Annonce
Vejle

Aftale på plads i aftes: Budgetforlig flytter millioner fra ældre til socialt udsatte

Så er der skrevet under. Repræsentanter for alle byrådets syv partier plus ledende embedsmænd var samlet i mødelokalet på tredje sal i skolegade. Rundt om bordet sidder Anja Daugaard (LA), Torben Elsig-Pedersen (R), Kenneth Fredslund (DF) borgmester Jens Ejner Chrisensen (V), kommunaldirektør Niels Ågesen, Christoffer Melson (V), Dan Arnløv (K), Lone Myrhøj (SF) og Søren Peschardt (S). Stående: Økonomidirektør Peter Karm. Foto: Kaare Johansen
Alle syv partier i Vejle Byråd skrev torsdag aften under på et forlig om økonomien i 2020 og de følgende tre år.

Vejle: Syv millioner kroner om året flyttes de næste to år fra seniorudvalgets budget til voksenudvalget. I 2022 og 2023 vil det være seks millioner kroner.

Omprioriteringen fra ældre til socialt udsatte og handicappede er det mest bemærkelsesværdige i det budget, som alle syv partier i Vejle Byråd indgik torsdag aften.

I sig selv er det værd at bemærke, at alle partier er med. Sådan har det ikke været de seneste år, og i 2018 valgte byrådets største parti, Socialdemokratiet, sammen med SF at forlade forhandlingerne.

Senere talte den socialdemokratiske gruppeformand, Søren Peschardt, om, at "et jerntæppe havde sænket sig" midt igennem byrådet som følge af de sammenbrudte forhandlinger.

I år er der særligt fokus på de borgere, der har det vanskeligt i livet. Derfor har forligspartierne valgt at prioritere midler til udsatte børn og voksne. Det er vigtigt at sikre et godt liv for så mange som muligt.

Fra forligstekstens afsnit om prioriterede indsatsområder

Milliongæld eftergivet

Torsdag aften lød der helt andre toner i mødelokalet på tredje sal i Vejle Kommunes administrationsbygning. Med borgmester Jens Ejner Christensen (V) i spidsen glædede kredsen af gruppeformænd sig over, at det var lykkedes at løse den hovedopgave, som alle allerede under byrådsdebatten onsdag var enige om, havde absolut førsteprioritet:

- På voksenområdet øger vi den økonomiske ramme med 24 millioner kroner om året. Og børne- og familieudvalget får 20 millioner kroner ekstra om året og får samtidig eftergivet den gæld på 30 millioner kroner, som er opbygget i år, konstaterede borgmesteren.

En del af de 24 millioner kroner til voksen-området hentes, som det fremgår, i seniorudvalget. Formanden for udvalget, Kenneth Fredslund, var som gruppeformand for Dansk Folkeparti en del af torsdagens forligskreds - og han accepterede at bidrage:

- Vi stod med en overfinansiering på seniorområdet. Derfor glæder det mig, at vi har kunnet hjælpe med de store udfordringer i voksenområdet. Men det går ikke ud over antallet af varme hænder, og vi har aftalt at følge det tæt, lød det fra Kenneth Fredslund.

Annonce

Store investeringer i Børkop/Brejning

Budgetforligets største anlægsinvesteringer placeres i det område af kommunen, der vokser hurtigst i disse år - Børkop/Brejning. Her er der afsat 14 millioner kroner til at samle Fælleshåbsskolen på en matrikel i Gauerslund. Der skal bruges 31 millioner kroner til nye idrætsfaciliteter, og 30 millioner kroner på en ny daginstitution.

I forvejen er der reserveret 130 millioner kroner til at bygget et nyt plejecenter på markerne mellem Gauerslund og Brejning - og her skal den nye daginstitution tænkes ind. Det glædede ikke mindst Liberal Alliances Anja Daugaard:

- Jeg er sikker på, at vi kan finde nogle rigtig gode synergi-effekter ved at kombinere de to institutioner, sagde hun, da hun sammen med de øvrige havde skrevet under på budgetforliget.

Otte underskrifter bevidner, at det denne gang er alle Vejle Byråds partier, der er en del af forliget om budgettet for 2020 og de følgende tre år. Foto: Kaare Johansen
Annonce

SF: Afværget katastrofer

Sidste år skrev kun fem partier under, og der faldt hårde ord om det forlig, der akkurat som i år, havde overskriften: "Investering i fremtiden".

Det mente hverken Socialdemokratiet eller SF, der var tale om. Men efter torsdagens 12 timers forhandling var gruppeformændene Søren Peschardt (S) og Lone Myrhøj (SF) godt tilfredse:

- Vi har afværget to katastrofer på voksen og børne- og familieområdet. Det var det vigtigste, konstaterede Lone Myrhøj, der dog også glædede sig over, at der var fundet penge til demenssikring og flere almene boliger.

Annonce

Klima for eget udvalg

Søren Peschardt var enig og hæftede sig samtidig ved, at klima havde fået en fremtrædende plads i budgettet:

- Klimadrøftelserne kommer op på det øverste niveau i kraft af det klimaudvalg, vi har besluttet at nedsætte med alle gruppeformændene, sagde Søren Peschardt.

Den klimachef, der var på partiets budgetønskeseddel, blev det ikke til i denne omgang - men Søren Peschardt har ikke opgivet tanken.

Klima fyldte også meget i den radikale Torben Elsig-Pedersens budgettale onsdag i byrådssalen. Han talte blandt andet for at få sat gang i udskiftningen af kommunens 900 biler store bilpark:

- Det kom ikke med denne gang. Men jeg er glad for klimaudvalget, og at det ikke længere er fy-fy at tale om FN's 17 verdensmål. De er allerede nævnt på side et i forligsteksten, sagde Torben Elsig.

Annonce

Nogle vil være skuffede

Hos borgmesterpartiet Venstre og viceborgmesterpartiet, Konservative, delte gruppeformændene Christoffer Melson (V) og Dan Arnløv Jørgensen (K) glæden over det brede forlig, og over at man havde fået dækket hullerne på voksen- og børne- og familieudvalgets område:

- Det er måske ikke så ansvarligt et budget som tidligere. Vi er gået lige til den økonomiske grænse. Men vi er også nødt til at forholde os til, at kommunen vokser. Derfor er det også vigtigt, at der er afsat penge til bedre infrastruktur, lød det fra Christoffer Melson.

Hans konservative gruppeformands-kollega konstaterede også, at budgettet skraber mod toppen af de rammer, staten har lagt for service og anlæg i kommunerne:

- Men vi var enige om, at der var udfordringer, der skulle løses. Selvom vi har brugt mange penge, ved jeg godt, at nogen alligevel blive skuffede. Det er uundgåeligt. Men jeg glæder mig over, at vi kommer i gang med en hal i Give og har fundet penge til hallen i Gauerslund, sagde Dan Arnløv, der kender de mange ønsker som formand for kommunens kultur- og idrætsudvalg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Peanutbutter-banana-sandwich og portugisiske grillspyd: Det har der været serveret på Vejlegården siden fagkonflikten

Erhverv

Forsker om Vejlegården: Politikerne var med til at forlænge konflikten ved at at blande sig. Den kunne hurtigt være blevet afgjort i arbejdsretten

Erhverv

De seks vigtigste ting, du skal læse, for at forstå konflikten på restaurant Vejlegården

Vejle For abonnenter

Stadsarkitekten afviser kritikken af vandkunsten ved Vejle Rådhus: 'Det fungerer både til hverdag og fest'

Annonce