Annonce
Kultur

Modige kvinder udstiller på Nørretorv: De viser sig selv næsten uden tøj på

Laura Lissau til venstre og Freja Kronholm på 19 og 21 år stiller deres udstilling op på Nørretorv. Frejas foto er en kommentar til både kroppen som en vare og den censur af brystvorter - kvinders, men ikke mænds - som sker på nettet. Foto: Leif Baun
Et kunstprojekt med kroppen som tema endte for to kvinder med en udstilling på Nørretorv, hvor de ses mere eller mindre afklædte.

Vejle: - Det er megafedt, men også underligt endelig at se det i fuld størrelse.

En ny udstilling blev stillet op på Nørretorv i Vejle onsdag. To modige kvinder står bag: 19-årige Laura Lissau fra Gravens og Freja Kronholm på 21 år, der bor på Uhrhøj.

Artiklens første linje var Frejas udbrud, da vi mødes på Nørretorv for at se de fem montrer med fotos og tekst, der netop er stillet op på torvet.

Annonce

Udstillingen består af fire fotos fra og af de to udstillere. Den er skabt under paraplyen Artlab, og emnet er kroppen. Den viser de to unges tanker om kroppen, og det er her, det modige kommer ind:

De to kvinder bruger af fotos af sig selv i mere eller mindre afklædt form til at vise deres kamp for at elske den krop, de har.

Det handler om selvkærlighed


- Der er nogle skønhedsidealer, hvor vi hele tiden møder bestemte typer modeller. Vi ser dem og tænker på dem som pænere. Derfor skal vi arbejde hårdere for at få selvkærlighed. Nogle kommer ud i spiseforstyrrelser for at nå et uopnåeligt ideal som tyndt, siger Laura Lissau.

Laura Lissau har fotograferet sig selv og givet billedet titlen "Love-hate relationship", fordi det handler om at elske sin krop, selv om den ikke ligner de tvivlsomme idealer fra modellernes catwalk. Foto: Laura Lissau

Hun har fotograferet sig selv i modelpositur for at udtrykke det synspunkt, at vi alle er smukke. På billedet kigger hun lige ud på den, der ser på billedet. Der er næsten et spørgsmål i hendes blik. Et slags "hvad synes du?", bekræfter hun.

Hun tog selv billederne via kameraets selvudløser, men alligevel var hun genert.

- Jeg sagde til mig selv, at jeg havde fuld kontrol over situationen, for jeg bestemte selv, hvad jeg ville vise. Det er mit valg at vise de her billeder, siger Laura Lissau.

I Frejas billeder viser hun kroppen som en vare. På et billede ligger hun krøllet væk som et stykke affald, og på et andet ses hendes næsten afklædte krop, men ansigtet er kradset væk.

Freja Kronholm viser blandt andet dette foto, hvor hun har kradset sit ansigt ud for at illustrere, hvordan vold i forhold reducerer kroppen til en upersonlig forbrugsting. Foto: Freja Kronholm

- Jeg har været for kritisk over for mig selv. Nedladende over for min krop, som mange andre. Det bortkradsede ansigt er en kommentar til vold i forhold. Det er ikke ud fra min egen erfaring, men en generel tanke. Jeg tror, at de følelser, jeg viser - også om diskrimination og mindreværd - kan føles af alle, uanset køn, siger Freja Kronholm.

Annonce

Vi bliver bombarderet


Hun henviser til eksempelvis undertøjsreklamer, og man behøver blot at gå en tur på Vejles gågade for at se billeder i dén kategori. Man kan også google "for blødt til at tage af" og se en reklame, der også står i Nørregade.

- Vi burde alle have ret til at være i vores kroppe og se dem i vores omverden. Men det er der ikke plads til i reklamebranchen, der skaber profit ved at fremstille mennesker på en bestemt måde. Det er ok at bruge mennesker i reklamer, men det skal være flere forskellige slags. Vi bliver bombarderet med et bestemt ideal, og det sætter sig. Der er folk, der ikke vil tage på stranden på grund af det her, siger hun.


Det er ok at bruge mennesker i reklamer, men det skal være flere forskellige slags. Vi bliver bombarderet med et bestemt ideal, og det sætter sig.

Freja Kronholm, fotoudstiller på Nørretorv


Grafiker Stine Ofelia Kildevang har via Artlab stået for undervisningen i projektet, og hun understreger, at projektet er udviklet af kvinderne selv:

- Vi har talt om, hvad der kan ske, og hvad der kan komme af kommentarer, som man skal være forberedt på, siger hun.

Udstillingen, der er blevet til i samarbejde med blandt andre City Vejle, kan ses frem til 28. april.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce