Annonce
Navne

Mindeord: Tak for det dejlige musikliv, du, Mynster, så utrætteligt og kompetent og fornøjeligt kaldte frem omkring dig

I 1968 grundlagde Johannes Mynster Hærvejskoret i Nr. Snede. Han var dirigent for koret frem til 1998 og sang med i mange år derefter. Arkivfoto

Niels Martin Lasthein, Hammel, har skrevet mindeord om Johannes Mynster, Nr. Snede, der blev 87 år.


I 1998 søgte Hærvejskoret ny dirigent. Mynster ønskede at overrække staven til en ny for så at sætte sig på den bageste række i koret, nede blandt basserne.

Det blev mig, der overtog pinden efter Hærvejskorets stifter og dirigent gennem korets første 30 år.

Annonce

Egentlig havde jeg netop da besluttet at standse mit arbejde med kor, men Kirsten Jepsen fik mig alligevel til at deltage i et bestyrelsesmøde afholdt hos Inger Røjgaard. Dette møde med Hærvejskorets bestyrelse - og en pragtfuld hjemmelavet rullepølse - ændrede min kurs.

Det blev mig herefter en ære at forsøge at videreføre, hvad var så godt begyndt, at løfte arven.

Gennem de næste 11 år var musiklokalet på Nørre Snede Skole hver torsdag aften mødested mellem koret og mig. Fra første korprøve havde jeg fornemmelsen af at være en fri mand. Koret - og dets tidligere dirigent i bageste geled - ville deres nye dirigent det vel.

Koret var opdraget til at følge deres dirigent på dennes veje - til tider vild(e)veje. Ingen mukken, ikke én gang et: "Jamen, vi plejer at…"

Smil på læben (det er et lattermildt kor), klang på stemmen, strålende bestyrelser og formænd (Kirsten Jepsen og Mogens Bentzen), en meget omhyggelig og dygtig nodearkivar (Erik Madsen) - jeg skulle blot sørge for én ting: Udnytte materialet, få det bedste ud af korsangerne, andet skulle jeg ikke tænke på.

Jeg nød godt af den kompetence, loyalitet og trofasthed overfor korets stifter, der var så forståelig og mærkbar - og hørbar!

Kvaliteterne nedarvedes, og jeg føler mig overbevist om, at det gør de stadigvæk. Et folkekor af karat bygget op omkring Johannes Mynster og hans elskede fru Birthe, en pryd for Nørre Snede, prægtige folk alle i koret, et strålende fællesskab at blive optaget i.

Der er noget oprindeligt dansk folkelighed over Hærvejskoret: Der var dengang i 1968 en lærer på Nørre Snede Skole, Johannes Mynster - dengang, hvor skolen ikke var sandet til i kontrol og systemer endnu. Han fik en god idé og sammen med andre stovte folk, førte han idéen ud i livet.

Han smittede andre med sin ildhu og begejstring, og Hærvejskoret var en realitet - og er det heldigvis stadig.

En gang om året, op mod jul og efter den årlige, festlige julekoncert i Nørre Snede Kirke, greb Mynster selv igen stokken og svingede den. Uforlignelige stunder ved kaffen og lagkagen efter koncerten, når Mynster således i sit rette element dirigerede sit julepotpourri med enten Hanne Trærup eller Manne ved klaveret og med sine solister hentet ud af koret.

Jeg husker Ellen og Karin og Henning og Poul og naturligvis "lille Frede", og jeg håber ikke, jeg har glemt nogen. Nu var juletiden intoneret på den rette vis!

Jo, det var hjerteligt at være med i korets stammefællesskab, og ligesom koret var godt for Nørre Snede, var Nørre Snede og Nørre Snede Kirke godt for koret.

Fra undertegnede en stor tak - takken går ved meddelelsen om Mynsters død direkte til ham og til Birthe. Tak for det dejlige musikliv, du, Mynster, så utrætteligt og kompetent og fornøjeligt kaldte frem omkring dig - en fryd at overtage pinden efter dig med dine korsangere.

Jeg nød godt af den kompetence, loyalitet og trofasthed overfor korets stifter, der var så forståelig og mærkbar - og hørbar! Kvaliteterne nedarvedes, og jeg føler mig overbevist om, at det gør de stadigvæk. Et folkekor af karat bygget op omkring Johannes Mynster og hans elskede fru Birthe, en pryd for Nørre Snede, prægtige folk alle i koret, et strålende fællesskab at blive optaget i", skriver Niels Martin Lasthein i mindeordene om Johannes Mynster. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce
Vejle For abonnenter

Stor midtby-ejendom renoveres for mange millioner: Derfor presser beboernes hunde prisen i vejret

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Fitnesscentrene over hele landet styrtbløder: Et center klarer sig ekstra godt, og det ligger i Vejle

Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Vejle

Sådan sparer Laila 18.000 kroner om året: Nu er der plus på kontoen, selvtilliden er vokset, og vejlenseren har øget chancen for et liv uden skranteår

Vejle

Charlotte kastede sig ind i betændt debat på Facebook: Det er vigtigt at tale med dem, vi er uenige med

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

LEDER For abonnenter

Du tog fejl, Martin: Selvfølgelig kommer en fagforeningsboss' privatliv medlemmerne ved. Det hedder demokrati, kammerater!

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Billund

Forskere ønsker tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted: Fortæl om symptomer og bekymringer på sygehuset

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Gamle dage

Maja og Reinholdt skabte et fantastisk sted: De gamle diske kom ned fra loftet, og i Skibet fandt de den helt rigtige kaffemølle

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Egtved

Smitten er steget eksplosivt i lille bysamfund: Gader ligger nærmest øde hen

Annonce