Annonce
Debat

Minimumsnormeringer skal stoppe besparelser på børneområdet

Jakob Sølvhøj. Foto: Karina Tengberg

Læserbrev: Millionbesparelser på vej på børneområdet.

Det er desværre en overskrift, der er dækkende for den budgetbehandling, der lige nu foregår i mange af landets kommuner.

På trods af, at der over en lang årrække er gennemført store besparelser, skal daginstitutionerne og dagplejen holde for igen.

Man skulle ellers tro, at der var skåret mere end til benet. Tusindvis af stillinger er nedlagt, og der er blevet stadig mindre tid til det enkelte barn.

En landsdækkende undersøgelse af normeringernes udvikling, siden kommunerne overtog ansvaret, viser, at antallet af personaletimer pr. vuggestuebarn er faldet med næsten 25 pct.

Endnu værre ser det ud, når man alene ser på den tid, det pædagogiske personale bruger sammen med børnene. Så er antallet af personaletimer pr. barn næsten halveret.

Helt så galt ser det ikke ud i børnehaverne, men det ligner.

Der er derfor ingen grund til at være overrasket over, at de ansatte i daginstitutionerne i stigende omfang oplever at være alene med en børnegruppe.

Der er i det hele taget blevet meget mindre tid til det enkelte barn, og det i en periode, hvor forskningen har talt med stadig større bogstaver om normeringernes betydning.

Der er en dokumenteret entydig sammenhæng mellem normeringerne og den pædagogiske kvalitet.

Normeringsforringelserne er i høj grad også slået igennem på dagplejeområdet. Her har en kraftig reduktion i antallet af tilsynsførende pædagoger bl.a. betydet mindre tid til vejledning og pædagogisk sparring med dagplejerne.

Det er alt i alt ikke underligt, at mange forældre og ansatte har fået mere end nok af besparelser.

Vi har i løbet af sommeren set markante protester i bl.a. Frederikshavn og Ballerup kommuner, som forhåbentlig vil inspirere forældre og ansatte i andre kommuner til at sætte foden ned.

Børneområdet kan ikke tåle flere besparelser.

Tværtimod skal der rettes op efter års nedskæringer. For at sikre, at det sker, vil Enhedslisten have indført lovfastsatte minimumsnormeringer på børneområdet.

Det skal garantere, at der er de nødvendige rammer for at skabe pædagogisk kvalitet i alle dagtilbud, uden at vi dermed fjerner ansvaret fra kommunerne eller forhindrer, at man lokalt tilfører området yderligere ressourcer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bytte-bytte-bygrund: Borgmester gør klar til at afgive en pæn bid af Sønderbrogade

Navne For abonnenter

Sanne har været bagerjomfru i 25 år: Uden hende var butikken ikke den samme

Annonce