Annonce
Vejle

Modellandsby atter fremme i lyset: Holms Mølle i ny udstilling i Grejsdalen

Grejsdalens Lokalhistoriske Arkiv har to store reoler fyldt med 10-12 modelmoduler af forskellige områder i Grejsdalen. Her ses to af dem. Inger Emborg (til venstre), Mette Holm Sørensen og Inger Kirsine Skov Jensen (til højre) diskuterer detaljerne på modellen af Holms Mølle. Foto: Mette Mørk
Grejs Å gav næring til mange vandmøller, som var fortidens iværksættermiljøer for mange slags erhvervsliv. Nu fortæller Grejsdalens Lokalhistoriske Arkiv historien om en af dem - Holms Mølle.
Annonce

Grejsdalen: Den gamle vandmølle "Holms Mølle" er emnet i den nye udstilling, som Grejsdalens Lokalhistoriske Arkiv viser i sognehuset ved Grejsdals Kirke.

Arkivet har gennem årene opbygget en stribe modeller af landskabet i Grejsdalen med områdets bygninger.

- Selve modellen er der bygget på for 25 år siden og i anden runde omkring 2001. Men vi har fået nye tekster på, fordi vi har fundet nye oplysninger om møllen, fortæller Mette Holm Sørensen.

Holms Mølle i 400 år

Her er nogle milepæle i historien om Holms Mølle ved Grejs Å:

 • 1610 Ældste bevarede dokument om møllen.
 • 1808 Der opføres valkeri til behandling af uldent stof.
 • 1864 Klædefabrikation.
 • 1872 Et savskæreri producerer skafter til Hammerværket.
 • 1878 Brødrene Brincker bygger privatbolig.
 • 1886 Bageriet Holms Mølle bygges.
 • 1917 Blodfoderfabrikken i Vejle køber Holms mølle.
 • 1923 Der installeres to turbiner.
 • 1926 Der oprettes jævnstrøms-elværk.
 • 1934 Kapselfabrikken starter.
 • 1972 Kapselfabrikken Jydsk Crown-Cork Fabrik lukker.
 • 1988 Møllen ombygges til boliger.
Annonce

Masser af møller

Hun har selv i mange år boet på Grejs Nedre Mølle, også kaldet "Elektromøllen". Den er en af de cirka 14 vandmøller langs Grejs Å, der var drivkraften bag Vejles første industri, især i 1800-tallet.

Øverst ligger Hopballe Mølle. Skovdallund Mølle ligger ganske vist nærmere Fårup Sø, men den drives ikke af Grejs Å. Derefter følger Grejs Mølle og så Holms Mølle.

Møllerne er dog langt ældre end 1800-tallet. Holms Mølle er nævnt i et dokument fra 1610, men den er betydeligt ældre. Fra den tid er dokumenterne bare gået tabt, ædt af ild, mus og vand.

Annonce

Iværksættermiljøer

Vandmøllerne var ofte spirebed for striber af virksomheder. I dag ville vi kalde det iværksættermiljø. Møllerne havde forskellige opgaver til forskellige tider.

Først malede Horns Mølle korn for bønderne fra Hornstrup. Så blev den motor for en klædefabrik, der fremstillede råvarer til omegnens kvinder, der sad bag vævene. Det gav anledning til indvandring af en del svenskere, hvis viden spinderiindustrien kunne bruge. Nogle af dem blev boende.

Da det kneb med foder til dyrene under første verdenskrig, slog den sig på produktion af lyngmel og siden blodfoder. Så kom en fabrikation af flaskekapsler til. Nogle møller endte med at have en turbine i vandet, der producerede elektricitet frem til 1999. Til sidst er de alle endt som boliger.

Det gamle tingsted

Fra et fæstebrev (lejekontrakt) i 1803:

"Fæsteren af Holms Mølle, Jacob Hansen, haver efter sit fæstebrev parsellen no. 47 af Grundet Gårds ejendomme i brug samt fri græsning i Grundet Skov fra den nordre ende af præstegårdshaven og til det gamle tingsted, hvor der står et grantræ til så mange høveder af bæster og kvæg, som kan af ham fødes om vinteren. Han nyder og fri ildbrand af gamle vindfældet og andet som bliver ham anvist, imidlertid maler han Grundet Gårds eget korn uden at tage told af det."

Annonce

Fårup Sø som mølledam

Gennem alle årene skulle de arbejde sammen og bruge vandkraft på cirka samme tid. De havde ret til at stemme vand op i Fårup Sø, der var en gigantisk mølledam foruden de lokale damme ved hver mølle.

Problemet med vandmøller er nemlig, at de taber energien ved vandmangel og må ligge uvirksomme hen. Retten til at tappe vand i Fårup Sø til mølledrift ophørte i 1999.

Udstilligen i sognehuset ved Grejsdals Kirke er åben frem til søndag 18. august, alle dage fra klokken 9 til 15.

Modellen minder om de landskaber, der bygges til modeljernbaner. Her er det Holms Mølle i miniformat, der ses. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce