Annonce
Vejle

Millionærernes plejehjem? Vi kigger indenfor

Beboerne på plejehjemmet Betty Sørensen Parken i Mølholm er vidt forskellige. De spænder i alder fra 46 år til 101 år, og de er flyttet hertil fra alle egne af landet inklusive København, Aarhus, Aalborg, Fyn og Ebeltoft. Foto: Mette Mørk

Hvis man tror, at det private plejehjem Betty Sørensen Parken bugner af pensionerede millionærer, kan man godt tro om igen. De fleste beboere er helt almindelige borgere, som klarer sig med den kommunalt normerede pleje.

Annonce

Mølholm: Da Holger Bagger-Sørensen i 2003 tog initiativ til det private plejehjem Betty Sørensen Parken, var der nok mange, som så et eksklusivt millionær-reservat for sig - med fjordudsigt, spa og "restaurant" i stedet for en spisesal.

I dag, tolv et halvt år efter, at plejecentret blev indviet, kan man roligt konkludere, at de ovennævnte goder ikke er forbeholdt samfundets top. Størsteparten af de 38 beboere i centrets 36 plejeboliger er helt almindelige pensionister, som ikke slår om sig med penge til alskens tillægsydelser.

Netop muligheden for at tilkøbe ekstra service såsom mere pleje, ekstra rengøring og udflugter blev fra starten nævnt som en af de store forskelle mellem OK-Fondens og de kommunalt drevne plejecentre.

Det kræver fleksibilitet af os allesammen, at have beboerne i centrum. Hvis et gulv skal gøres rent nu og her, kan det være, jeg må tage det.

Inger Marie Eriksen, centerchef

Plejehjem med udsigt

Det selvejende, almene OK-plejecenter Betty Sørensen Parken blev opført i samarbejde mellem grundgiveren, familien Bagger-Sørensen, Vejle Kommune samt OK-Fonden.Centret, der ligger ved Holger Sørensensvej i Mølholm, indeholder 20 ældreboliger, 19 seniorboliger og 36 plejeboliger med tilhørende servicecenter (selve plejehjemmet).

Bygningerne blev bygget i 2005 og 2006.

Den officielle indvielse fandt sted 23. november 2006.

Arkitektfirmaet MW A/S har stået for byggeriet, der er lyst og fuld af åbne rum. Her er der kig ned i "det muntre køkken", hvor beboerne kan være med til at lave mad eller bare hænge ud ved køkkenbordet. Plejehjemmet har også et almindeligt køkken, hvor ansat personale står for de daglige måltider. Foto: Mette Mørk
Annonce

- Vi er her for beboerne

I praksis er det nok mere stedets ånd og personalets engagement, der har gjort Betty Sørensen Parken i Mølholm til et førstevalg blandt mange plejekrævende ældre og deres pårørende. For de færreste bruger mange penge på tilkøbsydelser.

Blandt de eksempler på tilkøbsydelser, som centerchef Inger Marie Eriksen kan komme i tanke om, er ekstra rengøring, ledsagelse på en ferietur på Samos og hjælp til at deltage i et barnebarns konfirmation. Nøjagtig, som hvis beboerne stadig boede i deres eget hus, kan de frit vælge, om de vil hyre et andet privat servicefirma eller OK-Fondens ansatte til at udføre den ekstra hjælp.

Men hvis ikke tilkøbsydelser præger hverdagen på det private plejehjem, hvorfor vælger beboerne så Betty Sørensen Parken?

- Vi mener det virkelig, når vi siger, at vi er her for beboernes skyld. De har jo hver især haft deres liv og deres vaner, inden de flyttede ind. Nu skal mange af dem leve den sidste del af deres liv her, og vi forsøger på alle mulige måder at imødekomme deres ønsker. Beboerne skal ikke indordne sig efter personalets rutiner, det skal være omvendt, forklarer centerchef Inger Marie Eriksen.

17 kommunale og fire private plejehjem

Plejekrævende borgere skal søge kommunen om at blive visiteret til en plejehjemsplads. Hvis man bliver visiteret, kan man frit vælge mellem alle plejehjem, både private og kommunale og også på tværs af kommunegrænser. Hvis man vælger et privat plejehjem får stedet den samme bevilling/betaling som et kommunalt plejehjem pr. beboer.

Vejle Kommune driver 17 plejehjem, mens private står for driften af fire plejehjem inden for kommunegrænsen. Det er plejehjemmene:


  • Betty Sørensen Parken, som ejes af OK-Fonden.
  • Riis Friplejehjem, som ejes af Danske Diakonhjem.
  • Meta Marie Hjemmet i Gadbjerg, der ejes af Fonden Mariehjemmene.
  • Solgaven Vejle, der er bygget af Dansk Blindesamfund.
Centerchef Inger Marie Eriksen var trukket i kobberfarvet top og nederdel i anledning af festdagen. Betty Sørensen Parken fejrede sin tolv et halvt års dag tirsdag. Foto: Mette Mørk
Annonce

Strækker sig langt

Hun forklarer, at Betty Sørensen Parken ikke har flere penge til rådighed pr. borger end de kommunale plejehjem.

- Forskellen er nok, hvordan vi bruger den plejepakke, der følger hver beboer. Vi er virkelig fleksible og prøver at imødekomme den enkeltes ønsker - eller de pårørendes ønsker for deres far eller mor, hvis de ikke selv kan udtrykke sig.

Som eksempel nævner Inger Marie Eriksen, at der lige nu bor to ægtepar, som har ønsket at komme på plejehjem sammen.

- Det har vi forsøgt at opfylde, så godt vi kan, selvom lejlighederne ikke er store. Der kan selvfølgelig på et tidspunkt dukke praktiske problemer op, hvis personalet eksempelvis ikke kan komme til at udføre deres arbejde forsvarligt. Men hvis noget kan lade sig gøre, skal vi ikke stille os til dommer over, hvordan beboerne vil leve deres liv.

Plejehjemmets personale, der griber enhver anledning til at feste, har i øvrigt udnævnt tirsdag 12. februar til "kobberbryllupsdag" og sammen med beboerne festede de fra morgenstunden med brunch, fællessang og festmiddag om aftenen.

Betty Sørensen Parken har også en spa-afdeling med boblebad og massagestol. Foto: Mette Mørk
Udsigten fra restauranten på Betty Sørensen Parken byder på både fjord og bro. Foto: Mette Mørk
I restauranten samles beboerne om de daglige måltider. Foto: Mete Mørk
Et kig på plejehjemmet udefra. Det har været et puslespil for arkitekterne at give alle boliger del i udsigten. Foruden plejehjemmet omfatter Betty Sørensen Parken ældreboliger og seniorboliger. Foto: Mette Mørk
Et kig ned igennem plejehjemmet, hvor lysindfaldet er stort selv på en februardag. De 36 lejligheder har adgang til svalegange med elevator mellem etagerne. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sagen om Sofie er ikke enkeltstående: Flere handicappede har lidt eller er døde i bad uden opsyn

Vejle

Trods påbud og dødsfald: - Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen

Annonce