Annonce
Hedensted

Museum har ramt rigtigt: Røget makrel, øl og musik er blevet et hit i havnebyen

Røgepladsen ved siden af Juelsminde Havnemuseum var så fyldt, at vejen foran pladsen også måtte tages i brug. Foto: Yilmaz Polat
Juelsminde Havnemuseums fester på røgepladsen i byen er blevet et tilløbsstykke. Samtidig er de et godt økonomisk supplement for det frivillige museum.

Juelsminde: Et gråt skydække og en middelmådig temperatur lægger ikke en dæmper på stemningen lørdag eftermiddag på røgepladsen ved siden af Havnemuseet i Juelsminde.

Omkring 200 mennesker sidder eller står på den lille plads omgivet af fiskenet og en lugt - eller duft alt efter temperament - af røget fisk. Et band iført matroshatte og platte vittigheder løfter stemningen med sømands- og dansktopsange, og imens hilser folk hjerteligt på hinanden.

- Vi har taget vores venner med herned, fordi de skulle opleve det. Vi kan godt lide atmosfæren, og at vi støtter op om havnemuseet, siger Leif Østergaard og Inge Løvbjerg fra Juelsminde.

- Og makrellen var god, tilføjer Hans Abildgaard, der er med.

Elizabeth og Anker Lave fra Glud kommer tit til røgefest.

- Man møder ofte nogle, man kender, forklarer Anker Lave og bliver afbrudt af en bekendt, der vil hilse på.

De gamle fiskere kunne helt sikkert også sidde og drikke en øl på havnen.

Carsten Clausen

150-200 mennesker

Festerne på røgepladsen finder sted fire gange om året efter samme opskrift. Kl. ni tænder de 12-15 frivillige fra havnemuseet op i røgeovnen, der blev bygget som et hyggeprojekt tilbage i 2006.

- Vi var bare nogle venner, som syntes, det kunne være hyggeligt at mødes og røge en fisk. Da vi fik havnemuseet op at køre, opstod ideen om at lave fester på røgepladsen til støtte for museet, fortæller Carsten Clausen, der er formand for Juelsminde Havnemuseum og selv tidligere fiskehandler og havnefoged.

Som sagt så gjort. I 2017 begyndte man at holde festerne.

Ovnen bliver opvarmet med bøgeflis og savsmuld efter gammeldags opskrift. Det tager omtrent tre timer, inden makrellerne er klar til at bliver fortæret kl. 13. Imens spiller musikken, og der bliver grillet pølser til dem, der ikke er så meget til fisk.

- Det er blevet en stor succes. Vi er 150-200 mennesker hernede hver gang. De fleste er lokale, som kommer for at hilse på hinanden, fortæller Carsten Clausen.

Årets Juelsminde-borger

Successen har været så stor, at Juelsminde Havnemuseum i år fik prisen som Årets Juelsminde-borger, blandt andet for arbejdet med selve museet, røgefesterne og signalmasten, der er kommet op uden for byen. Prisen er ellers altid blevet uddelt til enkeltpersoner.

Carsten Clausen fortæller, at havnemuseet er utrolig glade for prisen og for opbakningen,

- Hele ideen med museet er at bevare historien om Juelsminde Havn, inden den forsvinder. Der er allerede forsvundet meget, men heldigvis får vi stadigvæk mange ting ind fra pårørende til folk, der har været en del af fiskeriet og livet på Juelsminde Havn, siger Carsten Clausen, der mener, at festerne på røgepladsen er helt i de gamle fiskeres ånd.

Og er det ikke nok at sidde blandt fiskenet og spise røget makrel, kan man få havnestemning på selve museet og høre om både erhvervsfiskeriet, bådebyggerne, færgerne og Fregatten Jylland.

Juelsminde Havnemuseum

Åbnede første gang i 2013. Forud havde frivillige indsamlet midler og effekter til at fortælle historien om havnen.

Drives af frivillige og lever på medlemskontingent fra de 300 medlemmer, billetindtægter, et tilskud på 25.000 kr. fra kommune over overskuddet fra røgefesterne.

Der er omkring 40 frivillige kustoder tilknyttet museet.

I 2016 blev museet udvidet, og i 2018 kom en sejlsimulator til.

Blev i år tiddelt prisen som Årets Juelsminde-borger.

Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB vandt igen - og den bedste var på midten

Annonce