Annonce
Vejle

Misbrugsleder om kanylebokse i Vejles byparker: Det er en god idé - men tænk jer samtidig godt om

Vejles bypedeller fandt i løbet af fire måneder sidste sommer 15 brugte kanyler i de to byparker. Samtidig fjernede de otte fra parkeringshuset Albert og én fra toilettet ved Vejle Rådhus. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Byrådspolitiker Gitte Frederiksen (V) får opbakning til at sætte kanylebokse op i Byparken og Mariaparken. Men det skal gøres på den rigtige måde, påpeger Peter Bloch-Sørensen, leder af RusmiddelCenter Vejle.
Annonce

Vejle: Det kan være en rigtig fin idé at sætte kanylebokse op i Byparken og Mariaparken i Vejle.

Men man skal tænke sig godt om først i forhold til, hvor og præcist hvordan man gør det.

Det mener Peter Bloch-Sørensen. Han er leder for RusmiddelCenter Vejle og arbejder hver dag i miljøet med misbrugere af alkohol og stoffer.

- Det er for det første meget vigtigt, at de bliver sat op de helt rigtige steder, så de også bliver brugt. Jeg har umiddelbart svært ved at forestille mig, at misbrugerne vil bruge dem, hvis de ikke er i deres umiddelbare nærhed, når de vil af med deres brugte kanyler, siger Peter Bloch-Sørensen blandt andet.

Reaktionen kommer, efter at formanden for byrådets voksenudvalg, Gitte Frederiksen (V), foreslog at sætte kanylebokse op i de to byparker. Hun vil på næste møde i udvalget tage diskussionen op med de øvrige medlemmer.

Modsat hvad mange måske går rundt og tænker, så er langt de fleste stofmisbrugere meget ansvarlige.

Peter Bloch-Sørensen, leder af RusmiddelCenter Vejle

Annonce

24 brugte kanyler

Forslaget er aktuelt efter offentliggørelsen af en ny evaluering af sundheds- og stofindtagelsesrummet, også kaldet fixerummet, ved Kirkens Korshærs varmestue i Flegmade.

Den viser, at Vejles bypedeller i løbet af fire måneder i sommeren 2019 fandt 15 brugte kanyler i de to byparker. Samtidig fjernede de otte kanyler fra parkeringshuset Albert og én fra toilettet ved Vejle Rådhus.

- Det vil give en tryghed for borgerne, der færdes i området, og samtidig hjælpe misbrugerne. For ingen af dem ønsker jo at genere eller skade nogle, forklarede udvalgsformand Gitte Frederiksen om sin idé.

Og det er RusmiddelCenter Vejles leder enig i.

- Vi ved ikke, hvem der har efterladt kanylerne i disse tilfælde, men modsat, hvad mange måske går rundt og tænker, så er langt de fleste stofmisbrugere meget ansvarlige. De ønsker ikke at efterlade deres værktøj, forklarer Peter Bloch-Sørensen.

Annonce

Kanyleboks i lommen

Hvis kommunen sætter kanylebokse op, så skal man ifølge centerlederen sørge for at holde et vågent øje med dem.

- De skal tømmes ofte. Sker det ikke, så ryger kanylerne alligevel ved siden af. Det har vi set eksempler på tidligere, tilføjer han.

Gadesygeplejerske Trine Halle er en del af det faste gadeteam sammen med to kollegaer. De har tæt kontakt med byens mest udsatte borgere og deler ud over rene kanyler også en slags bokse i lommestørrelse ud.

I dem kan de brugte kanyler være, indtil bæreren får mulighed for at smide dem forsvarligt ud. Efter evalueringens resultater vil hun forsøge at dele endnu flere ud.

- Jeg vil gøre yderligere opmærksomhed på, at de kan fås hos mig. Forhåbentlig kan det også være med til at gøre en forskel, siger Trine Halle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce