Annonce
Navne

Mindeord: Hans og hans familie har om nogen mærket historiens gang i Lindved

"Hans Mikkelsens hukommelse var helt unik, ligesom hans evne til indlevelse i de situationer, han fortalte om, gjorde, at tilhørerne selv følte sig til stede i hændelserne, som altid blev fortalt på jysk. Mange af Hans Mikkelsens erindringer er heldigvis blevet nedskrevet og opbevares i lokalarkivet", skriver Birgith Havreballe i mindeordene. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Mindeord: Birgith Havreballe, Lindved, Vejle, har på vegne af Sindbjerg Sogns Lokalhistoriske Forening skrevet mindeord om Hans Skjødt Mikkelsen, Lindved, Vejle, der blev 89 år:

Hans Skjødt Mikkelsen blev født 6. april 1932 og døde 8. juni 2021.

Han levede hele sit liv i Lindved bortset fra tre kortere perioder - som soldat i Viborg og Itzehoe, som tjenestekarl på en gård i Vestjylland og i 1954 på et vinterophold på Hoptrup Højskole.

Annonce

Hans slægt har sin rod i Lindved. Hans oldefar ejede "Lindegaarden" på Gl. Landevej 41, og hans bedstefar havde Lindved Kro. Her blev Hans' far, Anton Mikkelsen, født.

Oldefaren udstykkede i 1896 "Vestergaard" på Gl. Landevej 68 fra "Lindegaarden" til sin datter og svigersøn, Ane og Hans Jesper Sørensen.

Ane var faster til Hans' far, som overtog "Vestergaard" i 1935. Her voksede Hans op som den ældste i en børneflok på seks.

"Vestergaard" er stadig i slægtens eje. Her bor Hans' bror Uffe med hustruen Hanna, og jorden drives af deres søn.

Som barn nød Hans at lytte til de voksnes fortællinger. Han lyttede og huskede, og han formidlede gerne sin store viden om livet i Lindved: Om dengang i 1940'erne, da gårdenes tjenestepiger og -karle sammen med byens børn brugte sommeraftenerne på at spille rundbold og "drivbold" på Gl. Landevej; om afslutningen på trappen hos "Karen Bager" på Gl. Landevej 31, hvor der kunne købes is og kager; om vælgermødet i det gamle forsamlingshus, hvor bølgerne gik højt mellem den radikale kandidat og venstres kandidat.

Hans Mikkelsens hukommelse var helt unik, ligesom hans evne til indlevelse i de situationer, han fortalte om, gjorde, at tilhørerne selv følte sig til stede i hændelserne, som altid blev fortalt på jysk.

Mange af Hans Mikkelsens erindringer er heldigvis blevet nedskrevet og opbevares i lokalarkivet.

Hans og hans familie har om nogen mærket historiens gang i Lindved.

I 1960 købte Hans gården "Nygaard" på Gl. Landevej 36. Den blev opkøbt af kommunen i 1972, og udhusene blev revet ned, og jorden blev udstykket til bebyggelsen Langemarksvej.

Frivillig tvang kaldte Hans det!

Derefter blev der mulighed for at købe "Pedersborg" på Gl. Landevej 74, som i 2011 blev eksproprieret og derefter revet ned i forbindelse med motorvejsbyggeriet, så der i dag ligger rundkørsler i området, hvor gården tidligere lå.

Inden da havde Anna og Hans Mikkelsens søn overtaget gården, men alligevel gjorde det indtryk endnu en gang at se tidligere hjem og arbejdsplads helt forsvinde.

Fra 1996 boede Hans og Anna på Højtoftevej 2. Hans bevarede sit gode humør på trods af de vilkår, der blev hans, og han konstaterede, at udviklingen var, som den var.

I næsten 25 år har Hans Mikkelsen været i bestyrelsen for Sindbjerg Sogns Lokalhistoriske Forening. Her har han med sin store viden om lokalhistorien, sit gode humør og sin underspillede jyske humor, været med til at skabe en god stemning og glædet os og alle vore besøgende i arkivet med sin viden og store imødekommenhed.

For en del år siden fik arkivet foræret en skrivebordsstol, som havde tilhørt dyrlæge Christiansen, der byggede villaen "Solvang". Den stol blev Hans Mikkelsens hædersplads i arkivet.

Han vil blive savnet, og det er vemodigt at se og tænke på, at denne hædersplads nu står tom.

Hans Mikkelsen nåede inden sin død at blive udnævnt til æresmedlem i foreningen.

Fra Sindbjerg Sogns Lokalhistoriske Forening vil vi med disse ord bringe en dybfølt tak for det store arbejde, Hans udførte i foreningen.

Æret være Hans Skjødt Mikkelsens minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Alarm 112 For abonnenter

44-årig mand tiltalt i grov sag om voldtægt af børn under 12 år

Alarm 112

Nej, den flinke mand var ikke fra politiet: Nyt forsøg på at narre penge fra folk

Annonce