Annonce
Give

Museet markerer efteråret med plante- og høstmarked

Der er plads til mange stader, når der er plante- og høstmarked ved Give-Egnens Museum. Men der er også mange om buddet, så det er en god idé at komme i god tid. Arkivfoto
Sensommeren kigger måske forbi i weekenden. Det vil i så fald glæde både Give-Egnens Museum og Haveselskabet Give Kreds, der på lørdag slår pjalterne sammen i en stor markedsdag.

Give: Sensommeren har vi ikke set meget til, for vi gik nærmest direkte fra sommerens milde dage til efterårets rusk og regn.

Men sensommer eller ej: Traditionen byder, at der skal holdes sensommermarked på Give-Egnens Museum, og på museet er man ikke kendt for at bryde traditionerne. Så selvfølgelig bliver der holdt plante- og høstmarked.

Det finder sted lørdag 21. september mellem klokken 13 - og 17, så her er der alligevel blevet plads til et lille brud på traditionerne: Normalt åbner museet først klokken 14 i weekenderne, men på lørdag er dørene allerede åbnet fra klokken 13.

Dørene betyder nu ikke så meget, for de fleste af plante- og høstmarkedets aktiviteter foregår uden for. Her er der til gengæld frit salg for foretagsomme folk med hang og kærlighed til arbejdet med haver og planter.

Har man planter, der skal sælges eller byttes, kan man helt gratis etablere sig på en stadeplads på arealerne ved museet. Eller næsten helt gratis: Man skal aflevere en gave, der indgår som en gevinst i den tombola, som også er en del af markedet.

Annonce

Alt godt fra haven

Men for denne gave får man selv gaver i form af muligheden for at sælge løs af de stiklinger og aflæggere, man har fremdyrket, men alligevel ikke selv skal bruge i haven. Eller man kan sælge løs af overskuddet af løg og knolde til udplantning i haven enten her i efteråret eller til foråret.

Men man behøver ikke nødvendigvis sælge eller købe: Man kan også bytte mere eller mindre sjældne løg, knolde eller planter med de andre stadeholdere. Hvis de har interesse i det, man tilbyder og det gælder naturligvis begge veje.

Årets høst af æbler, pærer og mere bløde bær som hindbær, blåbær og brombær har været svingende. Nogle har fået store udbytter, andre slet intet. Hører man til de heldige kan også tage overskuddet med til museet på lørdag og forsøge at afsætte lidt af overfloden.

Måske kommer der andre gæster, der har været mindre heldige.

Plante- og høstmarkedet finder sted uden for selve museet. Dørene ind til museet åbnes som skrevet klokken 13 og her er der igen et lille brud på traditionen. Normalt betaler man for at få lov at se museets mange rariteter og glimrende udstillinger, men denne dag er der gratis adgang også til museets indre, hvor der er fri adgang til både "Hedebondens gård" og resten af den stationære udstilling.

Men man kan for eksempel også hente gode ideer til de lange vinteraftener, der venter lige rundt om hjørnet: I særudstillingen "Sysselsat - med halm og garn" er der mange gode forslag til, hvordan vinteraftnerne kan bruges til noget mere fornuftigt end goldt tv-kiggeri.

Der er ikke blot mulighed for at hente ideer. Man kan også få lov at være sysselsat sammen med nogle af museets mange frivillige. Der er mulighed for at fremstille en sime, en flettet halmsnor, der for eksempel vil pynte på en hver hjemmesyslet julegave.

Bliver det lørdag mod meteorologernes forventning blæsende og råkoldt, kan man for eksempel varme sig ved det gamle brændselskomfur, hvor produktionen af vafler foregår nonstop.

Eller man kan tilkøbe sig adgang til museets store kaffe og kagebord.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce