Annonce
Navne

Mindeord om Poul Toft: Den gamle rektor nød stor respekt blandt lærerne

Poul Toft var i en længere årrække rektor på Grindsted Gymnasium & HF. Arkivfoto

Klaus Brorholt, Hobolthsvej 14, Østbirk, skriver mindeord om Poul Toft, der er død 78 år gammel.

Grindsted: Meddelelsen om Poul Tofts død kom ikke overraskende. Han havde gennem de senere år været plaget af alvorlig sygdom. Alligevel var det en trist besked at få, da Poul Toft gennem de mere end 40 års ansættelse på Grindsted Gymnasium & HF – de fleste af årene som leder af skolen – kom til at betyde meget for mange mennesker.

Poul Toft blev som ung kandidat i matematik og fysik ansat på Grindsted Gymnasium & HF i 1967 og blev på skolen indtil sin fratræden som rektor ved udgangen af 2007. Han ville gerne have fortsat nogle år endnu. Men begyndende sygdom tvang ham til at holde før tid. Han ville ikke fortsætte, når han ikke kunne arbejde på fuld kraft.

Annonce

I de første år på skolen var Poul Toft en afholdt lærer. Men han blev hurtigt inddraget i skolens ledelse som inspektor og rektors stedfortræder. Da skolens første rektor, Frederik Fredriksen, fratrådte ved udgangen af 1981, opfordrede lærerne Poul Toft til at søge den ledige stilling. Den daværende ansættelsesmyndighed (Ribe Amt) var lidt betænkelig, da det i gymnasieverdenen er usædvanligt ved rektorbesættelser ikke at hente en kandidat udefra. Men Ribe Amt lod sig overtale af lærernes anbefaling og ansatte Poul Toft. Det var en beslutning, ingen fik anledning til at fortryde. Poul Toft formåede at skabe en skole, elever og ansatte var glade for at være på. Han var en vellidt leder, som udstrålede en ro, der skabte tryghed og en god og konstruktiv atmosfære på skolen.

Poul Toft gjorde ikke meget væsen af sig og var ikke særlig udadvendt. Men internt på skolen nød han stor respekt. Han havde stor tillid til andre mennesker og tiltro til, at de ydede deres bedste, når de fik ansvar. Derfor blandede han sig ikke meget i de ansattes arbejde, men støttede dem, når der var behov for det. Mange lærere mindes med taknemmelighed den store indsats, han gjorde for at sikre beskæftigelsen for alle, da der nogle år i 1990’erne var en faldende elevtilgang.

Men selv om Poul Toft viste alle på skolen stor tillid, kunne han godt træde i karakter og reagere håndfast, hvis nogen overtrådte skolens værdier, og hvad han anså for at være en passende opførsel. Det gjaldt både elever og ansatte.

Jeg havde den store glæde gennem næsten 16 år – fra 1992 til 2007 - at arbejde tæt sammen med Poul Toft som hans vicerektor og stedfortræder. Samarbejdet var forbilledligt og bidrog til, at det blev attraktivt at være ansat på Grindsted Gymnasium & HF. Det var Poul Tofts fortjeneste.

Trods sin lidt indesluttede natur var Poul Toft en stor taler. Den årlige translokationstale til studenterne var noget, man så frem til. Poul Toft formåede at sige noget væsentligt til studenterne på en humoristisk måde. Han citerede ofte to gange Andersen (H. C. og Benny), som begge stod hans hjerte nært. Og når der ved særlige lejligheder skulle siges noget til en af lærerne, gjorde Poul Toft det altid på en god og lun måde, så man følte sig som et betydningsfuldt medlem af holdet.

Der er mange med tilknytning til Grindsted Gymnasium & HF, der har meget at sige Poul Toft tak for. Han var et ordentligt menneske.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Sådan oplevede nybegynderen Lance Luscombe valget: 'Jeg mødtes med Dan Arnløv og oplevede en politiker, som var helt rundt på gulvet og pludselig undsagde de fælles politiske projekter'

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Fik ondt i maven over julens udgifter: Men så kom der pludselig uventet hjælp

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Navne

Jens Jørgen måtte køre B&B videre, da konen Inger gik bort: Nu har han sørget for folks bondegårdsferier i et kvart århundrede

Erhverv

Tilbage til den kreative legeplads: Peter og Ole vil lave Danmarks bedste mikropølsemageri

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Vejle For abonnenter

336 kvadratmeter lejlighed solgt for solgt for 8.300.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune

Navne

Horsens-virksomhed med base i NRGi House får ny topchef

Vejle

Gymnasiefest gik galt, da adskillige elever faldt og blev mast under koncert med prisvindende sanger: 'Det var ikke et sikkert sted at være'

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Alarm 112

Transformator brød i brand: Ingen forstyrrelse i elforsyningen

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Annonce