Annonce
Ikast-Brande

Museumsgården Voldsgaard blev indviet med manér

Blandt gæsterne ved indvielsen af Voldsgaard var 102-årige Johanne Madsen kaldet ”Johanne Slagter”. Her ses hun forrest i billedet sammen med sine tre børn (f.v.) Kirsten, Sys og Børge- sidstnævnte har assisteret ved indretning af slagterbutikken i laden ved Voldsgaard. Johanne og hendes mand Gunnar slog sig ned i Søby i 1941. Da hendes mand efter en tid i kullene fik sine fødder alvorligt forbrændt i en arbejdsulykke, etablerede de en slagterbutik. Foto: Mikael Lund
Højtidelig indvielse af nyskabelse ved Søby Brunkulsmuseum. Gården Voldsgaard er blevet renoveret.
Annonce

Søby: ”Den største dag siden museets indvielse i 1977”, kaldte formand for Søby Brunkulsmuseum, Jan Svendsen det, da brunkulsmuseet fredag indviede Voldsgaard.

Med en samlet pris på 3 mio. kr. er renoveringen af det, som Herning Kommunes viceborgmester, Anne Mette Bang Rasmussen (V) lidt senere betegnede som ”arnestedet for brunkulseventyret”, museets hidtil største enkeltinvestering. Investeringen har kun været mulig takket være en lang række donationer fra private, virksomheder, fonde og Herning Kommune samt frivilligt arbejde til en værdi af anslået op imod en mio. kr.

Egentlig stod Voldsgaard allerede klar til indvielse samtidig med den planlagte sæsonåbning af brunkulsmuseet 1. april, men som formanden konstaterede, udviklede det sig på grund af corona-situationen til lidt af en aprilsnar.

Annonce

Starten på brunkulseventyret

Historien om Voldsgaard er også historien om starten på brunkulseventyret i Søby. I efteråret 1939 gav ejeren af Voldsgaard, Hans Peter Kristensen (også kendt som Peder Voldsgaard) fire arbejdsløse mænd lov til at grave efter brunkul på ejendommen, og derfra udviklede Søby sig et dansk Klondike.

Formanden for Søby Brunkulsmuseum, Jan Svendsen, bød velkommen til indvielsen af museets hidtil største enkeltinvestering, renoveringen af Voldsgaard, hvor brunkulseventyret tog sit udgangspunkt i slutningen af 30’erne.

De mange sten i Mindelunden vidner om en særdeles farlig arbejdsplads, der krævede sine ofre, mens mange andre skabte det økonomiske grundlag for en bedre fremtid under kummerlige og barske forhold. Nogen fandt med andre ord lykken i Søby, andre fandt ulykken.

Jan Svendsen fortalte, at bestyrelsen i mange år havde betragtet Voldsgaard som lidt af en klods om benet, og at man længe var inde i overvejelser om en nedrivning, inden man i november 2016 traf beslutning om en renovering – og da man fik Realdania med ombord, udviklede planerne sig fra en nødtørftig til en gennemgribende renovering.

Annonce

Snoreklip med hobbykniv

Hvervet med at klippe snoren og foretage den officielle indvielse af Voldsgaard var lagt i hænderne på Kurt Hansen, der på frivillig basis har fungeret som byggeleder. I mangel af en gylden saks klarede han opgaven med en hobbykniv, hvorefter de inviterede gæster kunne tage det færdige resultat i øjesyn – delt i to hold i respekt for corona-restriktionerne.

I laden kan man bl.a. se slagterbutikken, spillebulen og Finn Birkelunds gavlmaleri, og man kan nu også, som Jan Svendsen påpegede, blive klogere på naturhistorien og ikke længere kun kulturhistorien; dels pga. en donation fra Hedeselskabet, dels fordi Tina Seerup har doneret sin eksamensopgave som landskabsarkitekt fra 1996 om åbne rum i Søby Brunkulslejer og endda udvidet det med en film.

Som om det ikke var nok, genoptager Søby Brunkulsmuseum søndag de populære cykelture gennem brunkulslejerne, som ellers også har været sat på corona-pause. Der er to ture på hver ca. 20 kilometer at vælge imellem; en går til den sydlige del af området, en anden til de nordlige og østlige dele, og begge ture kan kombineres med et besøg på museet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce