Annonce
Give

Mona digter sange fra livets æske

Mona Vemmelund med maleriet "Med skyggen i ryggen", hvilket også er titlen på den nye cd. Foto JIm Hoff
Annonce
farre - På visitkortet står der Mona Vemmelund, billedmaler og tekstforfatter. Det visitkort kan sagtens gå hen at få travlt efter d. 12. december, for afholdes der nemlig release-party på Harresø Kro på den musik-cd, som Mona er den tekstmæssige ophavskvinde til. Lidt kækt formuleret har pladen været på vej i 46 år, og at den kommer til live nu, skyldes ikke mindst Kurt "Citrondrengen" Pedersen. Det vender vi tilbage til.
Kurt Pedersen, Citrondrengen. Privatfoto.
Annonce

Født og opvokset i Thy

Den 59 årige Mona Vemmelund fra Canadavej i Farre er født og opvokset i Thy, der hvor blæsten går frisk over Limfjordens vande, og der hvor mennesker pr. tradition har vendt sig mod de højere magter for at finde ly, trøst og forståelse for de barske livsvilkår mellem havets og fjordens både givende og tagende vandmasser. I Monas familie bekendte man sig til den indre missionske tro, ikke i den tunge, mørke udgave, men mere i en naturlig udgave, hvor troen på Gud var en selvfølgelig og glædelig del af hverdagen.
Annonce

Musikken fra teltmøderne i Agger flyttede med til Farre

Derfor var det også en både selvfølgelig og glædelig del af hverdagen, at man som ungt menneske tog til de kristne teltmøder med strengekorsmusik, der blev afholdt i Agger. Her var melodierne lette, lyse og livsglade - og fængende. Så fængende, at mange af dem blev hængende i Monas bevidsthed mange år efter, at hun som ung pige med et nyforelsket hjerte som drivmiddel drog mod Farre-egnen, hvor Charles Vemmelund stod klar med forlovelsesringen.
Annonce

Livslangt skriveri til skuffen

Og det kreative flyttede med. Allerede som barn havde Mona tegnet af hjertens lyst, og da hun som 13 årig leverede en så flot takkesang til sin konfirmation, at selv områdets professionelle lejlighedssangskriver fik baghjul og samtidig havde overskud nok til at rose den unge konfirmand for hendes skriverier, fandt Mona ud af, at hun kunne noget med ord. Den erkendelse og passionen for musik resulterede i dels at langt liv som forfatter af lejlighedssange, dels i et hav af skriverier "til skuffen", som man siger, når skriverierne ikke bliver udgivet.
Annonce

Inspireret af dagligdagen og naturen

Især har Mona haft stor fornøjelse af at gå og nynne og digte nye ord til mange af de livsbekræftende melodier, hun fik ind med de nordjyske og religiøse vinde ved teltmøderne i Agger. Efterhånden som de nye sange har taget form, har Mona skrevet dem ned - stadig til skuffen - og efterhånden, er der kommet en rigtig fin samling sange ud af anstrengelserne. Sangene henter inspiration fra Monas dagligdags oplevelser fra både privatsfæren og de nærmeste omgivelserne, samt ikke mindst Monas medfødte begejstring for naturen og den uendelige oplevelsesrigdom, der ligger her. Helt central for Monas digtning er dog hendes evne til at suge alle former for indtryk og oplevelser til sig.
Annonce

Solen skinner altid - uanset hvad

- På det følelsesmæssige plan suger jeg alt til mig. Det kan selvfølgelig langt hen ad vejen være en gave, men nogle gange er det bestemt også hårdt, at være så meget på hele tiden rent følelsesmæssigt, forklarer Mona, der udover at være et følsomt og kreativt gemyt også er et menneske med et positivt livssyn. - Selvfølgelig er der både hårde og gode tider, som vi alle skal igennem, men det er min filosofi, at uanset hvad, så skinner solen altid, og det er også det livssyn, der skinner igennem mine tekster på den nye CD, forklarer Mona.
Annonce

