.

- På den måde er jeg nok lidt utålmodig. Vi kom igennem med nogle ting, men det kan også være svært at være et så lille et parti. Der kan jeg måske bedre se, at jeg kan være med til at gøre en større forskel her i arbejdet som ledende overlæge, forklarer han.

I første omgang har Mikkel Rune Vossen Rasmussen taget orlov fra sin politiske post året ud og regner med at trække sig efterfølgende.

Annonce

Nyt sengeafsnit

Der bliver også nok at bruge sin tid på i Vejle.

Flere ændringer er på vej, og samtidig gør den ledende overlæge sig mange tanker om at bringe psykiatrien et nyt og bedre sted hen.

Som noget af det første udvides psykiatrien til også at tage imod patienter fra Billund Kommune. I dag kommer de fra Vejle, Kolding og Fredericia.

1. november flytter de såkaldt særlige psykiatripladser til Odense. De har også været omtalt og til tider udskældte i medierne, fordi de længe stod tomme, da kommunerne ikke i et omfang som forventet sendte deres borgere til behandling.

Flytningen sker, fordi psykiatrien i Vejle mangler plads og ikke har andre muligheder for at udvide. Afdelingen har kørt med fuld belægning de senere år.

Pladsen skal bruges til et ny sengeafsnit, der vil have fokus på to patientgrupper.

- Vi får ekstra fokus på de patienter, der skal trappe ud af deres psykofarmaka. De kan godt få det rigtig dårligt og få abstinenser og have brug for indlæggelse. Derudover vil vi kunne rumme patienter med dobbeltdiagnoser. Altså patienter, som udover psykisk sygdom har et misbrug, fortæller Mikkel Rune Vossen Rasmussen.

Annonce

Forkortet levetid

På den længere bane vil den ledende overlæge gerne mindske brugen af tvang yderligere og bringe Vejle Sygehus og alle dets specialer tættere på.

- Det er et faktum, at folk med psykisk sygdom lever 15-20 år kortere end andre, og det skal vi gøre noget ved. Det skriger jo til himlen, mener han.


Under en indlæggelse risikerer man som patient at miste fornemmelsen for den såkaldt virkelige verden, og det kan gøre det rigtig svært at blive udskrevet, hvis man ikke allerede er en del af et fællesskab udenfor psykiatrisygehuset.

Mikkel Rune Vossen Rasmussen, ledende overlæge


- Vi ved, at mange af vores patienter også fejler noget somatisk. De har måske forhøjet blodtryk eller sukkersyge, og det bliver ofte overset på grund af de psykiske udfordringer. Det har store konsekvenser. Allerede nu har vi den ledende overlæge på medicinsk afdeling (Ejler Ejlersen, red.) til at gå tilsyn i psykiatrien i Vejle en gang ugentligt, og jeg kunne godt forestille mig lignende samarbejder med flere somatiske specialer, så vi fanger de her sygdomme.

Samtidig drømmer Mikkel Rune Vossen Rasmussen om at øge paletten af behandlingstilbud, så en patient kan vælge mellem mere end medicin eller samtale.

- Jeg gør mig mange tanker om for eksempel magnetstimulation og naturterapi og er ikke bange for at prøve alternative ting af, hvis der blot er evidens i forskningen for det. Så jeg kunne godt tænke mig at få flere forskningsprojekter knyttet til psykiatrien i Vejle, fortæller han.

Nu er der jo en ramme økonomisk. Det ved du også som tidligere politiker. Er du ikke nervøs for at ende som en lus mellem to negle?

- Det er rigtigt, at der er begrænsninger, men jeg er ikke typen, der giver op. Så må vi se, hvordan vi alligevel kan få ting til at ske indenfor rammen.

Annonce

Hver tredje dansker

Noget af det, der giver rigtig god mening for Mikkel Rune Vossen Rasmussen er at åbne psykiatrisygehuset mere op for det omkringliggende samfund.

Arbejdet er allerede i gang, og har været det i nogle år. Huset holder årlige åbent hus-arrangementer og rummer blandt andet en strikkecafé og en fodboldklub, men den ledende overlæge forestiller sig sammen med oversygeplejerske Peter Jezek mange forskellige samarbejder med blandt andre lokale foreninger. Det vil ifølge dem kaste gode ting af sig - både for patienterne og for foreningerne.

- Under en indlæggelse risikerer man som patient at miste fornemmelsen for den såkaldt virkelige verden, og det kan gøre det rigtig svært at blive udskrevet, hvis man ikke allerede er en del af et fællesskab udenfor psykiatrisygehuset. Vi ved, at livsglæde og livsgnist kommer igennem fællesskaber, så det vil vi gerne gøre endnu mere for at give vores patienter, siger Mikkel Rune Vossen Rasmussen.

På den anden side kan mødet med en patient åbne øjnene for andre.

- Selvom hver tredje dansker bliver psykisk syg, så er der stadig mange fordomme. Så jeg forestiller mig, at der kan ske en afstigmatisering af psykisk sygdom, hvis man i sin hverdag møder patienter. Så vil man finde ud af, at de er som dig og mig.

Annonce

Den første akademiker

Mikkel Rune Vossen Rasmussen kommer fra Haderslev, har læst medicin i Odense og taget sin specialuddannelse i Viborg, Horsens og Aarhus.

I gymnasiet drømte han om at blive kemiingeniør eller musiker og beskriver sig selv som lettere nørdet.

- Vi har ingen læger i min familie. Jeg er den første akademiker. Jeg blev sporet ind på medicin og psykiatrien i faget psykologi, og interessen voksede siden, også selvom jeg undervejs havde nogle afstikkere. Faget er set med mine øjne altfavnende, hvor jeg både skal have godt styr på det medicinske og mødet med mennesker, altså relationsdannelse. Mest af alt er jeg nok fascineret af samtalens kraft. At samtalen groft sagt kan bringe en person fra syg til rask, siger Mikkel Rune Vossen Rasmussen.

Mikkel Rune Vossen Rasmussen ror i kajak, vinterbader og tager gerne ud i naturen, når tiden tillader det. Han bor i Aarhus med sin kæreste og femårige søn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Landsholdslæge bekræfter hjertestop: Men alle test ser fine ud

Vejle

Varm opbakning til udendørs musikfester: Bare gi' den gas, unge venner - alle de sure gamle må stikke hø i ørerne!

Sport

Faldt om i januar: Hjertestop har ramt flere unge fodboldspillere

Annonce