Annonce
Kultur

Museum arbejder på version 2.0: Fremtidens tema skal findes

Udefra ligner Give-Egnens Museum sig selv, men inden for er der en større forandring undervejs. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Give-Egnens Museum har gang i en gennemgribende forandring, som skal modernisere og fokusere formidlingen. - Der er ikke noget af det, der står der i dag, som står på helt samme måde, når vi er færdige, fortæller den konstituerede museumsleder.

Give: Mange museer er hårdt ramt af coronarestriktioner og tvangslukninger, som i 2020 gav et kraftigt dyk i besøgstallene mange steder. Den udfordring kender de på Give-Egnens Museum, men alligevel forsøger både inspektører og den konstituerede museumsleder at betragte den ufrivillige lukkeperiode fra en positiv vinkel.

De manglende gæster giver nemlig personale og ledelse tid og rum til at reflektere over, hvilken overordnet fortælling museet skal formidle i fremtiden. Udover en gennemgribende samlingsgennemgang, hvor der luges ud i antallet af genstande i flere udstillinger, er der også plads til at tænke mere langsigtet.

- Vi arbejder meget med og tænker meget over, hvordan fremtidige udstillinger, formidlingen og aktiviteten her på museet skal være, fortæller Hanne Thomsen, der er konstitueret museumsleder på Give-Egnens Museum.

Hanne Thomsen blev i august udpeget som konstitueret museumsleder på Give-Egnens Museum frem til 30. juni 2021. Forinden havde hun været en del af museets bestyrelse i lidt over et år. Arkivfoto: Jim Hoff

Siden Slots- og Kulturstyrelsen i 2018 kom med en kvalitetsvurdering af Give-museet, har det stået klart, at der på flere fronter skal gøres noget, hvis det ikke skal risikere at miste sin status som statsanerkendt museum.

Styrelsen slog dengang fast, at "en fortsat selvstændig statsanerkendelse kræver professionalisering, prioriteringer, investeringer, og et målrettet, strategisk arbejde, hvis Give-Egnens Museum skal bringes på et tilfredsstillende kvalitativt niveau".

Annonce

Styrelse på besøg

Derfor er det alt lige fra udstillinger og indretning til aktiviteter og forskning, som museet er ved at spore sig ind på.

- Jeg tror, at bestyrelsesformanden har kaldt det en version 2.0. Museet skal have en gennemgribende opdatering. Der skal nytænkes, og det er over hele linjen. Der har ændret sig meget, hvad et museum skal kunne, i forhold til hvordan det var engang. Engang var man meget orienteret om genstandene. Nu er man mere orienteret om forskning, viden og fortællingen.

- Der skal være en fortælling, og man tænker også et lokalhistorisk museum på en lidt anden måde. Hvor det engang skulle vise alt det, man kunne om Give-Egnen, så handler det i dag i højere grad at tænke i temaer og specialisering, siger Hanne Thomsen.

Allerede i 2019 indsendte museet en opfølgningsplan, der skulle godkendes af Slots- og Kulturstyrelsen. Det kunne den ikke blive, før Vejle Kommune gav en ekstrabevilling til Give-Egnens Museum. Det skete i sommeren 2020, hvor der blev afsat en million kroner i både 2021 og 2022 til museet samt en varig forhøjelse af driftstilskuddet på 200.000 kroner årligt fra 2022.


I løbet af et par måneder begynder vi at have det greb, så vi ved, hvad er det for et tema, vi vil have.

Hanne Thomsen, konstitueret leder på Give-Egnens Museum


Museet er fortsat i jævnlig kontakt med Slots- og Kulturstyrelsen, der for nylig var på besøg for at se og høre om det arbejde, der gøres for at modernisere udstillingerne.

- Det var vigtigt for både dem og os, at de kom, og at de så, hvad der sker. De vil også gerne vide, at der sker noget på udstillingsområdet, så det snakkede vi selvfølgelig også om. Der kommer til at ske rigtig meget i de kommende år, siger Hanne Thomsen.

Annonce

Udendørs formidling

På et bestyrelsesmøde i januar kom man et skridt nærmere et fremtidigt visuelt udtryk. Her blev bestyrelsen enige om at indgå et samarbejde med arkitekten Eskild Bjerre Laursen. Han skal være med til at gentænke de fysiske rammer for formidlingen, men hvordan det hele ender med at se ud, er ikke på plads endnu.

- Vi kaster stadig mange boldene op i luften. Der er ikke noget af det, der står der i dag, som står på helt samme måde, når vi er færdige. Der er ikke nogen bindinger og krav på nuværende tidspunkt, siger Hanne Thomsen.

En ting er dog sikkert. Museumsudstillingerne kan ikke være lige så permanente, som de var engang, hvis man løbende skal trække gæster til. Samtidig bliver det også et mål, at museet kan tiltrække flere turister end tidligere, fortæller den konstituerede museumsleder.

- I løbet af et par måneder begynder vi at have det greb, så vi ved, hvad er det for et tema, vi vil have. Derfor kommer der nu en periode, hvor vi arbejder, inden vi gerne skulle være færdige i juni.

Museet forventer også at planlægge en række begivenheder og aktiviteter, der passer til den valgte tematisering. I den sammenhæng vil der blive fokuseret på at benytte museets skovlegeplads og bålhytte. Havehuset, der også tilhører Give-Egnens Museum, kan ligeledes bringes i spil.

- Vi kunne godt tænke os at indrette det som et havehus og som en kolonihave, som det var omkring 1930, og så vil vi bruge huset og området omkring det til formidling om kartoffel og kålhaven i 1930’erne, så man kan lære noget om dyrkningen og smage på forskellige sorter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce