Annonce
Kultur

Milliondyr fest finder snart sted i Jelling: Arrangørerne forventer flere tusinde gæster

Sigurd Barrett optræder med sin "Genforenings fortællekoncert" til Folkefesten i Jelling. PR-foto
I forbindelse med 100 året for genforeningen er der stor folkefest i Jelling 17.-18. september. Der er afsat mange penge til festen, som skal fejre genforeningen som også har rødder i Jelling.

Jelling: Det skulle egentlig have været fejret i 2020. 100 året for genforeningen. Men på grund af corona, bliver det først i 2021, at fejringen kan finde sted i Jelling.

Det gør den så i weekenden 17.-18. september.

Og selvom Jelling ligger langt fra den tyske grænse, er der flere årsager til, at genforeningen også skal fejres i Jelling. Det siger Kirsten Rykind-Eriksen, som er tovholder på projektet.

Annonce

- Folkefesten i Jelling er nok en af de allernordligste i anledning af 100-året for Genforeningen, men det giver så meget mening med en folkefest akkurat her. Jelling er på mange måder et billede på, hvordan tiden mellem 1864-1920 har haft stor betydning for hele Danmark og ikke kun Sønderjylland.

Folkefestens budget lyder på knap 1,2 millioner kroner. De er skaffet via fonde og offentlige midler fra blandt andre Region Syddanmark, Vejle Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen.

Der kigges fremad

Til folkefesten bliver der også kigget fremad. Folkefestens overskrift er således:

'Grænser og national identitet før, nu og i fremtiden'.

De to dage med folkefest byder både på underholdende indslag og diskussioner. Publikum kan både synge med Sigurd Barrett, bliv klogere til paneldebatter, se storfilm, lytte til Kristian Lilholdts ”Land” og til Per Vers, der snakker hurtigt med sit Rap show. Man kan også møde næsten ægte vikinger og få historien om Harald Blåtands forhold til grænsen.

Om fejringen af Genforeningen 2020:

Fejringen af 100-året for Genforeningen tog sin officielle begyndelse 10. januar 2020 på 100-årsdagen for Versailles-fredes trådte i kraft (Versailles-freden var afslutningen på 1. verdenskrig, red.)

300 events nåede at blive afholdt frem til nedlukningen i marts 2020. Siden blev markeringen genoptaget og 400 arrangementer fandt sted i efterårsprogrammet, der sluttede 30. november 2020.

Fra 6. maj til oktober 2021 genoptages endnu en portion arrangementer.

I Jelling markeres genforeningen 17.-18. september

Programmet kan ses på www.genforeningen2020.dk

Alt sammen og meget mere til Folkefesten i Jelling, hvor der især er tænkt på aktiviteter for børn og unge med opgavestationer, quiz, workshop, børnekoncerter og fællessang.

- Fælles for arrangementet er, at de giver anledning til refleksioner omkring historien, grænsen og fremtiden siger Kirsten Rykind-Eriksen.

I forbindelse med Folkefesten vil der Fredag 17. september også være et par arrangementer i Byens Hus. Der vil blive vist filmen 'I Krig og Kærlighed' i Biografen og filmen vil blive indledt med historiker Peter Yding fra UCL, der kort vil fortælle om tiden i Sønderjylland op til, under og især efter 1. verdenskrig op til genforeningen i 1920. Der er gratis adgang, og billetter til arrangementet kan afhentes i Byens Cafe.

Udover gratis film i Byens Bio vil der i Byens Cafe samme aften være optræden af Syngepigerne fra Jelling Musikfestivals Søpavilion – også dette arrangement er gratis og indgår som en del af Folkefestens program.

Annonce

Gratis entré

Folkefesten arrangeres af Grænseforeningen kreds 20, HistorieLab og UCL Jelling, Jelling Musikfestival, Kongernes Jelling, Jelling Lokalhistoriske Arkiv, VejleMuseerne samt Brandbjerg Højskole.

- Det er med andre ord hele byen og lidt til, der løfter opgaven og sammen markerer 100-året for Genforeningen. På den måde er der også tråde til historien. Hele Jelling holdt i 1912 en af flere folkefest for Sydslesvig, hvor der kom 1000 sønderjyder og 6000 danskere. Der har altid været stærke bånd mellem Jelling og det danske mindretal syd for grænsen.

Folkefesten i Jelling er nok en af de allernordligste i anledning af 100-året for Genforeningen, men det giver så meget mening med en folkefest akkurat her. Jelling er på mange måder et billede på, hvordan tiden mellem 1864-1920 har haft stor betydning for hele Danmark og ikke kun Sønderjylland.

Kirsten Rykind-Eriksen

Folkefesten holdes med støtte fra Kulturministeriet og Folketingets pulje til Genforeningsjubilæet 2020, Region Syddanmarks Kulturpulje, Sparekassen Jellings Fond, Nordea Fonden, Foreningen Plan Danmark, Grænseforeningen og Vejle Kommune.

Stort set alle arrangementer er gratis.

Annonce
Vejle For abonnenter

Per må ikke se sin afdøde mors journaler efter kaotisk hjemmeplejeforløb: - Det er simpelthen ubegribeligt

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Det begynder at se mørkt ud for VB efter nederlaget til Silkeborg

Billund For abonnenter

Underlige buler på benene blev begyndelsen til halvandet år med medicin, angst og læger, der ikke taler sammen: 38-årige Trine savner sammenhæng i sundhedsvæsenet

Vejle Boldklub

Dybt skuffet Peter Sørensen efter nyt VB-nederlag: Vores forsvarsspil var for ringe

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Forsvaret var ikke eksisterende, da VB tabte til Silkeborg

Vejle Boldklub

Se højdepunkterne: Det gik atter galt i Nørreskoven - VB tabte efter målrigt opgør

Vejle For abonnenter

Lokalt motorkontor blev solgt for en krone: Et halvt år senere gik det konkurs med ubetalt skatteregning på ti millioner

Kultur

Stig Rossen faldt i søvn på scenen midt i en forestilling: - Jeg havde slået hjernen fra og sendte kun kroppen på arbejde

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Vejle Boldklub For abonnenter

Minut for minut: En sort aften i Nørreskoven - sådan tabte VB til Silkeborg

Vejle For abonnenter

Søren var sømanden på den synkende skude: Han var glad for livet, men jeg var også lettet, da han døde

Hedensted

Video: Kandidater bød ind med løsninger på skrald, biodiversitet og drikkevand

Annonce