Annonce
Erhverv

Mistede millioner: Byggeboom giver stor prisstigning på træ

Hans Peter Sørensen er direktør for en virksomhed, der har stor succes, men kæmper med stigende træpriser og mangel på arbejdskraft. Foto: Carsten B.. Grubach
Succesrige Roust Træ A/S er blevet opkøbt og har svært ved at følge med de mange aktiviteter inden for byggeriet.

ROUST: 20.000 m2 under tag , 12 haller, hvoraf halvdelen bruges til produktion i to holdskift. 165 medarbejdere.

Roust Træ A/S fylder godt i den lille landsby øst for Varde, og den traditionsrige familievirksomhed er vækstet voldsomt i de senere år. Fra 2015 til 2019 steg bruttoresultatet fra 41,5 millioner kroner til 71,5 millioner kroner, og det gik da heller ikke upåagtet hen i en branche, der nyder godt af byggeboomet og den øgede efterspørgsel på bæredygtige materialer.

Roust Træ blev derfor opkøbt af AH Wood Industries i september og er nu en del af en familie, der også omfatter Palsgaard Spær, Lilleheden og Papiruld Danmark.

Annonce

Familien Pedersen ejer stadig 10 procent af Roust Træ, og Hans Peter Sørensen, som har 30 års ansættelse bag sig, er fortsat som direktør for en virksomhed, der har været i konstant fremgang og den bæredygtighedskrævende fremtid med sig.

- Vi laver det samme, som vi altid har gjort. Nu er der bare andre spilleregler med nye ejere, siger Hans Peter Sørensen.

Grøn træproduktion

Den ordreproducerende virksomhed Roust Træ A/S fremstiller og leverer træbaserede bygningselementer og spær til alle former for byggeri og tilbyder fabriksfremstillede spær efter eget design, ISO menter til tagkonstruktioner, vægge og etagedæk samt kviste efter eget design.

Der arbejdes bevidst med miljø og råvarer. Grundholdningen bag en grøn produktion er, at intet må gå til spilde. Træ af dårlig kvalitet anvendes til emballage, mens savsmuld og afskæring bruges til opvarmning i eget varmeværk.


- Vi har aldrig haft så mange ansatte, som vi har nu, og vi har som underleverandør gang i rigtig mange projekter over hele landet og i Tyskland – boligbyggerier, industrihaller, feriehuse, hvor vi leverer og monterer vægge, vinduer og døre til projekter, og det er til priser mellem fem og 15 millioner kroner. Vi har meget loyale kunder, de udgør 75 procent af vores kundegruppe, og når de vokser, gør vi det også.

Seks af 12 haller bruges til produktion hos Roust Træ A/S. Foto: Carsten B. Grubach


Alt er dog ikke den rene idyl i denne opgangstid. Kvalitetstræet, som Roust Træ har importeret fra Sverige, siden man nedlagde sine to savværker i midten af 90’erne, er voldsomt i pris.

- Priserne på træ er steget med hele 65 procent på grund af den store efterspørgsel. Vi har været ude at lede i hele Europa, men her er priserne lige så høje. Vores omsætning steg før skat med næsten 20 procent i 2020, som var et superår for os, siger Hans Peter Sørensen. – Vi havde regner med en stigning på 15 procent i år, men vi når nok 4,5 millioner kroner mindre i omsætning. Vi har en lang ordrebeholdning, der går frem til begyndelsen af 2022, og derfor kan vi ikke sætte priserne op på dem. Skal vi have nye ordrer ind, skal vi helt frem til 1. november.

Mangel på arbejdskraft

Hans Peter Sørensen, der selv er uddannet tømrer og byggetekniker, kæmper med et andet problem, der også er affødt af opgangsperioden: Mangel på arbejdskraft.

- Vi mangler især uddannede tømrere, hvor vi må tage ufaglærte ind op oplære dem, men der er også mangel på byggeteknikere og konstruktører , hvor vi i øjeblikket søger to til vores tekniske afdeling, hvor vi har 14 mand. Vi har haft udenlandsk arbejdskraft siden 2003 - i dag har vi 12 tyskere og 40-45 polakker - det er stabil arbejdskraft, og mange af dem bor her med deres familier.


Vi har aldrig haft så mange ansatte, som vi har nu, og vi har som underleverandør gang i rigtig mange projekter over hele landet og i Tyskland – boligbyggerier, industrihaller, feriehuse.

Hans Peter Sørensen, direktør, Roust Træ A/SEt kig på computerskærmen, der viser en stor ordrebeholdning, er dog mere end opmuntrende – forude venter blandt andet byggeri af et stort feriehusprojekt i Hvide Sande og 100 boliger i Slagelse, mens Roust Træ i øjeblikket blandt andet er involveret i opførelsen af 265 boliger i Bagsværd, 80 boliger i Kolding, 30 boliger i Farum og 28 rækkehuse i Slagelse. Og underleverandøren fra Vestjylland er her så heldig at kunne få hjælp fra fremmede montører.

https://modules.wearehearken.eu/jfm-erhvervplus/embed/7330.js
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Annonce