Annonce
Vejle

Mistanke: Farvel til hjælp ligner kollektiv nedskæring

Lone Myrhøj (SF) finder det besynderligt, at op mod 20 modtagere af hjælp på en gang får at vide, at tilbuddet forsvinder. Hendes byrådskollega Søren Peschardt (S) i baggrunden ønsker et opgør med måde skattekronerne er fordelt mellem byrådets ni fagudvalg. Arkivfoto: Torben Glyum
Hvis forvaltningen skærer ned uden individuel vurdering er det det en skandale og på kant med loven, siger medlem af voksenudvalget, Lone Myrhøj (SF)
Annonce

Vejle: "Det vil være en skandale og på kant med loven".

Sådan lyder den barske kommentar fra SF-byrådsmedlem Lone Myrhøj til information om, at kommunens socialforvaltning har stoppet såkaldte paragraf 85 ydelser til op mod 20 udsatte borgere fra 1. marts.

Så sent som onsdag afviste hun i byrådsalen, at det kunne være sket selvom voksen-området er under økonomisk pres. Ifølge Lone Myrhøj har udvalget nemlig fået garanti for, at man ikke fjerner paragraf 85 ydelser af sparehensyn.

Lone Myrhøjs kommentar kom efter et spørgsmål fra formanden for organisationen Lev Vejle, Vibeke Ory Denert i byrådets spørgetid. Lev-formanden konstaterede, at mange borgere har fået at vide, at deres pædagogiske og vejledende støtte vil blive fjernet:

- Og vi taler altså om en gruppe mennesker med en intelligens som et barn på 10-12 år. Nu skal de klare sig helt selv - og det er sket uden, at der er holdt statusmøde. Derfor kan der ikke være sket en individuel vurdering, som der kræves, sagde Vibeke Denert i byrådssalen.

Kommunens slogan er Vejle med Vilje - er det så med vilje, at man behandler nogen så dårligt.

Vibeke Denert - formand for Lev Vejle

Annonce

En halv time om ugen

Det fik Lone Myrhøj til mikrofonen med sin klare afvisning. Men som man kan konstatere i en kronik i denne avis, er hendes udvalgskollega Henning Dam (S), også blevet informeret om nedskæringer. Derfor har Lone Myrhøj siden bedt om en redegørelse fra forvaltningen - og på baggrund af den siger hun nu:

- En række borgere har fået fjernet ydelsen. Vi har fået at vide, at det er sket efter individuel vurdering. Men det er da besynderligt, at så mange borgere på én gang lige pludselig ikke har behov for hjælp. Det kan ikke undgå at rejse mistanke om, at der alligevel ikke har været foretaget den lovpligtige vurdering - og så er vi på kanten af lovbrud. For nogle år siden fik Holstebro Kommune en dom for ikke at opfylde den pligt.

Det er de såkaldte let-pakker, der er fjernet fra borgerne. De har indtil nu sikret modtagerne en halv times hjælp om ugen - blandt andet til at hente og forstå de skrivelser, som offentlige myndigheder sender til dem via elektronisk post.

Annonce

Formand: Det sker løbende

Udvalgsformand Gitte Frederiksen (V) konstaterer, at der løbende sker vurderinger af, hvorvidt kommunens borgere har brug for de ydelser, de er tildelt. Det sker på forvaltningsniveau. Politikerne skal med andre ord ikke spørges. Men hun er helt enig i, at det skal ske efter samtale og individuel vurdering:

- Derfor har jeg bedt om en orientering fra forvaltningen. Der skal strammes op, siger udvalgsformanden.

Vibeke Denert frygter, at fjernelsen af letpakkerne kan få store konsekvenser for de berørte borgere:

- Det er en spand koldt vand i hovedet på en gruppe, der i forvejen har det svært. I brevene står ganske vist, at man har mulighed for at søge igen - men det er jeg bange for, at de ikke kan overskue. Rigtig mange af dem har ikke familie eller andre til at hjælpe sig med overhovedet at forstå og reagere på den slags henvendelser. Det var jo netop det, de skulle have hjælp til, siger Vibeke Denert.

Annonce

Beskæmmende i rig kommune

Helt overordnet kalder hun det uanstændigt og beskæmmende, at en rig kommune som Vejle fjerner en hjælp, der med sammenlagt et par timer om ugen ikke kan koste en formue.

- Nu vil vi fra Lev Vejle bede om et møde med Voksenudvalget, så vi kan få en forklaring, siger formanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce