Annonce
Danmark

Ministerium var sikre på manglende hjemmel til minkaflivning

Trods fagministerium var sikker på manglende hjemmel til minkaflivning, overlevede tanken i halvanden måned.

Allerede i september sidste år stod det internt i det daværende Miljø- og Fødevareministerium klart, at hvis alle mink i Danmark skulle aflives, skulle der skabes ny lovgivning, der gav myndighederne lov til at kræve dette.

Det forklarer afdelingschef Tejs Binderup fra det daværende ministerium under sin afhøring torsdag for Minkkommissionen.

Ifølge både ham og interne mails, der bliver vist under afhøringen, er der i september en klar opfattelse i Miljø- og Fødevareministeriet af, at lov om hold af dyr ikke giver myndighederne hjemmel til at slå alle mink ihjel.

Annonce

I en mail sendt 18. september mellem embedsmænd i ministeriet fremgår det blandt andet:

- Der er p.t. ikke juridisk hjemmel til aflivning af ikke syge (det vil sige raske) dyr, hvorfor en sådan juridisk hjemmel skal etableres.

Og ifølge Tejs Binderup var det ikke noget, der herskede tvivl eller diskussion om i ministeriet.

- Der har ikke internt hos os været tvivl om, at lov om hold af dyr ikke kan bruges til at slå alle dyr ned, siger han.

- Det var grundfornemmelsen, at det kunne man ikke.

Da regeringen 4. november meddelte, at alle mink skulle aflives, var det ifølge regeringens egen redegørelse alligevel med en arbejdstese om, at der var hjemmel i lov om hold med dyr.

Fra den redegørelse kan man også læse, at det i et cover (en slags notat) fra 22. september fremgår, at det vil kræve ny lovgivning at kræve alle mink aflivet.

I dagene efter besluttes det, at Miljø- og Fødevareministeriet sammen med Justitsministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet skal forberede en afklaring af behovet for lovgivning.

Men ifølge Tejs Binderup er der på intet tidspunkt i det daværende Miljø- og Fødevareministerium tvivl om, at lov om hold af dyr ikke havde hjemmel til at aflive alle mink.

- Det har hele tiden været sådan, vores holdning var. Så har der været en kort periode fra 4. (november, red.) ved middagstid til 5. (november, red.) ved middagstid, hvor der er nogen, der siger: Vi tror, at vi kan bruge jeres hjemmel alligevel, siger han.

Afhøringen af Tejs Binderup nåede ikke længere i forløbet end til slutningen af september. Afhøringen blev ikke færdiggjort torsdag og skal genoptages til november.

Ved en afhøring senere torsdag fortalte kontorchef Paolo Drostby, at vurderingen fra Miljø- og Fødevareministeriet udfordres af Sundheds- og Ældreministeriet, der mener, at der måske er hjemmel i lov om hold af dyr.

Paolo Drostby fastholder også, at Miljø- og Fødevareministeriet ikke var i tvivl om den manglende hjemmel.

- Den opfattelse bliver udfordret i Sundheds- og Ældreministeriet. Jeg tror, at det var Sundhedsministeriets retskontor. Det spørgsmål forelægger vi for Justitsministeriet, siger Paolo Drostby.

5. november svarer Justitsministeriet, at der ikke er hjemmel i lov om hold af dyr.

I mellemtiden har regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S) dog meddelt, at alle mink skal slås ihjel.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Panikken bredte sig i Sarah, da hun to måneder før sin rejse ikke kunne få fornyet sin datters pas: Flere tvunget på langfart for at sikre deres sommerferie

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce