Annonce
Jelling

Mobilmast får omstridt placering ved fredet skov: Naboer må vige for samfundsmæssige interesser

Volker Hirth og Christina Deleuran er blandt de nærmeste naboer til den kommende mobilmast. Arkivfoto: Mette Mørk
Vejle Kommune har givet tilladelse til, at Banedanmark kan opføre en 48 meter høj telemast ved Brandbjerg Sønderskov. Det sker på trods af, at skoven er fredet, og flere naboer har protesteret.
Annonce

Hørup/Brandbjerg: I udkanten af den fredede Brandbjerg Sønderskov - lige ved siden af Grejsdalstien - bliver der inden længe opført på mobilmast med en højde på 48 meter.

Her har Banedanmark netop fået tilladelse af Vejle Kommune til at opføre masten, som kommer til at stå tæt på jernbanen. Dermed kan togpassagerer se frem til bedre mobildækning på strækningen i Grejsdalen. Noget, som også kommer beboerne i området til gavn.

Men det er dog ikke sandsynligt, at disse beboere vil have armene op over hovedet af begejstring. For da der var nabohøring om sagen for to måneder siden, kom der flere indsigelser fra de omkringboende. Blandt disse var naboen Volker Hirth, som snart kan få 'glæde' af mobilmasten, hver gang han kigger ud af sit køkkenvindue. Masten skal nemlig placeres cirka 100 meter fra hans hjem.

- Det passer ikke ind i mit billede af Vejle Kommune. Den markedsfører sig på sin flotte natur, og så vil man sætte sådan en motherfucker af en mast - undskyld udtrykket - lige midt i en af kommunens flotteste naturområder. På den ene side forskønner man, og på den anden side gør man det grimmere. Der er noget, der ikke hænger sammen, lød det dengang fra Volker Hirth.

Bedre dækning

  • Ifølge forligskredsen bag Togfonden DK er den nuværende mobil- og internetdækning af landets jernbaner ikke tilfredsstillende.
  • Målet er, at danskerne skal være sikre på god mobil- og internetdækning i alle tog på hele statens jernbanenet, da passagerne blandt andet skal kunne anvende toget som en fuld funktionsdygtig arbejdsplads.
  • Derfor er der reserveret 100 millioner kroner til investeringer, som skal give bedre dækning langs jernbanerne.
Annonce

Samfundsmæssige interesser vægter højest

Men protesterne har ikke ændret på noget. Banedanmark har fået den nødvendige tilladelse, der var søgt om. Også en tilhørende teknikkabine på 18 kvadratmeter skal bygges ved siden af masten.

"I forbindelse med udvælgelsen af placering af masten har der været flere placeringer i spil. Banedanmark har udpeget det område, hvor masten skal placeres af hensyn til den nødvendige dækning. Det er oplyst i sagen, at det ikke er muligt at benytte eksisterende antennemaster, høje bygninger eller lignede til at opnå den ønskede dækning. I forhold til de samlede hensyn kommunen skal varetage i henhold til Byggeloven, Planloven, Naturbeskyttelsesloven og Masteloven, vurderes der derfor ikke at være begrundelse for at nægte den ansøgte placering," skriver Vejle Kommune som begrundelse for tilladelsen.

I en redegørelse fra Banedanmark står der blandt andet, at syv placeringer i Grejsdal-området var blevet undersøgt. Men de seks af placeringer blev droppet, efter man havde undersøgt naboforhold, synlighed, adgangsvej og jordbundsforhold. Dermed var der kun én mulighed tilbage: placeringen på Saksmosevej ved Brandbjerg Sønderskov.

"Banedanmark mener ved den valgte placering at have taget mest muligt hensyn til de landskabelige interesser og naboers eventuelle gener, som i dette tilfælde må vige for de samfundsmæssige interesser," skriver Banedanmark i redegørelsen.

Annonce

Nabo er ikke optimistisk

Hele afgørelsen kan læses på Vejle Kommunes hjemmeside. Der er en klagefrist på fire uger, hvorefter Banedanmark kan benytte tilladelsen, såfremt der ingen klager kommer til sagen.

Om der kommer en klage fra Volker Hirth og de andre naboer, vides endnu ikke. Selv siger Volker Hirth i dag:

- Det er ikke sådan, at jeg bare har accepteret afgørelsen, men jeg kender ikke lige processen, hvis man skal klage. I øvrigt hader jeg at sige det, men jeg er bange for, at det ikke nytter noget at klage, når vi er oppe imod Banedanmark og Vejle Kommune. Samtidig er det et område, hvor man ikke kan samle så mange mennesker, så jeg tror, det bliver svært.

Vejle Kommune har bedt Banedanmark om at lave visualiseringer, så man kan se mastens påvirkning i området. Her ses masten fra Hørupvej. Visualisering: Banedanmark
Annonce

Her skal masten placeres

Her skal masten placeres. Kort: Google Maps
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Vi er i kamp mod uret!

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce