Annonce
Egtved

Minkavler skal aflive over 35.000 raske mink: Jeg er helt knust

Henrik Germansen har de seneste knap 20 år drevet minkfarmen ved Egtved, som han og hustruen Marianne Germansen overtog efter hendes far. De har ingen syge dyr, men alligevel er de nu tvunget til at slå hele bestanden ned - og dermed ende hele deres livsværk. Arkivfoto: Søren Gylling
Henrik Germansen har i tre uger været isoleret sin kone og deres fire børn for at minimere risikoen for at få coronavirus ind på minkfarmen. Nu skal han alligevel aflive alle sine dyr. En katastrofe, kalder han det.
Annonce

Egtved: - Jeg er helt knust. Undskyld, jeg kan slet ikke snakke lige nu. Vi må lige snakke senere, lyder det fra Henrik Germansen, mens stemmen knækker over.

Han er minkavler og kunne chokeret følge med i onsdagens pressemøde, hvor det kom frem, at alle mink i Danmark skal aflives, idet en muteret variant af coronavirus har vist sig i flere minkfarme i Nordjylland.

Han skal nu til at aflive i alt cirka 35.500 mink, hvoraf omkring 5.700 er avlsdyr. Raske dyr vel at mærke.

- Vi er meget i chok over den her beslutning. Vi havde håbet, at fornuften havde fået lov at sejre, siger Henrik Germansen over telefonen et par timer senere, da han har nået at sunde sig lidt.


Vi er meget i chok over den her beslutning.

Henrik Germansen, minkavler


I stedet for at aflive alle mink havde han gerne set, at man havde isoleret farme og avlsdyr foruden alle, der har med mink at gøre - for så kunne smitten ikke komme videre ud i samfundet, samtidig med at man kunne forhindre raske bestande i at blive smittet.

- Vi skulle til at pelse dyrene, og så ville vi kunne have stillet vores avlsdyr i bure med eksempelvis tre-fire bures afstand mellem hver, så de ikke kunne smitte hinanden, fortæller han.

Annonce

Slut med minkavl

Henrik og Marianne Germansen havde ellers gjort alt, hvad de kunne for at beskytte deres minkbestand for sygdom. Marianne Germansen og parrets fire børn var flyttet væk fra gården, så Henrik Germansen kunne være isoleret og ikke risikere at blive smittet af sin familie. I tre uger boede familien ikke sammen og mødtes kun kort og altid på tre meters afstand.

- Det har været helt vildt hårdt at undvære familien, men det gjorde vi for at beskytte vores dyr så godt som muligt. Men det har så været helt forgæves nu, hvor vi alligevel skal slå alle dyrene ihjel, siger han.

For Henrik og Marianne Germansen er udsigten til at aflive dyrene, især avlsdyrene, en katastrofe, mener han. Parret overtog i 2003 minkfarmen efter Marianne Germansens far, der selv havde startet den i 1950'erne.

I næsten tre uger levede Marianne og Henrik Germansen ikke sammen og holdt altid minimum tre meters afstand og at sikre, at Henrik Germansen ikke kunne risikere at blive smittet med coronavirus og dermed risikere at smitte de mange mink - men afsavnet har nu været forgæves, mener parret. Arkivfoto: Søren Gylling

Men nu er det slut med mink på farmen.

- De (myndighederne, red.) siger godt nok, at der godt kan ske minkavl i Danmark igen om nogle år, men det kommer jo ikke til at ske. For hvor skal vi få avlsdyr fra? Dem kommer vi ikke til at kunne købe nogle steder, siger Henrik Germansen, mens Marianne Germansen supplerer:

- Nej, de udenlandske mink har en sygdom, der hedder plasmacytose, som vi i Danmark har avlet os ud fra - men det har taget næsten 50 år.

Reelt set betyder gårsdagens udmelding, at minkavl er fortid i Danmark, mener parret, der nu er spændt på at finde ud af, hvordan den lovede kompensation bliver strikket sammen.

- Vi har fået en kæmpe mavepuster i dag, men kun meget lidt information om, hvad vi kan forvente af kompensation herefter. For en ting er det driftstab, vi har nu og her, men det her har været vores levebrød i næsten 20 år, og det er det, vi havde regnet med at skulle leve af på sigt, siger han.

Annonce

Frygter økonomiske konsekvenser

Henrik og Marianne Germansen er lige nu først og fremmest kede af, at det livsværk, de har været med til at videreføre og udvikle bliver stoppet så brat.

Men spekulationer om fremtiden rumsterer også allerede i hovedet.

- Det her rammer på et kritisk tidspunkt. De sidste to-tre år har det ikke været nogen god forretning at være pelsavler, tværtimod har vi tæret på nogle af reserverne for at komme gennem den her periode, fordi vi vidste, det ville vende igen. Vi så netop ind i en periode med stigende priser, og så sker det her, lyder det frustreret fra Henrik Germansen.

Familien håber på en god løsning i forhold til kompensation. Helst i form af en ekspropriation, som parret ser som den mest fair løsning.

- Det her kan tvinge mange minkavlere fra hus og hjem. Jeg er godt nok også spændt på at se, om vi ender med at sidde seks mand i en tre-værelses lejlighed, fordi vi måske ender med at gå konkurs, siger han.

Trods de store frustrationer venter der nogle travle dage. For myndighederne har lovet en bonus på tyve kroner per dyr, avlerne selv når at aflive inden næste fredag.

- Jeg skal nå at aflive og pelse cirka 35.000 dyr i løbet af ti dage. Jeg tror ikke, det er realistisk, men jeg vil gøre, hvad jeg kan for det. Kan jeg nå det inden for de ti dage, er det trods alt en bonus på cirka 700.000 kroner. Det er bestemt også en slags penge, selvom det er små penge i den her sammenhæng, lyder det fra Henrik Germansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Annonce