Annonce
Hedensted

Morens vandskræk har givet 15-årige Jesper 17 klubrekorder

15-årige Jesper Vendelbo Bylling Jensen fra Ølsted har altid svømmet for Svømmeklubben Koral - ligesom hans storebrødre også gjorde det. Selvom de tidligere var indehavere af diverse klubrekorder, har han dog efterhånden slået dem alle - og lidt til. Foto: Michael Svenningsen
Jesper Vendelbo Bylling Jensen fra Ølsted kan stadig huske, hvordan han som barn så imponeret på fra bassinkanten, når storebrødrene crawlede afsted i rekordfart. I dag har han overgået dem begge, kan kalde sig blandt landets hurtigste i sin favoritdisciplin - og for nylig vendte han helt uhørt hjem fra landsmesterskaberne med fire guldmedaljer.
Annonce

Ølsted: Det vil være en underdrivelse af de større at kalde det hurtigt, når Jesper Vendelbo Bylling Jensen fra Ølsted kaster sig i vandet.

Faktisk går det så stærkt, at han i skrivende stund er indehaver af intet mindre end 17 klubrekorder - heraf er de fire endda i senior-rækken, selvom den unge svømmer endnu blot er en 15-årige folkeskoleelev.

Ved de nyligt overståede landsmesterskaber i Ikast kulminerede den endnu spæde karriere hos Svømmeklubben Koral med imponerende fire guldmedaljer.

Og det hele begyndte med en vandskræk mor.

- Hun ville for alt i verden undgå, at hendes børn arvede hendes vandskræk, så da jeg var ni måneder gammel, blev jeg meldt til svømning. Jeg skulle blive ved med at gå til svømning, indtil jeg havde lært at svømme minimum 200 meter. Nu svømmer jeg typisk fire kilometer på en træning, og jeg har stadig ikke lyst til at stoppe, siger Jesper Vendelbo Bylling Jensen.

Heldigvis har det vist sig, at det nok snarere var den mandlige del af familiens flair for vandet, han har arvet. Oldefaren har nemlig deltaget ved OL i sejlsport, faren er ligeledes ferm på en båd, og de to ældre brødre har selv hevet en pæn del metal hjem fra en lang række svømmestævner.

Særligt sidstnævnte har en stor del af æren for, hvor langt lillebror i dag er kommet. Ikke bare har der i barndommen altid været nogen at se op til og stile mod - der er fortsat en enkelt af deres tidligere klubrekorder at jagte efter.

- Jeg har nok det meste af håneretten derhjemme efterhånden, og den sidste del skal jeg nok også snuppe, konstaterer lillebroren.

Det fede ved svømning er, at man har nogle tal at gå ud fra. Der er altid et målbart resultat af, om man bliver bedre - og der er kun én person at skælde ud, hvis det ikke går fremad.

Jesper Vendelbo Bylling Jensen, 15 år, Svømmeklubben Koral

Annonce

Stadig bare en hobby

Med sin langtrækkende vingefang fremstår han som prototypen på en konkurrencesvømmer, men alligevel skiller den unge mand fra Ølsted sig ud i sporten.

På hans niveau er konkurrenterne gerne i vandet minimum 20 timer om ugen og lever et liv med flere afsavn i jagten på at nå helt til tops.

I Jesper Vendelbo Bylling Jensens tilfælde bliver svømmetræningen holdt til fire ugentlige pas, så der også er tid til at spille lidt badminton og passe et fritidsjob. Og mens hans klub er vant til, at talenterne på hans niveau for længst er svømmet til Horsens eller Vejle, har dette stjerneskud ingen planer om at bryde det lokale bånd.

Selvom han er blandt de absolut bedste på sin årgang, ser han det nemlig fortsat mere end noget andet som en sjov hobby.

- Jeg er blevet opfordret til at skifte for at kunne konkurrere på højeste plan, men jeg frygter, at det tværtimod kommer til at hægte mig af på sigt. For mig handler det om motivation, og selvom svømning er sjovt, er livet mere end at tæske gennem bane efter bane. Hvis ikke jeg havde venner ved siden af mig og friheden til andet end bassinet, tror jeg, at jeg var kørt død i det allerede, siger han.

Annonce

Knolden fra Koral

Af samme grund kan han ikke spå om, hvad den sportslige fremtid byder på. Næste skridt hedder danmarksmesterskaberne på kortbane til oktober. En startblok han ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig at springe ud fra for bare få år siden.

- Jeg har altid været den lille dreng på bassinkanten, der har stået og kigget imponeret på, hvor hurtigt det egentlig går. Derfor kan jeg sagtens spejle mig i de børn, jeg nu i stedet selv kan kigge op på fra vandet - de er mig, der kigger på mine brødre, siger Jesper Vendelbo Bylling Jensen.

Med årets 10. bedste tid i 50 meter fri på 25:14 sekunder kan ingen tage fra ham, at han har en rolle at spille til ved et danmarksmesterskab. Alligevel forventer han, at konkurrenterne formentlig kommer til at skule lettere mistroisk mod ham. Hans udvikling er nemlig sket så eksplosivt, at han stiller op for første gang, hvorfor de færreste har svømmet mod ham før.

Endnu færre har velsagtens hørt om den lille klub fra Hedensted, som langt fra er en jævnlig deltager ved de ypperste mesterskaber i Danmark.

- Der bliver pludselig leget med de lidt større drenge, og de tænker nok, hvad ham knolden på bane otte laver. Men jeg er vandt til at overraske, og det kan være sjovt at se deres reaktion, når de hører, at jeg ikke en gang træner halvt så meget som dem, siger Jesper Vendelbo Bylling Jensen, som tager afsted med forventningen om minimum at leve op til sin top 10 rangering.

Efter 9. klasse til sommer er afsluttet, planlægger han at læse HHX på Campus Vejle.

Jesper rekordtider

15-årige Jesper Vendelbo Bylling Jensen er indehaver af 17 klubrekorder i Svømmeklubben Koral.

Her er et udsnit af hans bedste tider, der ligeledes er seniorrekorder i klubben.

  • 50 meter butterfly: 0:27:39.
  • 50 meter rygcrawl: 0:29:79.
  • 100 meter rygcrawl: 1:07:22.
  • 100 meter fri: 0:56:13.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce