Annonce
Debat

Minimumsnormeringer skal stoppe besparelser på børneområdet

Jakob Sølvhøj. Foto: Karina Tengberg

Læserbrev: Millionbesparelser på vej på børneområdet.

Det er desværre en overskrift, der er dækkende for den budgetbehandling, der lige nu foregår i mange af landets kommuner.

På trods af, at der over en lang årrække er gennemført store besparelser, skal daginstitutionerne og dagplejen holde for igen.

Man skulle ellers tro, at der var skåret mere end til benet. Tusindvis af stillinger er nedlagt, og der er blevet stadig mindre tid til det enkelte barn.

En landsdækkende undersøgelse af normeringernes udvikling, siden kommunerne overtog ansvaret, viser, at antallet af personaletimer pr. vuggestuebarn er faldet med næsten 25 pct.

Endnu værre ser det ud, når man alene ser på den tid, det pædagogiske personale bruger sammen med børnene. Så er antallet af personaletimer pr. barn næsten halveret.

Helt så galt ser det ikke ud i børnehaverne, men det ligner.

Der er derfor ingen grund til at være overrasket over, at de ansatte i daginstitutionerne i stigende omfang oplever at være alene med en børnegruppe.

Der er i det hele taget blevet meget mindre tid til det enkelte barn, og det i en periode, hvor forskningen har talt med stadig større bogstaver om normeringernes betydning.

Der er en dokumenteret entydig sammenhæng mellem normeringerne og den pædagogiske kvalitet.

Normeringsforringelserne er i høj grad også slået igennem på dagplejeområdet. Her har en kraftig reduktion i antallet af tilsynsførende pædagoger bl.a. betydet mindre tid til vejledning og pædagogisk sparring med dagplejerne.

Det er alt i alt ikke underligt, at mange forældre og ansatte har fået mere end nok af besparelser.

Vi har i løbet af sommeren set markante protester i bl.a. Frederikshavn og Ballerup kommuner, som forhåbentlig vil inspirere forældre og ansatte i andre kommuner til at sætte foden ned.

Børneområdet kan ikke tåle flere besparelser.

Tværtimod skal der rettes op efter års nedskæringer. For at sikre, at det sker, vil Enhedslisten have indført lovfastsatte minimumsnormeringer på børneområdet.

Det skal garantere, at der er de nødvendige rammer for at skabe pædagogisk kvalitet i alle dagtilbud, uden at vi dermed fjerner ansvaret fra kommunerne eller forhindrer, at man lokalt tilfører området yderligere ressourcer.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kendt erhvervsmand tabte i boligretten: Nu har hans lejer rettens ord for, at hun må blive boende - selv om han gerne vil rive det forfaldne hus ned

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder besøger Vejles dyreste og fineste restaurant: 'Efter Jens Vejmand kører det langsomt af sporet for mig'

Erhverv For abonnenter

Vejle-frisør skal bruge flere kvadratmeter: 'Jeg er klar til en ny mission' - salonen får nyt navn og flytter ud af baggården

Alarm 112

Halsgreb i Ørstedsgade: 40-årig skal i fængsel for at tage kvælertag på sin gæst

Hedensted For abonnenter

Dansk energi-gigant har planer om endnu en stor solcellepark i kommunen: Her vil de lave strøm til 14.000 husstande

Løvkvist: Pape bøjede sine principper i Hjort-sagen for at ophæve sin egen isolation

Vejle

Se video: De hænger 150 store, gule cykler op i gågaden: 'Det kommer til at se ret massivt ud'

Billund For abonnenter

Vorbasse Campings nye ejere har overtaget pladsen: - Vi føler slet ikke, at det er et arbejde

Byggekæde i kraftig vækst overtager en af Sønderjyllands specialistforretninger: - Vi er et godt match

Alarm 112

Så har man set det med: Der sad fem mænd i en tuk-tuk. Den ene sprang ud og ødelagde et nyplantet træ

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Erhverv

Succesfuld møbelsnedker får udstillingsvindue i Kirkegade: Thomas er vild med duften af træ. 'Siden jeg var barn, har det siddet dybt i mig'

Vejle For abonnenter

Borger undrer sig på byens nyeste vej: 'Du støder jo panden mod en mur, når du går på det fortov'

Erhverv

Placeringen er afsløret: Her kan du komme til at se den nye Tour de France-skulptur, som er skænket til Vejle af en række erhvervsfolk

Annonce