Annonce
Debat

Muhammed-tegningernes lærdom: Tolerance er ikke en fordring til den, der ytrer sig, men til den, som konfronteres med ytringen

Malthe Madsen. Arkivfoto

Læserbrev: I den debat, der prægede medierne, efter at Jyllands-Posten i 2005 havde offentliggjort en række Muhammed-karikaturer, var der mange, som gav avisen den væsentligste del af skylden.

Efter deres mening havde den med sin optræden vist sig utilgiveligt snæversynet og intolerant.

Hele sagen blev for dem et udtryk for noget generelt: At vi mangler tolerance over for fremmede i almindelighed og muslimer i særdeleshed, fordi vi tillader os at krænke deres religiøse følelser, og at vi i stedet bør bestræbe os på at vise tolerance ved at undlade at trykke tegninger i stil med dem, som Jyllands-Posten havde offentliggjort.

Annonce

Den lærdom, som disse debattører uddrog af balladen, der indbefattede afbrænding af Dannebrog og af danske ambassader i fjerne muslimske lande og et krav fra højtstående arabiske politikere om, at Anders Fogh Rasmussen som dansk statsminister skulle give en officiel undskyldning og iværksætte indgreb over for Jyllands-Posten, bygger imidlertid på en misforståelse af, hvad tolerance er: Ved at kræve selvcensur af dem, der havde ytret sig gennem tegningerne, med en påstand om, at dette ville være det samme som at vise tolerance, misbrugte de reelt dette begreb; for tolerance er nu engang ikke en fordring til den, der ytrer sig. Det er derimod en fordring til den, som konfronteres med ytringen.

Ytringsfrihed er givet til den, som tilkendegiver sin mening. Tolerance kræves af den, der er genstand for ytringen. Sådan hænger ytringsfrihed og tolerance sammen i et frit samfund.

Kravet om tolerance indebærer, at man har pligt til at acceptere andres ret til at ytre meninger og holdninger, som man ikke selv deler.

Hvis man er tolerant, bruger man ikke sine krænkede følelser til at indskrænke andres ret til at ytre sig, men man nøjes med at modsige dem i en ligeværdig meningsudveksling.

Eftersom religionsfriheden er en del af ytringsfriheden, betyder det så naturligvis, at man ikke har ret til at kræve, at andre skal helligholde, hvad man selv - med sin egen religion - holder helligt.

Malthe Madsen

Eftersom religionsfriheden er en del af ytringsfriheden, betyder det så naturligvis, at man ikke har ret til at kræve, at andre skal helligholde, hvad man selv - med sin egen religion - holder helligt.

Religionsfriheden betyder, at muslimen - ligesom enhver anden - har ret til sin tro, men til gengæld må finde sig i andres ret til ikke at have denne tro og til at udtrykke, at de ikke har den.

Muslimens ret til at tro på, at Muhammed har en særlig hellighed, modsvares af hans pligt til at anerkende, at der er andre, som ikke har denne tro, fordi det er dem umuligt at opfatte Muhammed som andet end en beduinhøvding med ekstraordinær succes.

Religionsfriheden indebærer, at folk, som har en særlig religion, ikke kan kræve, at folk, som ikke har denne religion, skal bøje sig for dens påbud, og at de ikke må vise, at de finder den latterlig.

Muslimen anerkender kun andres religionsfrihed, hvis han anerkender deres ret til at lave satiriske tegninger af Muhammed. Hvis han ikke anerkender denne ret, må han anses for at ville indføre muslimsk sharia-lov i samfundet.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun blev headhuntet til stillingen i 2020: Nu fratræder direktør 'efter gensidig aftale'

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Vejle

I kan stadig nå det: Men der er ekstra run på bryllupperne på en speciel dato

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Debat

Klarsyn efter kommunalvalget: 10 millioner til skolen skal findes

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Annonce