Annonce
Indland

Minister blandt dommerne ved Føtex: Maddyst satte fokus på madspild blandt unge mennesker

Hold Vindruerne var en af grupperne til dysten. Pigerne, der går i 1.g på Mulernes Legatskole, blev tilfældigvis spurgt, da de gik ind i Tiger-butikken i gågaden. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Et nyt landsdækkende kursusforløb skal sætte fokus på madspild og madglæde hos unge mennesker. Initiativet skal give unge værktøjer til madlavningen, når de flytter hjemmefra med fokus på at mindske madspild. Projektet blev indledt med en maddyst foran Føtex Vesterbro.
Annonce

Vesterbro: En, to, tre - go!

Uni(versal) Cooking, Kold, Hold Vindruerne og Madsild går i gang med madlavningen, og kaosset indtager indgangen til Føtex Vesterbro. Hovedindgangen bliver til et mekka for mesterkokke frem for det daglige indkøb, og bæredygtighed er på dagsordenen. I fire telte dyster fire hold om at lave den bedste og mest bæredygtige frokost.

Hold Vindruerne spæner rundt i teltkøkkenet og kigger febrilsk madkurven igennem. Der er både champignoner på dåse, rugbrød, artiskokker, soltørrede tomater og en masse andet.

- Den her ser sej ud, så den tager vi, proklamerer Stine Gynthersen.

I hånden har hun en bolsjebede, og den skal bruges til den ret, pigegruppen er ved at kreere. Men forvirringen opstår hurtigt i gruppen, da de ikke kan komme frem til, hvad det præcist er for en.

- Er det ikke bare en rodfrugt?, spørger Stine Gynthersen.

De fire piger bliver enige om, at det må være en slags rødbede, men hvilken slags har de ikke helt tjek på endnu. Det er der heller ikke tid til at tænke over, for der er en halv time til, at maden skal være færdig.

Laura Løvdal er i gang med at skære kinakål. Hun snitter kålen på det lange led, for den skal bruges til noget helt bestemt.

- Kinakålen skal bruges som pasta i vores ret, fortæller hun.

På den anden side af bordet er Signe Schultz i gang med at lave brødcroutoner af brød, der er ved at nå sidste salgsdato. Hun steger croutonerne og krydrer dem med chili.

- De skal være crunchy, fortæller hun de andre piger.


Vi synes, det var sjovt at være med. Det var meget spontant, at vi overhovedet kom med til dysten.

Hold Vindruerne fra 1.g på Mulernes Legatskole


Pigerne, der går i 1.g på Mulernes Legatskole, havde ingen idé om, at de ville ende med at stege croutoner i dag. Det var ret så tilfældigt, da de blev hevet til side og spurgt, om de ville deltage i madspilds-maddysten.

- Holdnavnet gik derfor ret hurtigt, fortæller Laura Løvdal.

Maddysten er en del af en ny indsats, der er udviklet af organisationen Madkulturen og Forbrugerrådet Tænk, som fokuserer på madspild blandt unge. Til denne dyst skal grupperne konkurrere om at lave god mad ud fra råvarer, som er ved at nå sidste salgsdato. Råvarer, som de selv kan have liggende i køleskabet. Idéen er at inspirere unge til at bruge rester frem for at smide dem ud - og dermed mindske madspild.

Hold Vindruerne lavede en vegetarisk ret, der indeholdt grøntsager, sovs og brødcroutoner. Pigerne brugte råvarer, som var rester og tæt på at udløbe. Foto Birgitte Carol Heiberg
Annonce

En god duft

Hold Vindruerne har valgt at lave en pasta-inspireret vegetarret med croutoner og ratatouille. Og selvom pigerne havde travlt, er de tilfredse med resultatet.

- Piger, det smager okay, siger Laura Løvdal med et grin, da hun smager på maden.

Og dét er hun ikke ene om at synes. Duften bliver i hvert fald bemærket af en af dommerne.

- I har en god duft, indskyder Fødevareminister Mogens Jensen (S), da han kommer forbi pigernes telt.

De fire hold bliver bedømt af et dommerpanel bestående af fire dommere. Ud over Mogens Jensen er dommerne formanden for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip, direktør i Madkulturen, Judith Kyst og Annette Juhler Kjær, som er director of public affairs & csr hos Salling Group - en rolle, der kigger på virksomhedens samfundsansvar.

Dommerne går nysgerrigt rundt og dufter til deltagernes mad, inden de bagefter skal smage på den og komme med en afgørelse. Men det bliver ikke kun duften, som får en betydning. Dommerne kommer både til at kigge på smagen, kreativiteten, tilberedningen og anretningen, når de bedømmer.

Annonce

Den endelige afgørelse

Sandhedens time er kommet, og dommerne skal finde en vinder. Som i en rigtig Masterchef-episode er de fire grupper trådt væk fra deres borde. De har deres forklæder på, som er blevet lidt plettede efter dagens kokkerier. Det er Judith Kyst, som råber vindergruppen op.

- Og vinderen eeer...

Alle venter spændt.

- Hold to - Kold!

Det er en gruppe drenge og piger fra Kold College, som tager sejren med hjem. De serverede rugbrødschips med dip, der var lavet af rygeost og cremefraiche. Derudover lavede gruppen en salat og brødcroutoner.

Selvom Hold Vindruerne ikke vandt, er pigerne ikke skuffede over resultatet.

- Vi synes, det var sjovt at være med. Det var meget spontant, at vi overhovedet kom med til dysten. Dommerne sagde, at vores mad smagte godt, så vi er tilfredse med vores indsats, fortæller pigerne.

De fire hold blev bedømt af et dommerpanel bestående af Fødevareminister Mogens Jensen (S), formanden for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip, direktør i Madkulturen, Judith Kyst og Annette Juhler Kjær, der er director of public affairs & csr hos Salling Group. På billedet ses Annette Juhler Kjær og Mogens Jensen, der er ved at smage på en af retterne. Foto Birgitte Carol Heiberg

Mindre madspild blandt unge

Mindre madspild blandt unge er et nyt initiativ, som skal ruste unge mennesker til en mere bæredygtig madlavning.

Indsatsen er et landsdækkende kursusforløb, der fokuserer på madspild blandt unge, som er flyttet hjemmefra. En undersøgelse udarbejdet af Fødevarestyrelsen i 2018 viser nemlig, at unge i aldersgruppen 18-34 år er de største klimasyndere, hvad angår madsspild.

Indsatsen er udviklet af organisationen Madkulturen og Forbrugerrådet Tænk og udspringer af et samarbejde i One/Third – en tænketank, der har til formål at samle offentlige og private partnere til at gå sammen om at finde løsninger til at reducere madspild i Danmark.

Salling Fondene har bidraget med 2,2 millioner kroner til projektet.

Maddysten ved Føtex Vesterbro skal kickstarte indsatsen, hvor fire hold dyster i at lave den bedste "Frokost på farten" med brug af rester og datovarer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Vejle

Se de nyeste corona-tal: Her er flest vejlensere smittede lige nu

Vejle For abonnenter

Billund Lufthavn vil have direkte togforbindelse til Aarhus

Annonce