Annonce
Give

Moto Muto kan sikre beboerne en roligere hverdag

Forstander Karina Lange haraldrig været bange for at tage ny teknologi til hjælp. Nye touchskærme., der indeholder både en privat beboerdel og en personaledel er indført og nu kommer Moto Muto sansevognen. Foto: Børge Larsen

Meta Marie Hjemmet har fået 50.000 kroner fra en pulje i Ældreministeriet. Midlerne skal bruges til en sansevogn.

Gadbjerg: Så snart meddelelsen om bevillingen på 50.000 tikkede ind på Karina Langes forstanderkontor på Meta Marie Hjemmet, ringende hun og bestilte en Muto Moto Sansevogn.

- Det var det, pengene er blevet søgt til, så der var ikke behov for betænkningstid. Jeg er sikker på, det bliver til stor gavn og glæde for vores beboere, siger Karina Lange.

Hun har arbejdet med sansevognene, da hun var ansat i psykiatrien og derfra har hun mange gode erfaringer at trække på. Især urolige og demente beboere kan have stor glæde af Moto Muto sansevognen.

Vognen har to primære funktioner. Dels kan den styre lyset i det rum, den er placeret, så det bliver nemmere for ikke mindst demente beboere at følge en døgnrytme. Demente oplever ofte, at deres døgnrytme bliver dårligere efterhånden som demensen skrider frem.

Det gør dem ofte urolige og de føler, de skal hjem og begynder derfor at vandre. Her kan sansevognen bruges til at styre lyset, så beboernes får nemmere ved at slumre ind.

Det er virkelig en succes med sang- og musikterapien. Beboerne kan godt falde lidt ind i sig selv mellem numrene, men så snart en ny sang starter, så er de helt klare på, hvad der sker omkring dem.

Karina Lange
Sang- og musikterapi med Ole Brandstrup er en succes, fortæller Karina Lange. Han tager gerne Elvis i brug for at vække minder til live. Foto: Jim Hoff

Blid vækning

Om morgenen kan lyset bruges til at sikre en rolig og blid vækning af beboerne.

- De nye boliger, vi er ved at bygge, bliver et skærmet afsnit. Her er boligerne fra starten udstyret med en sådan form for dynamisk lys. Men i vores nuværende afdelinger har vi vurderet, at vi vil få langt større glæde af sansevognens mobilitet. Der kan flyttes derhen, hvor behovet er størst, siger Karina Lange.

Moto Mutos anden primære funktion er, at den kan have en meget beroligende effekt på beboerne. Den har en indbygget projektor og er udstyret med småfilm og 50 billeder, som kan vises på væggen i det rum, hvor den er placeret.

- Vi har ikke stærkt udadreagerende beboere, men fra psykiatrien ved man, at Moto Muto har en gavnlig effekt hos udadreagerende. Hos os kan den sandsynligvis være med til at mindske brugen af medicin, siger Karina Lange.

Maskinen er som sagt allerede bestilt og den skulle kunne tages i brug på Meta Marie Hjemmet til september.

Annonce

Musikterapi

Den nye sansevogn er dog ikke den eneste metode, der bliver brugt som hjælp til at åbne hukommelsens døre hos beboerne på Meta Marie Hjemmet. Musikterapi er et andet middel.

Hver tirsdag formiddag kommer spillemanden Ole Brandstrup med sin guitar og gode sangstemme. Han er egentlig uddannet som ergoterapeut og akupunktør, men har siden udbygget det til også at arbejde med musik- og bevægelsesaktiviteter med beboere på plejehjem.

Det er med til at tænde lys i øjnene på beboerne. De får vækket minder til live, og i de tilfælde, hvor der er forskellige grader af demens inde i billedet får hans "tågen til at lette".

- Man ved, at musik vækker minder hos de ældre. Der kommer aktivt gang i hukommelsen, og man ser, at de synger/nynner med, vipper med fødderne, klapper og bevæger kroppen til musikken. Og musikken har også helt tydeligt en positiv effekt hos demente. Det kan både jeg og personalet jo se, siger Ole Brandstrup

Ole Brandstup har også aftaler med Filskov Friplejehjem og et plejehjem i Ikast.

Annonce
Vejle For abonnenter

Stor midtby-ejendom renoveres for mange millioner: Derfor presser beboernes hunde prisen i vejret

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Fitnesscentrene over hele landet styrtbløder: Et center klarer sig ekstra godt, og det ligger i Vejle

Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Vejle

Sådan sparer Laila 18.000 kroner om året: Nu er der plus på kontoen, selvtilliden er vokset, og vejlenseren har øget chancen for et liv uden skranteår

Vejle

Charlotte kastede sig ind i betændt debat på Facebook: Det er vigtigt at tale med dem, vi er uenige med

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

LEDER For abonnenter

Du tog fejl, Martin: Selvfølgelig kommer en fagforeningsboss' privatliv medlemmerne ved. Det hedder demokrati, kammerater!

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Billund

Forskere ønsker tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted: Fortæl om symptomer og bekymringer på sygehuset

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Gamle dage

Maja og Reinholdt skabte et fantastisk sted: De gamle diske kom ned fra loftet, og i Skibet fandt de den helt rigtige kaffemølle

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Egtved

Smitten er steget eksplosivt i lille bysamfund: Gader ligger nærmest øde hen

Annonce