Annonce
Vejle

I dag afgør Vejle Byråd, om Jytte Jensen-dommen skal ankes

Onsdag får Jytte Jensen at vide, om byrettens afgørelse om erstatningspligt i sagen mod Vejle Kommune står ved magt, eller om kendelsen ankes til landsretten. Foto: Yilmaz Polat
En opgørelse illustrerer, at byrådspolitikerne ikke løber nogen stor personlig risiko, hvis de vælger ikke at anke Jytte Jensen-sagen. Juraekspert tror slet ikke på erstatningsansvar.
Annonce

Vejle: To sager, hvor byrådsmedlemmer er blevet pålagt bod for beslutninger, de har truffet i kraft af deres byrådsarbejde - og den ene sag blev frafaldet i sidste instans.

Sådan lyder svaret fra Økonomi- og Indenrigsministeriet på et spørgsmål fra Vejle Amts Folkeblad.

Avisen har bedt ministeriet undersøge, hvor mange byrådsmedlemmer der er blevet pålagt erstatningsretslig bod, siden 19 kolleger fra Vejle Byråd i 1992 måtte betale 30.000 kroner hver.

Avisen har spurgt, fordi netop risikoen for et personligt erstatningsansvar spiller ind i onsdagens beslutning for eller imod anke i Jytte Jensen-sagen:

På dagens byrådsmøde skal politikerne beslutte, om en dom fra Retten i Kolding skal ankes til landsretten. Byretten kom 15. oktober frem til, at Vejle Kommune har et erstatningsansvar over for Jytte Jensen, der blev seksuelt misbrugt af sin far i starten af 1980'erne.

Sagens forløb

  • 15. oktober afgjorde Retten i Kolding, at Vejle Kommune skal betale erstatning til Jytte Jensen, fordi kommunen i starten af 1980'erne "tilsidesatte sine forpligtelser ved ikke at træffe de fornødne foranstaltninger for at sikre hende mod de seksuelle overgreb hun blev udsat for at sin far," som det hedder i dommen.
  • Dermed satte retten et foreløbigt punktum i en sag, der efterhånden har strakt sig over otte år.
  • Allerede i 2011 bebudede Jytte Jensen og hendes advokat, at man ville stævne Vejle Kommune for 2,7 millioner kroner i erstatning for blandt andet tabt arbejdsevne - en sen konsekvens af det misbrug, faderen blev dømt for i 1986.
  • Afgørelsen har trukket ud, fordi både byretten og landsretten i første omgang slog fast, at sagen var forældet efter de daværende regler. De er siden ændret af Folketinget i 2018.
  • Byretssagen handlede i første omgang om at få slået fast, om kommunen er erstatningspligtig. Senere følger en sag om erstatningens størrelse. Her afventer man blandt andet en vurdering fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
  • Vejle Kommune har søgt om anke hos Procesbevillingsnævnet på opfordring fra kommunens forsikringsselskab - men om dommen fra byretten skal ankes, besluttes i sidste ende af byrådet på onsdagens møde.
  • På forhånd har 11 medlemmer erklæret, at de ikke vil anke. Otte er klar til at høre landsretten mens 12 var i tvivl, da avisen spurgte torsdag i sidste uge.
Annonce

Ikke dækning

På forhånd har kommunens forsikringsselskab gjort klart, at selskabet ikke vil dække erstatningen til Jytte Jensen, hvis byrådets beslutter ikke at anke. Ifølge forsikringsbetingelserne har selskabet den mulighed.

Jytte Jensens krav lyder ifølge den oprindelige stævning på 2,7 millioner kroner, men det er op til retten at tage stilling til, hvor stor erstatningen skal være, når selve erstatningssagen kommer for domstolen.

Med forsikringen ude af billedet vil det være kommunekassen, der i sidste ende skal betale. Dermed kan man argumentere for, at beslutningen påfører kommunens borgere et tab. Det kan ifølge Kommunernes Landsforening i sidste ende betyde, at det enkelte byrådsmedlem bliver personligt erstatningspligtigt.

Annonce

Bod blev ophævet

Men som det fremgår af svaret fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, sker den slags altså uhyre sjældent.

Ifølge ministeriet blev 19 byrådsmedlemmer i Egvad Kommune i 1993 pålagt en bod på 2500 kroner hver, fordi de havde ydet en ulovlig garanti, der kom til at koste kommunen 140.000 kroner.

I en anden sag fra 2006 pålagde den daværende statsamtmand for Nordjyllands Amt socialudvalgsmedlemmerne i Brovst Kommune en bod på 2000 kroner. Statsamtmanden mente, at en beslutning i udvalget havde kostet kommunen 100.000 kroner. Men boden blev senere ophævet af det daværende Social - og Indenrigsministeriet.

I sit svar tager ministeriet forbehold for, at der kan være enkelte sager, som ministeriet ikke har kendskab til. Men svaret viser, at det bestemt ikke er hverdagskost, at byrådsmedlemmer pålægges bod.

Annonce

Juraekspert uenig

I onsdagens sag kan det naturligvis være en skærpende omstændighed, at byrådsmedlemmerne er advaret om risikoen af både kommunens egne jurister og Kommunernes Landsforening. Sidstnævnte mener direkte, at det vil være ulovligt, hvis politikerne beslutter at udbetale erstatning på baggrund af byrettens afgørelse.

Men en ekspert i forvaltningsret er uenig. Til TV Syd udtalte dr.jur. Frederik Waage fra Syddansk Universitet tirsdag, at den udlægning er for firkantet:

- Hvis kommunen efter dommen er enig med byretten i, at borgeren skal have erstatning, så vil der som udgangspunkt være et sagligt grundlag for at udbetale den, selvom det giver kommunen ekstra udgifter. Der er givet kommunen et meget betydeligt skøn og fejlmargin, når kommunens skal vurdere, om sagen vil falde anderledes ud i landsretten, lød det fra eksperten til TV Syd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Vejle For abonnenter

Oprykningsfest blev sparket i gang på Lucky’s: - Lykkeligere kan man ikke være

Annonce