Diamantbryllup i familien satte gang i processen

Og så må vi hellere lige få fat i Kurt "Citrondrengen" Pedersen igen. Den respekterede og anerkendte festmusiker og dansktop-hitter fra Give var det selvfølgelige valg, da der skulle vælges underholdning til Monas svigerforældres diamantbryllup, idet Kurt Pedersen og hans familie har været gennemgående bekendtskaber i Vemmelundslægten. - Normalt skriver jeg jo en sang eller to til de her familiefester, men der var jo ligesom ikke noget nyt at skrive om. Jeg fik så den idé, at kontakte Kurt om han ville spille til et par af de sange, jeg havde liggende i skuffen. Den var han helt med på! Og han gjorde det simpelthen fremragende; det var helt fantastisk at høre sine egne sange blive sunget i al offentlighed, fortæller Mona.
Annonce

Kurt Pedersen begejstret for Monas tekster

Kurt Pedersen var omvendt også meget begejstret for Monas lyrik, og da han hørte, at der var "mere hvor det kom fra", tøvede han ikke med at foreslå, at der burde laves en professionel CD med Monas tekster og de gode gamle glade melodier fra strengekorsmøderne i teltet i Agger. - Den idé tog Mona til sig, og da jeg fik plads og tid i min kalender, satte vi os i bilen sammen og kørte ned til Dolphin Studios Hosted, hvor vi præsenterede Søren Them for Monas tekster. Han var ligesom jeg begejstret for projektet fra starten, og så gik vi ellers i gang, fortæller Kurt Pedersen, der betegner arbejdet med Monas tekster som en meget speciel og særdeles lærerig proces.

En speciel opgave

- Monas skrivestil er helt speciel med nogle anderledes vendinger osv. Der er også tale om nogle flotte og selvoplevede historier, hvor netop teksten er det bærende element. Så vi 4 musikere gik meget ydmygt til opgaven, og vi har brugt rigtig mange timer på at finde de rigtige betoninger, og finde den rigtige musikstil og det rigtige mix til de 8 numre. Det har været en meget speciel, og en svær opgave, hvor jeg har lært rigtig meget rent sangmæssigt. Og så vil jeg også godt sige, at det har været en kæmpeære for mig og musikerne at få lov til at arbejde med Monas tekster. Vi er alle meget stolte over det arbejde, vi har fået lavet sammen med Mona. Vi har faktisk "bestilt" 12 spritnye tekster af Mona, som vi vil udgave på en cd til næste år. Her laver vi dog selv musikken - og det er et projekt, vi glæder os rigtig meget til, siger Kurt Pedersen.

Fra danskpop over country til klassiske viser

CD'en "Med skyggen i ryggen" har hentet sin titel hos et af Monas mange malerier, og det er da også Monas malerier, der danner det grafiske udtryk på cd'en og det medfølgende sanghæfte. Mht. den musiske side af sagen, er Mona positivt overrasket. - Jeg er imponeret over den lethed og tilgængelighed, man har givet sangene. Musikstilen spænder fra dansktop over country til klassiske viser, og det gør sangene både iørefaldende og tilgængelige for et stort publikum, siger Mona Vemmelund, der glæder sig rigtig meget til at præsentere den nye CD for både det brede publikum, og ikke mindst sin familie, der har bakket hende 100 % op hele vejen igennem.

Det er 12. december om aftenen på Harresø Kro, at Kurt Pedersen og Mona Vemmelund holder release-party for Monas digtninger fra livets æske. Her er familie, venner og bekendtskaber indbudt til en rigtig hyggeaften, hvor Mona, Kurt og Søren Them vil fortælle om arbejdet med "Med skyggen i ryggen", og der vil selvfølgelig også blive givet smagsprøver på de 8 sange.


Fakta om "Med skyggen i ryggen"

Udgivelsesdato: 12. december. Indspillet i Dolphin Studios i Holsted.

Vokal: Kurt Pedersen. Keyboard/kor: Søren Them. Guitar/bas/slagtøj: Finn Jakobsen. Trommer: Niclas Them. Tekster: Mona Vemmelund.

Cd'en vil blive udsendt til alle lokalradioer, dansktoppen, DR i januar måned. Det vil blive afholdt en radio-tour med Mona Vemmelund, Søren Them og Kurt Pedersen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce