Annonce
Ikast-Brande

Motocross-begejstring på den jyske hede

Der er gang i den på motocrossbanen i Hampen, og de stærke små motorcykler kan tage nogle gevaldige hop over bakkerne. Foto: Peter Hald
Motocross-banen ved Hampen er blevet et samlingssted for mange unge talenter. Unge kørere kommer langvejs fra for at træne.
Annonce

Hampen: Duften af olieblandet benzin og lyden af hidsige totaktsmotorer hænger i luften over motocross-banen lidt nord for Hampen. Banen har i mange år været samlingssted for motocross-entusiaster, og en god og solrig sensommeraften er der virkelig gang i den.

Iklædt farvestrålende motorcykeldragter og spraglede styrthjelme ræser kørerne rundt på den snoede og kuperede jordbane, og det er et dramatisk syn. De vilde små motorcykler har mange kræfter og kan hoppe utroligt højt op i luften, når bakkerne forceres i fuld fart.

Det kræver god kondition og stabile nerver at køre motocross, men man fornemmer også et tæt sammenhold mellem de unge kørere og deres forældre.

Motocross er fysisk krævende. Her puster 11-årige William Toksvig ud i en pause under træningen. Foto: Peter Hald

En af de entusiastiske forældre er Claus Toksvig fra Hampen. Han er far til 11-årige William, der begyndte at køre motocross for godt halvandet år siden i Hampen Motocross Klub.

Mens William kaster sig ud i strabadserne på banen, er Claus Toksvig klar på sidelinien med svensknøgle, skruetrækker og frisk benzin.

- Jeg har været nødt til at lære at skrue på motorcyklen, men heldigvis kan man altid få hjælp og gode råd. Der er virkelig et fantastisk sammenhold her. Motocross er en social sport, også i højere grad end cykelsport, som jeg selv dyrkede i mine yngre dage, fortæller Claus Toksvig.


Motocross er en social sport.

Claus Toksvig


William var tidligere meget optaget af computere, men nu om dage er det motocross, han bruger det meste af sin fritid på.

- Der er ingen tvivl om, at motocross har givet William meget selvtillid, og jeg synes, at det er fint, at han ikke længere bruger så meget tid på computerspil. Og han er megasej. For seks uger siden brækkede han begge arme i et løb, men nu er han i gang igen, fortæller Claus Toksvig.

Claus Toksvig er en hyppig gæst på crossbanen i Hampen. Som far til en 11-årig søn, der er ivrig motocross-kører, er det Claus Toksvigs opgave at bidrage med vedligeholdelse af maskinen. Foto: Peter Hald

Den stolte fader skal så være indstillet på at spendere nogle penge på sporten, men sammenlignet med mange andre grene af motorsport behøver motocross ikke at være vildt dyrt:

- Vi købte Williams motorcykel, en KTM på 85 kubik, brugt for 18.000 kroner, og det er okay, fortæller han.

Annonce

En kendt bane

Stjernerne i motocross-sporten ofte er helt nede på jorden og klar til at hjælpe de unge kørere på vej. Som et eksempel på det dukkede et af de store danske motocross-talenter Kenneth Kaalund Andersen uventet op på banen i Hampen forleden for at hjælpe med at træne en ung kører.

Motocrossbanen ved Hampen er faktisk kendt blandt entusiaster i hele landet, og klubben i Hampen tiltrækker folk fra en stor radius. Der er i øjeblikket 52 medlemmer.'

Også pigerne er med. Her er det 13-årige Elisabeth, der er klar ved sin motorcykel. Hendes far Rene Albrektsen er formand for Hampen Motocross Klub. Foto: Peter Hald

- Flere af medlemmerne kører gerne 100 kilometer for at være med her, fortæller klubbens næstformand Alf Sørensen, der selv kommer fra Horsens.

Alf Sørensen er far til fire sønner, der alle har kørt eller stadig kører cross. Lige nu er det de to yngste, Emil på 12 og Marius på otte år, der bruger meget tid på sporten, og Alf Sørensen er både chauffør, mekaniker og manager.

Både han og sønnerne bruger meget tid på sporten.

- Ligesom i andre sportsgrene kræver det jo noget, hvis man vil til tops. I en periode må drengene undvære fester. Damer og øl kan ødelægge motorsport-karrieren, siger Alf Sørensen med et glimt i øjet.

Der er flest drenge og mænd i cross-sporten, men pigerne kan også være med. Klubbens formand Rene Albrektsen har således en 13-årig datter Elisabeth, der kører cross.

Annonce

50 års jubilæum på vej

Cross-banen i Hampen nærmer sig 50-års jubilæet. Banen har eksisteret i 47 år, og når jubilæumsdagen oprinder, vil klubben gerne arrangere et helt specielt løb med klassiske maskiner.

Lige nu i denne tid er Hampen Motocross Klub i gang med at afvikle klubmesterskaberne.

Klubmesterskabet er en turnering der køres over i alt seks heat, fordelt på tre dage, og sidste løbsdag er lørdag 3. oktober fra klokken 11 til 15, hvor publikum er velkommen til at aflægge banen på Møllebakken 21 et besøg.

Motocross-banen bliver høvlet godt igennem, når motorcyklerne får fuld skrue i svingene. Foto: Peter Hald
12-årige Emil Sørensen er et af de unge talenter i Hampen Motocross Klub. Han kommer fra Horsens. Foto: Peter Hald
Kenneth Kaalund Andersen, et af topnavnene i dansk motocross, var forleden i Hampen for at hjælpe en ung kører med træningen. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Jung giver koncert i Vejle Musikteater

Billund

Det er en ommer!

Vejle

Smittetrykket er fortsat bekymrende højt: Se de nyeste coronatal for Vejle her

Annonce