Annonce
Vejle

Millionsatsning: Ny vej får selskab af varmt vand på vej til Uhrhøj

Gravemaskinerne er i gang med at anlægge ny vej mod Uhrhøj fra Vardevej og Vejledalen op over bakkerne til Uhrhøj. Første spadestik blev taget for nylig. Nu skal der også graves fjernvarmerør ned. Arkivfoto: Mette Mørk
Alle huse på Uhrhøj kan forsynes med fjernvarme, når nyt ledningsprojekt er afsluttet om to år, lover Vejle Fjernvarme.

Vejle: I slutningen af 2022 kan Vejle Fjernvarme sende fire gange mere meget varmt vand op til Uhrhøj-området end i dag.

Selskabet er gået i gang med at etablere en 3,2 kilometer lang ledning fra Vejle Ådal til Uhrhøj.

Det varme vand kommer til at følge den asfalt, der i løbet af de kommende år kommer til at sno sig op ad den skovklædte bakke fra Vardevej til villakvarteret Planetbyen. Derfra skal ledningen fortætte til selskabets varmecentral ved Hovertoften.

Annonce

Centralen er allerede sluttet til byens fjernvarmenet. Det skete i 2006. Men her 14 år senere er ledningen blevet for lille til at klare kapaciteten - derfor er der brug for den fire gange så kraftige afløser.

Det varme vand løber ikke gennem den nye store ledning af sig selv. Der er brug for en ny såkaldt varmevekslerstation. Her bliver højtryksvandet vekslet til vand med lavere tryk og en temperatur, der svarer til den, der er til stede i fjernvarmens vidtforgrenede underjordiske net af rørledninger.

Varme gennem 80 centimeter tykt rør

  • Det er et stort rør, der skal lægges fra Vejle Ådal op over bakkerne mod Uhrhøj.
  • Den nye ledning bliver 800 millimeter eller 80 centimeter i diameter. Inden i det såkaldte kapperør løber det varme vand - og returvandet - i to rør på hver 273 millimeter i diameter.
  • Hver sektion af røret er 16 meter langt og vejer 1,4 ton. Arbejdet er allerede sat i gang og forventes at være færdigt samtidigt med den nye forbindelsesvej i slutningen af 2022.
  • Vejle Fjernvarme a.m.b.a. har allerede en rørledning mod Uhrhøj - en såkaldt 5MW ledning. Den nye bliver på 20 MW og kan dermed overføre fire gange så meget varme.
  • Den nye ledning giver mulighed for, at alle huse på Uhrhøj kan omstilles til fjernvarme. Desuden er den forberedt for videre udbygning af Uhrhøj mod nord.

Projektet er beregnet til at koste 28,2 millioner kroner - men på forhånd lover Vejle Fjernvarmes direktør, Jesper Wolsgård, at udgiften ikke bliver sendt videre til forbrugerne. Finansieringen sker med et 20-årigt lån, og det vil ikke påvirke varmeprisen, lyder forsikringen.

Udsigt til lavere pris

Tværtimod kan fjernvarmekunderne se frem til lavere udgift til det varme vand i radiatorer og vandhaner i 2021. Mens beboerne i et standardhus på 135 kvadratmeter i år betaler 12.000 kroner for varme, falder regningen næste år til 11.443 kroner.

- Sidste år satte vi prisen ned med 24 kroner per megawatt-time, og nu sænker vi prisen med yderligere 31,25 kroner fra nytår, lyder det fra Jesper Wolsgård.

Med prisen på 11.443 kroner for et standardhus og omkring 9000 kroner for en lejlighed på 75 kvadratmeter placerer Vejle Fjernvarme sig cirka 1700 kroner under landsgennemsnittet.

Hjemmesiden Boliga har netop sammenlignet fjernvarmepriserne i hele Danmark - og her kan man se, at priserne svinger markant. I Nimtofte på Djursland koster det næsten 26.000 kroner om året at varme et standardhus op. Kunderne, der henter fjernvarme fra Grindsted GEV Varme A/S, slipper med 6.150 kroner.

Annonce

Omstridt område med på nettet

Den pris kan Vejle Fjernvarme ikke matche. Men selskabet håber fortsat på at lokke nye kunder på varmenettet. Sidste år lykkedes det at få koblet området omkring Ibæk Strandvej på fjernvarme - ikke mindst de mange nye boliger i kvarteret Skudehavnen.


Selve anlægsarbejdet vil formentlig starte engang i efteråret 2021. Der skal nedgraves cirka seks kilometer fjernvarmeledninger.

Vejle Fjernvarme, om projektet på Uhrhøj


Inden måtte Vejle Fjernvarme afværge en klagesag fra statens naturgasselskab, Evida - en proces, der forsinkede tilslutningen til det overordnede net. Men nu går Vejle Fjernvarme som bebudet på jagt efter kunder i villakvartererne nord og syd for jernbanen - her har foreløbig 53 ud af 99 mulige kunder meldt sig til fjernvarmen:

- Det svarer til 54 procent af de mulige huse - og det er vi glade for, lyder det fra fjernvarmedirektør Jesper Wolsgård.

Den nye ledning til Uhrhøj giver også Vejle Fjernvarme mulighed for at gå på kundejagt i et 325 villaer stort område ved Høgsholtvej, Egevej og Bøgevej plus alle veje mod syd med Jellingvej.

Håbet er, at man kan få 40 procent af husejerne til at skifte fra oliefyr eller naturgas til fjernvarme.

Projektet kræver dog en godkendelse i Vejle Byråd, inden der kan skrues op for hverve-kampagnen.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Hundeslagsmål mellem klubber: 'Vi vil ikke være uvenner med de andre,' siger den største af dem

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Sundhedschef forventer smittestigning efter ferien: 'Det er næsten uundgåeligt'

Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Give

Grøn opvarmning til mindre penge: Nem og billig fjernvarme er på vej til 200 boliger

Give

Olivia og Emma er klar: Så er sporene lagt til Lykkeliga i Give

Børkop

Børnene vælger den farligste løsning: Så nu bliver byens mest trafikerede vej hævet

Alarm 112 For abonnenter

Køretur blev dyr for forretning og 42-årig chauffør: Han overtrådte otte regler under fyrværkeri-transport

Vejle

12.000 husstande stod uden vand, og sygehuset blev også ramt: Sådan sikrer man vand til patienter og personale, hvis alt går galt

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Jelling

Skoleleder skulle passe brormands hund i efterårsferien: Ups, så var den stukket af, og så gik den vilde jagt...

Vejle Boldklub For abonnenter

Trods fremgangen i Brøndby; derfor ser det helt umuligt ud for VB

Egtved

Stort ønske om bybus i mindre by: 'Vi har mere brug for den end de rige i Bredballe'

Annonce